• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

21.09.2023

15:00

Ne ignorišite ih! Ovi simptomi ukazuju na prisustvo heliko bakterije

Shutterstock

Zdravlje

Ne ignorišite ih! Ovi simptomi ukazuju na prisustvo heliko bakterije

Podeli vest

Mučnina i gorušica su samo neki od simptoma koji mogu ukazivati na prisustvo heliko bakterije.

Heliko bakterija je vrsta bakterije koja najčešće dovodi do infekcije u stomaku, ali takođe može uzrokovati čir, pa i kancer želuca

Zato je veoma važno prepoznati njene simptome, o čemu je detaljnije objasnila nutricionistkinja Nataša Đukić:

- Danas su infekcije heliko bakterijom veoma česta pojava, a najčešće se javlja na sluznici želuca. Ovo je ujedno i jedina bakterija koja može da opstane u izuzetno kiselom okruženju želuca i na temperaturi od 37 i više stepeni i vrlo je pokretljiva. Smatra se da gotovo polovina svetskog stanovništva u svom organizmu ima heliko bakteriju, ali mnogi to ni ne znaju, zbog izostanka simptoma. Najčešće se heliko bakterija dobija još u detinjstvu, a obzirom da je veoma izdržljiva može ostati u vašem stomaku godinama - ističe nutricionistkinja i otkriva koje simptomi ukazuju na prisustvo ove bakterije:

Foto: Shutterstock

bol

Mučnina i/ili povraćanje

Bolovi u želucu i/ili crevima

Osećaj težine u želucu

Nadimanje

Brz osećaj sitosti

Gorušica

Proliv

Loš zadah

Pečenje u gornjem delu stomaka

Ukoliko želite da saznate koje su to namirnice koje će vam olakšati, a koje nikako ne bi trebalo da konzumirate, ukoliko imate heliko bakteriju, to možete učiniti na linku OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija