• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

29.11.2023

16:50

Zeleni čaj je riznica zdravlja, ali samo ako se priprema na ovaj način! Evo i ko treba s oprezom da ga konzumira

Shutterstock

Zdravlje

Zeleni čaj je riznica zdravlja, ali samo ako se priprema na ovaj način! Evo i ko treba s oprezom da ga konzumira

Podeli vest

Trudnice i osobe s niskim krvnim pritiskom bi trebalo da budu na oprezu, kada je konzumiranje zelenog čaja u pitanju.

Opšte je poznato da je zeleni čaj veoma zdrav, ali samo ukoliko se priprema na pravilan način. 

Detaljnije o ovom napitku objasnila je nutricionistkinja Jovana Vučelić:

- Zeleni čaj sadrži polifenole, koji su snažni antioksidansi. Pomoći će ti, kako u očuvanju zdravlja tokom hladnih dana, takođe i u mršavljenju - ističe nutricionistkinja i otkriva kako se pravilno sprema ovaj napitak:

- Da adekvatno pripremiš zeleni čaj, potrebno je da ostaviš vodu da se zagreje i neposredno pred ključanje vode, preliješ listove zelenog čaja i pustiš ih da odstoje tačno 3 minuta, nakon kojih možeš procediti čaj i u tako prohlađen, dodati limun - navodi nutricionistkinja i otkriva koje osobe treba umereno da konzumiraju zeleni čaj:

1. Trudnice

Visok unos kofeina može biti povezan s povećanim rizikom od komplikacija tokom trudnoće, pa trudnice trebaju ograničiti unos zelenog čaja.

2. Osobe s niskim krvnim pritiskom

Zeleni čaj može blago smanjiti krvni pritisak, pa ljudi s već niskim pritiskom trebaju biti oprezni kako ne bi imali dodatno snižavanje pritiska.

Foto: Shutterstock

zeleni čaj

3. Osobe koje su preosetljive na kofein

Ako imate nisku toleranciju na kofein, trebali biste ograničiti unos zelenog čaja, jer sadrži određenu količinu kofeina.

4. Osobe koje uzimaju određene lekove

Interakcije s lekovima mogu se dogoditi, pa je preporučljivo konsultovati se s lekarom ako uzimate određene lekove kako biste bili sigurni da nema kontraindikacija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija