• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

25.11.2023

12:40

Kiseli kupus je prava riznica zdravlja! Bogat je vitaminima, a ima i antikancerogeni potencijal

Shutterstock

Zdravlje

Kiseli kupus je prava riznica zdravlja! Bogat je vitaminima, a ima i antikancerogeni potencijal

Podeli vest

Mnogi vole kiseli kupus, a nisu ni svesni koliko je zapravo zdrav.

Jesen i zima su idealno vreme za konzumiranje kiselog kupusa. Međutim, osim što je lepog ukusa, ova namirnica je zapravo i veoma zdrava, na šta je nedavno ukazala i nutricionistkinja Ivana Mišić:

- Jedna od čestih namirnica na našim trpezama u zimskom periodu jeste kiseli kupus i nije retkost čuti od bake ili deke da kažu "samo jedi kiseli kupus, to je čisto zdravlje", i u pravu su - ističe nutricionistkinja i otkriva nekoliko razloga zbog kojih treba da jedete ovu namirnicu:

Bogat probioticima - Kiseli kupus je izvrstan izvor probiotičkih bakterija, koje podržavaju zdravlje creva i jačaju imunološki sistem.

Izvor vitamina i minerala - Osim vitamina C, kiseli kupus sadrži vitamin K, vitamin B6, folnu kiselinu i druge vitamine i minerale, koji su ključni za opšte zdravlje.

Foto: Shuterstock

kiseli kupus

Antikancerogeni potencijal - Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija kiselog kupusa može smanjiti rizik od određenih vrsta karcinoma, zahvaljujući fitonutrijentima, kao što su glukozinolati i indoli.

Detoksikacija - Kupus sadrži jedinjenja koji podržavaju prirodnu detoksikaciju tela, pomažući u eliminaciji štetnih sastojaka iz našeg tela.

Nizak glikemijski indeks - Kiseli kupus ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva nagli porast šećera u krvi i pogodan je za osobe s dijabetesom.

Pored toga, kiseli kupus je namirnica koja je niskokalorična, što ga čini odličnim izborom za održavanje telesne težine. Na 100 grama kiselog kupusa, dolazi otprilike samo 19 kalorija.

- Uz toliko prednosti i niskim unosom kalorija, setite se kiselog kupusa kada pomislite na salatu - zaključuje nutricionistkinja.

Klikom na link OVDE možete pročitati u čemu se najviše greši, kada je kiseljenje kupusa u pitanju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija