• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

11.09.2023

17:00

Od ove teške autoimune bolesti sve više mladih oboleva, a na dijagnozu se ponekad čeka i nekoliko godina!

Informer

Live TV

Od ove teške autoimune bolesti sve više mladih oboleva, a na dijagnozu se ponekad čeka i nekoliko godina!

Podeli vest

Gošće emisije Dr Informer bile su Nevena Mitić i Jelena Ljubisavljević, obe sa dijagnozom Kronove bolesti i profesor doktor Momčilo Matić, koji je pokušao da objasni mehanizam nastanka ovog oboljenja.

Nevena Miletić i Jelena Ljubisavljević već godinama se leče od neobične i retke Kronove bolesti. Pre nekoliko godina, simptomi nisu bili naročito izraženi i u startu niko od lekara nije mogao da uspostavi pravu dijagnozu.

- To su bile konstantne dijareje. Išla sam kod lekara, vadila nalaze na razne bakterije, ali ništa nije pomoglo. Na Infektivnoj klinici su mi rekli da imam nezarazno zapaljenje creva i želuca. Prepisali su mi probiotik i antibiotik i sve mi se smirilo. Nakon dva meseca, ponovo mi se aktivirala bolest i tada su mi rekli da ne znaju o čemu je reč. Morala sam da legnem u bolnicu na detaljnija ispitivanja koja su pokazala šta mi je - kaže Nevena Miletić.

U slučaju Jelene Ljubisavljević situacija je daleko komplikovanija. Ona ima čitav niz bolesti koje su povezane sa Kronovom bolešću i koje njenu zdravstvenu sliku čine mnogo težom. Jeleni je prvo uspostavljena dijagnoza reumatoidnog artritisa, a posle toga i Kronove bolesti. Zbog nespecifične kliničke slike, ona tačnu dijagnozu još uvek nema,  samim tim ni terapiju. Tokom godina lečenja razvila je zavisnost od kortikosteroida bez kojih danas ne može da živi. 


- I dan danas, posle šest godina, imam jako tešku kliničku sliku koja nije jasna. Doktori su mi često govorili da se nikada u svojoj karijeri nisu susreli sa ovakvim slučajem. Menjali smo silne terapije, između ostalog i biološke, koje ili nisu imale nikakvog efekta, ili sam loše reagovala: alergijske reakcije, gušenja, izazivale su mi neke druge bolesti... Jedina terapija na koju sam dobro odreagovala bila je aktemra, međutim, ja sam dobila alergijsku reakciju i na nju posle određenog vremena. Smeta mi što sam ovoliko dugo na kortikosteroidima. Jako loše utiču na organizam. Izazivaju nadimanje, organizam zadržava previše tečnosti, izaziva pojavu akni i opadanje kose, razdražljivost i tako dalje. U mom izveštaju piše da sam kortiko zavisnik. Kada ste kortiko zavisnik, to je kao da ste legalni narkoman. Kada treba da se skidate sa kortikosteroida, to je apstinentska kriza - navodi naša sagovornica Jelena Ljubisavljević.
 

Profesor doktor Momčilo Matić objasnio je kako Kronova bolest spada u autoimune bolesti i da u većini slučajeva zahvata delove debelog ili tankog creva. Uprkos napretku medicine, uzrok ovog teškog oboljenja nije sa sigurnošću utvrđen. Ne postoji terapija koja bi dovela do potpunog izlečenja pa su ciljevi lekara da se pacijent uvede u remisiju i da se ona održi. 

- Kao i kod drugih autoimunih oboljenja, predlažem pre svega promenu načina života i ishrane. Izbaciti iz uporebe mlečne proizvode i proizvode koji sadrže gluten. Raditi na unutrašnjem miru, koliko god je mogući izbegavari stresne situacije jer one zapravo i jesu okidač svih autoimunih bolesti -  tvrdi doktor Matić. 

Sa našim gpostima pričali smo i o tome kako izgleda svakodnevni život nekoga ko pati od Krnove bolesti i da li je za njih moguće da vode normalan život uprkos problemima sa kojima su suočene. Celu emisiju pogledate u videu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Beograd dobija novi tržni centar, "Evroazija" se otvara u avgustu!
Društvo

Vesić: Beograd dobija novi tržni centar, "Evroazija" se otvara u avgustu!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je danas da se početkom avgusta očekuje otvaranje novog kineskog tržnog centra "Evroazija" na Novom Beogradu. On je naglasio da je ovaj objekat građen apsolutno po svim standardima bezbednost, što je posebno važno ako znamo šta se dešavalo nekoliko puta u kineskim radnjama, jer su oni koristili objekte koji su stari i koji nisu ni bili namenjeni za takvu vrstu prodaje. "Sada imamo ono što zaista je važno, da budu svi bezbedni i kupci i prodavci, ali i da kupci imaju komfor kupovine. Naravno tu će biti i restorana i sve ono što imaju tržni centri", rekao je Vesić.

26.06.2024

10:51

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija