• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

05.11.2023

06:20

6 filtera za proveru obroka! Evo kako da znate da li je vaše jelo zdravo

Shutterstock

Zdravlje

6 filtera za proveru obroka! Evo kako da znate da li je vaše jelo zdravo

Podeli vest

Ukoliko ispunjava ove stavke, poput toga da sadrži određenu količinu masti, povrća i druge stvari, vaš obrok se može nazvati zdravim.

Mnogi ljudi su svesni da postoje određene namirnice koje se smatraju zdravim. Međutim, opet neretko dolazi do nedoumica, kada je celo jelo u pitanju, da li je ono dobro za vas ili nije.

Nutricionistkinja Marija Glušac otkriva koje stavke je potrebno da sadrži vaš obrok, kako bi se okarakterisao kao zdrav:

1. Koliko i koje masti ima u vašem obroku?

Vodite se merom da je za jednu porciju kašika ulja sasvim dovoljna. Ako kuvate veću količinu jela, povećajte. Za pečenje jaja, palačinke i slično dovoljna je jedna kafena kašičica nekog od hladno ceđenih vrsta ulja.

2. Da li i koliko u vašem obroku ima povrća?

Setite se uvek ilustrovanog prikaza zdravog tanjira: povrće zauzima polovinu tanjira. Naravno da ga ne mora sadržati baš svako jelo, ali povrće je dosta dobar pokazatelj kvaliteta obroka, pa ga ubacite uvek kada možete.

3. Koje meso je u vašem obroku i kako ste ga spremili?

Da li je to pohovana svinjetina ili pile iz rerne ili kuvano belo meso? Ovo su preporuke koliko koja vrsta mesa i ribe treba da budu zastupljene u ishrani:

Živinsko - 3 puta nedeljno. Najbolje belo, ali i batak i karabatak su dobri delovi. Samo ne zaboravite da skinete kožicu.

Crveno meso - 1-2 puta nedeljno. Ovde birajte junetinu i govedinu, pre nego svinjsko.

Foto: Freepik.com

meso

I ne zaboravite ribu - idealno 2 puta nedeljno, ali i jednom nedeljno je bolje od "nisam ljubitelj ribe, jedem je jednom godišnje". 

SAVET PLUS: Jedan dan u nedelji možete ostaviti i kao "bezmesan" ili postan.

Načini pripreme takođe određuju koliko je obrok zdrav. Belo meso je zdravo, ali ako ga ispohujete, to menja stvar.

4. Da li vaš obrok ima žitarice, koje, koliko...?

Pirinač, proso, integralna testenina, ovsene i druge pahuljice, hleb od celog zrna... Ako nešto od ovoga imate na tanjiru, sjajno! Vaš obrok je prošao i kroz četvrti filter kvaliteta.

5. Da li vaš obrok sadrži neki zaslađivač, koji i koliko?

Proverite sa čime ste zasladili jelo. Ako ste stavili beli šećer, ma kakvi da su ostali sastojci, dobićete manje kvalitetan obrok. Koristite zaslađivače poput stevije, eritritola, meda... I ne preterujte sa količinama.

6. Da li vaš obrok ima prilog od salate?

Ne ide baš uz svako jelo, ali svuda gde možete da dodate i jednu porciju sveže salate, znajte da ste u velikoj meri popravili kvalitet obroka. Čak i kada jedete picu, uzmite uz nju porciju salate i eto malo zdravijeg jela. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija