• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.09.2023

20:00

Ako često pijete ovaj napitak, budite sigurni da ste dobro zaštićeni od bolesti

Shutterstock

Zdravlje

Ako često pijete ovaj napitak, budite sigurni da ste dobro zaštićeni od bolesti

Podeli vest

Limun je magično voće koje pomaže kod prehlada i mnogih drugih bolesti, reguliše metabolizam, usporava starenje...

Kad kažemo limun, mislimo vitamin C - samo jedna kašika limunovog soka sadrži deseti deo dnevnih potreba za tim vitaminom, a ima i brojne druge lekovite sastojke. To magično voće pomaže kod prehlada i mnogih drugih bolesti, reguliše metabolizam, usporava starenje, a dobar je saveznik domaćica u svakodnevnim poslovima.

Čaj ili lumunada

Limun se podjednako koristi bez obzira na godišnje doba. Bilo da se služi kao čaj ili limunada, eliminiše štetne gasove i poboljša probavu. Svež sok limuna delotvoran je i pri regeneracije jetre, a zbog visokog sadržaja kalcijuma, bakra, gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma, kao i vitamina C i B, nazivaju ga - lekom za sve. Limun sadrži supstance koje mogu da ublaže alergijske reakcije, probleme s vidom izazvane dijabetesom, kao i degenerativne moždane procese, poput onih koji prate Parkinsonovu bolest. Stručnjaci preporučuju da se konzumira iz preventivnih razloga jer pomaže kod problema sa žučnom kesom i kamenom u bubregu.

Foto: Freepik.com

Limun i čaj, čuvari zdravlja

Jača imunitet

Ako ste bolesni, iscedite jedan limun, pomešajte s kašikom meda i malo tople vode da rastopi med, pa popijte naiskap. Ovakav tretman dva do tri puta dnevno učiniće čudo za vaš imunitet. Kao i ostali citrusi, odličan je za snižavanje visoke temperature jer podstiče znojenje i ublažava bol. Kao najbolji i najveći prirodni izvor bioflavonida, odlična je odbrana od gripa, prehlada, artritisa i reumatske groznice, a ubrzava i zarastanje rana. 

Omekšava kožu

Limun je i u kozmetologiji  veoma cenjena voćka još od biblijskih vremena i to kao izbeljivač. Ako imate grubu kožu na laktovima, umočite ih u sok limuna dva puta dnevno i koža će omekšati. 

Foto: Shutterstock

Limun može da posluži za negu kože, kao i za održavanje domaćinstva

Tajno oružje domaćica

Najbolji način da skinete uporne mrlje sa daščica i radnih površina u kuhinji jeste da na njih nekoliko minuta ostavite limunov sok. Da bi efekat bio jači, dodajte malo i sode bikarbone, a onda istrljajte i isperite. I lakirani, drveni nameštaj možete očistiti limunom. Dodajte nekoliko kapi soka u toplu vodu, a onda natopite pamučnu krpu i brišite. Sok deluje kao prirodan izbeljivač belih tkanina - dovoljno je da se poprska po flekama na odeći i stolnjacima i pusti da se osuši. Da biste oterali insekte, u 2,5 dl vode dodajte 20 kapi limunovog ulja i isprskajte prostoriju. Em što lepo miriše, em što istovremeno tera komarce i ostale bubice. 

Tanja kora, više soka

Kada kupujete limun, birajte onaj koji je svetložute boje i koji u ruci deluje teško za svoju veličinu. Izbegavajte mekane komade, s pegama i mrljama po kori. Možete da ih čuvate na sobnoj temperaturi do dve nedelje ili u frižideru u plastičnoj kutiji do šest nedelja.

Voćke s tanjom korom imaju više soka, dok su oni čija boja vuče na zelenkasto kiseliji. Jedan limun prosečne veličine ima oko tri supene kašike soka i isto toliko rendane kore. 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija