• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.11.2023

18:40

Zašto jabuke treba da jedete s korom? 6 dobrih razloga

Freepik.com

Zdravlje

Zašto jabuke treba da jedete s korom? 6 dobrih razloga

Podeli vest

Jedinjenje koje pomaže kod problema sa disanjem naziva se kvercetin i nalazi se najvećim delom u kori jabuke.

Navika da jabuku oljuštite pre jela je sasvim pogrešna, poručuju nutricionisti. Ovo voće treba samo da operete i pojedete s korom, jer je kora ono što je najzdravije kod nje. Evo zbog čega:

U kori se nalazi većina vlakana

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore, dobijate samo 2,1 gram vlakana, što nije dovoljno da se nazove ni dobrim izvorom vlakana.

Foto: Shutterstock

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana

U kori se nalazi i većina vitamina

Jabuka srednje veličine sa korom sadrži 8,4 miligrama vitamina C i 98 internacionalnih jedinica vitamina A. Bez kore, jabuka sadrži 6,4 miligrama vitamina C i 61 internacionalnu jedinicu vitamina A.

Olakšavanje problema sa disanjem

Jedinjenje koje pomaže kod problema sa disanjem naziva se kvercetin i nalazi se najvećim delom u kori jabuke. Jedna studija je došla do zaključka da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno imaju zdravija pluća od onih koji ih jedu manje ili ih ne jedu uopšte.

Foto: Shutterstock

Kvercetin iz jabuke se bori protiv oštećenja na moždanom tkivu

Dobra za pamćenje

Ovaj antioksidans se bori protiv oštećenja na moždanom tkivu koja se povezuju sa Alchajmerovom bolešću i drugim sličnim bolestima - bar kod pacova.

Kora može da spreči i teške bolesti

Studija rađena na Univerzitetu Kornel došla je do zaključka da su jedinjenja koja se nazivaju terpeni i koja se nalaze u kori jabuka sposobna da spreče ili ubiju ćelije raka u laboratorijskim uslovima. Konkretno, ova jedinjenja deluju protiv raka jetre, debelog creva i raka dojke.

Foto: Freepik.com

Uvek na listi dijetalnih namirnica

Sprečava gomilanje kilograma

U kori se nalazi i urzolinska kiselina, bitno jedinjenje za borbu protiv gojaznosti. Urzolinska kiselina povećava mišićnu masu i količinu braon masti koja sagoreva kalorije, pa se tako smanjuje i rizik od gojaznosti - bar kod miševa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija