• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.10.2023

21:00

Limunada čisti bubrege! 5 zdravstvenih tegoba koje ublažava najkiselije voće

freepik

Zdravlje

Limunada čisti bubrege! 5 zdravstvenih tegoba koje ublažava najkiselije voće

Podeli vest

Čaša soka može da vam ublaži bol u grlu i kostima, loše varenje i gorušicu. Probajte!

Mnogi limun smatraju jednom od najzdravijih namirnica na svetu, prvenstveno zbog velike količine vitamina C. Oni hrabriji i otporni na njegovu kiselost mogu da ga jedu bez šećera, ali većina ga konzumira tako što od njega pravi limunadu ili čaj. Dovoljna je, kažu stručnjaci, čaša limunovog soka na dan da se osećate bolje. Pogledajte na koje sve probleme limun blagotvorno utiče.

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu nastaje zato što urin sadrži previše soli, a nedovoljno ostalih supstanci poput citrata. Kako limunov sok sadrži limunsku kiselinu (oko osam odsto) najbolje je za bolju filtraciju bubrega dnevno popiti pola šoljice ceđenog soka od limuna razređenog u sedam šoljica vode. Možete da ga zasladite stevijom i pijete svakog dana. 

Foto: Shutterstock

Sok od limuna ublažava upale

Artritis

Lekari upozoravaju da se mokraćna kiselina u većini tkiva, pa tako i u zglobovima, kristališe u više od 95 odsto slučajeva kao natrijumov urat, što uzrokuje artritis. Sok od limuna može da bude vrlo koristan da bi se umirili bol, ukočenost i stalne upale. Iscedite sok od pola limuna u čaši vode i popijte pre doručka. Popijte još jednu čašu razređenog limunovog soka pre ručka, večere i pre odlaska na spavanje. 

Zatvor

Zatvor je veliki problem koji može da bude prouzrokovan brojnim činiocima, uključujući neuzimanje dovoljne količine tečnosti, vlakana ili uzimanje previše mlečnih proizvoda. Za lečenje zatvora limunovim sokom izmešajte kašičicu soka s čašom tople vode. Dodajte kašičicu meda i pijte svaki dan.

Loša probava

Ako ste imali obilan obrok, muče vas gorušica, podrigivanje i nadutost, trebalo biste da uzmete nešto što će da pomogne probavi, a to su kiseline u limunovom soku. Pomešajte sok od pola limuna i pola čajne kašike sode bikarbone u čaši vode.

Foto: Shutterstock

Kiseline u limunovom soku pomažu probavu

Upaljeno grlo

Limunska kiselina i vitamin C iz soka daju limunu antibakterijska svojstva, što ublažava upale. Limunov sok takođe jača imuni sistem. Sledeći put kada vam je nadraženo grlo, pokušajte sebi da olakšate muke i "proterate" viruse limunadom. Iscedite sok od limuna u šoljicu. Napunite je toplom vodom i dobro promešajte. Ispirajte grlo razređenim sokom od limuna nekoliko puta tokom dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija