• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

23.11.2023

11:20

Mogu negativno uticati na bebu! 7 namirnica koje treba izbegavati u trudnoći

Shutterstock

Zdravlje

Mogu negativno uticati na bebu! 7 namirnica koje treba izbegavati u trudnoći

Podeli vest

Sirova hrana, neki sirevi, alkohol i još nekoliko namirnica bi trebalo da se izbegavaju u trudnoći.

Nema sumnje da svaka trudnica želi da uradi sve što je do nje, kako bi imala zdravu trudnoću i na svet donela zdravu bebu. Jedna od stvari koja se prvo prilagođava drugom stanju jeste i ishrana

Postoje neke namirnice koje nisu preporučljive za trudnice, a detaljnije o tome objasnila je nutricionistkinja Nataša Đukić:

- Tokom trudnoće, žene se često savetuju da obrate pažnju na ishranu kako bi obezbedile optimalne uslove za razvoj fetusa - kaže nutricionistkinja i otkriva koje su to namirnice koje bi trudnice trebalo da izbegavaju:

Sirova i nedovoljno termički obrađena hrana

Sirova hrana, poput sirovog mesa, jaja i nepasterizovanog mleka, može sadržati bakterije poput salmonele, koja može izazvati ozbiljne probleme tokom trudnoće.

Riba sa visokim sadržajem žive

Trudnice bi trebalo da ograniče unos ribe koja ima visok sadržaj žive, poput tune i sabljarke, jer prekomerna izloženost živi može uticati na razvoj bebinog nervnog sistema.

Neke vrste sireva

Određeni sirevi poput feta, kozjeg sira, plavog sira i nepasterizovanih sireva, mogu sadržati bakteriju listeria, koja može uzrokovati komplikacije tokom trudnoće.

Foto: Freepik.com

trudnica

Kofein

Prekomerni unos kofeina može povećati rizik od preranog porođaja. Preporučuje se ograničavanje unosa kofeina tokom trudnoće. 

Alkohol

Preporučljivo je u potpunosti izbegavati alkohol tokom trudnoće, jer može uzrokovati ozbiljne komplikacije, uključujući fetalni alkoholni sindrom.

Određeni suplementi

Trudnice moraju biti oprezne sa dodacima ishrani, jer prekomerna količina vitamina može biti štetna.

Brza hrana

Hrana koja je visoko procesuirana, bogata masnoćama i šećerom trebalo bi da se ograniči, jer može doprineti povećanju telesne mase trudnice i povećati rizik od gestacijskog dijabetesa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija