• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

04.10.2023

10:00

Dr Jocić otkriva koje profesije nose skrivene opasnosti po vaše zdravlje! Krvni sudovi stradaju, a može doći i do moždanog udara

Privatna arhiva

Zdravlje

Dr Jocić otkriva koje profesije nose skrivene opasnosti po vaše zdravlje! Krvni sudovi stradaju, a može doći i do moždanog udara

Podeli vest

Dr Dario Jocić otkriva za Informer.rs da zanimanja poput policajci, vatrogasci, novinari, medicinski radnici i još nekoliko drugih, nose sa sobom opasnost od arterijskih bolesti.

U današnje vreme, kada razmišljamo o zdravlju, a naročito o krvnim sudovima, često se usredsređujemo na ishranu i fizičku aktivnost. Međutim, malo je poznato da i naša profesija može imati dubok uticaj na zdravlje naših vena i arterija. Dr Dario Jocić, vaskularni hirurg, otkriva za Informer.rs koje profesije nose skrivene opasnosti po vaše krvne sudove, a da možda niste ni znali.

- Policajci i vatrogasci se u svom svakodnevnom poslu suočavaju se sa stresom i fizičkim naporima koji mogu ozbiljno opteretiti njihove arterije, donoseći visok rizik od srčanih problema. Njihova profesija podrazumeva kombinovanje perioda fizičke neaktivnosti sa naglim fizičkim naporima i stresom, što predstavlja rizik za nastanak arterijskih bolesti. Pod ovim se naročito podrazumevaju problemi s krvnim pritiskom, koji se razvijaju tokom godina, ali i srčani i moždani udar, koji nastupe naglo, a ostavljaju trajne i ozbiljne posledice - kaže doktor i dodaje:

Foto: Privatna arhiva

dr Dario Jocić

- Novinari, posebno oni koji rade na terenu, često su izloženi stresu i nepredvidivom trajanju radnog vremena. Ovaj stres i neregularan način života, mogu doprineti razvoju bolesti krvnih sudova tokom godina.

Medicinske sestre i hirurzi, dok brinu za druge, često provode sate stojeći ili sedeći, što može doprineti razvoju venskih bolesti. Ovo je razlog zašto se njima posebno preporučuje nošenje kompresivnih medicinskih čarapa, kako bi se rasteretile vene.

Vozači kamiona, naročito oni koji voze na dugim razdaljinama, provode sate u neaktivnosti, jedući uglavnom suve obroke. Time potencijalno ometaju cirkulaciju i dovode sebe u opasnost od dobijanja proširenih vena, ali i hemoroida - navodi Dario i ističe:

- Kasirima je u opisu radnog mesta dugo stajanje ili sedenje, što predstavlja opterećenje za noge i vene. Neretko se dešava da dnevno provedu po osam ili više sati u statičnom položaju, od čega najpre krenu da popuštaju krvni zalisci u nogama. Krv se zadržava u nogama, umesto da se odmah vraća ka srcu, od čega, uz dovoljan protok vremena, nastaju venske bolesti.

Foto: Freepik.com

kasirka

Prema rečima dr Jocića, ovi rizici se često zanemaruju, ali postoje koraci koje možete preduzeti kako biste sačuvali zdravlje svojih krvnih sudova:

Fizička Aktivnost

Čak i jednostavne svakodnevne vežbe mogu poboljšati cirkulaciju, bez obzira na profesiju. Šetnja je najbolji prijatelj vaših krvnih sudova, a ne košta ništa.

Ishrana

Danas je pitanje šta se stvarno može smatrati zdravom hranom, ali potrudite se da vam ishrana bogata vlaknima i antioksidansima, znači, svežim voćem i povrćem, da biste smanjili rizik od bolesti krvnih sudova.

Hidratacija

Tokom cele godine, vodite računa o tome da unosite dovoljno tečnosti. Pritom, ne misli se na kafu, zaslađene sokove i alkohol, jer oni mogu da postignu kontra-efekat i pogoršaju stanje krvnih sudova.

Kompresivne čarape

Ako imate simptome problema sa venama ili genetske predispozicije za venske bolesti, kompresivne čarape se preporučuju kao preventivna mera kojom možete poboljšati cirkulaciju.

Konsultacija sa lekarom

Ako osetite česte bolove u nogama ili druge simptome problema sa venama, obratite se lekaru na vreme kako biste dobili odgovarajući savet i lečenje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Mask mora na sud po tužbama o prevari akcionara Tvitera
Hi-Tech

Mask mora na sud po tužbama o prevari akcionara Tvitera

Američki sud naložio je milijarderu i vlasniku platforme X Ilonu Masku da se suoči sa većinom tužbi o tome da je prošle godine prevario bivše akcionare te mreže, tadašnjeg Tvitera, tako što je predugo čekao da javno otkrije da je investirao u kompaniju, koju je kasnije kupio i preimenovao u X.

04.10.2023

09:21

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija