• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

22.03.2024

15:04

Osetila je užasan svrab na nogama, pa saznala da joj se ovaj organ raspada! Bizaran simptom otkrio surovu bolest

instagram/printscreen/ joshmoffatcharles

Zdravlje

Osetila je užasan svrab na nogama, pa saznala da joj se ovaj organ raspada! Bizaran simptom otkrio surovu bolest

Podeli vest

Jedna mlada žena otkrila je da je stalni svrab koji je osećala po telu na kraju bio znak neizlečive bolesti jetre.

Flo Mofat iz Kendala počela je da se oseća bolesno posle dva meseca nakon što se udala za svog supruga Džoša. 

29-godišnjakinja je patila od ekstremnog umora i mučnine, kao i hroničnog svraba na rukama i stopalima.

Dok je ona bila podvrgnuta ispitivanjima mesecima, par je odlučio da otkaže svoj medeni mesec iz snova u Južnu Ameriku.

Gospođi Mofat na kraju je dijagnostifikovan primarni sklerozirajući kolangitis (PCS) - retka bolest jetre za koju nema leka, piše Dailymail.

Takođe joj je dijagnostifikovan i autoimuni hepatitis uzrokovan imunološkim odgovorom koji  napada zdrave stanice jetre.

 

 

Ona pije 13 lekova dnevno kako bi simptome držala pod kontrolom i koristi hladne obloge na nogama kako bi ublažila intenzivan svrab. 

- Neko vreme je bilo stvarno zastrašujuće razmišljati o bilo čemu na duže staze jer smo se odjednom osećali kao da je toliko odluka van naše moći - rekla je. 

- U to vreme to je bilo najbitnije. Ono o čemu smo razmišljali svaki dan. Moja stopala, ruke i noge su mi bile kao da gore.

PCS je retka hronična bolest jetre koja uzrokuje progresivno smanjenje veličine žučnih kanala unutra i van jetre zbog upale i ožiljaka, piše British Liver Trust. 

Iako se bolest može javiti samostalno, često je povezana s upalama debelog creva, posebno hroničnim ulceroznim kolitisom.

Naučnici ne znaju u potpunosti šta uzrokuje ovu bolest.  

 

 

Suprug gospođe Mofat, takođe 29-godišnjak, menadžer, rekao je da se oseća "bespomoćno". 

- Svrab je gotovo poput mrava na koži kojih ne možete da se rešite. To je prilično intenzivan osećaj kojeg ne možete da se oslobodite.

Mladenci, koji su se venčali u septembru 2023., radovali su se svom medenom mesecu kada je Flo počela da oseća simptome.

Gospodin Mofat rekao:

- Rezervisali smo kartu u jednom smeru i planirali putovanje najmanje četiri meseca oko Perua, Argentine, Čilea i Bolivije. Uštedeli smo novac tokom poslednjih nekoliko godina i oboje smo bili u isčekivanju putovanja.

Ali u novembru 2023. gospođa Mofat počela  je da oseća svrab u rukama i nogama, mučninu, stalni umor i žuticu. 

- Spavala je s oblogama od leda na nogama. Kupala se u hladnoj kupki usred noći u pokušaju da ublaži neke od užasnih simptoma. 

Međutim, dijagnoza je postavljena tek u januaru nakon nekoliko tesitiranja iz krvi, MRI skeniranja, ultrazvuka i biopsije.

 

 

Njeno stanje je progresivno i trenutno nema leka, ostavljajući je da se bori sa simptomima uključujući i nesanicu koja je izazvana lekovima.

- Svrab dolazi i prolazi, ali nije ni blizu onome što je bio pre. Sada je to neka prihvatljivija  opcija početnog svraba. Još uvek smo u procesu dok lekari rade pretrage krvi kako bismo bili sigurni da su zadovoljni kako moje telo reaguje na lekove. Ali jednom kada osetim da smo ušli u rutinu, radićemo što više možemo i iskoristićemo svaki dan godišnjeg odmora. To je kao podsetnik svaki dan da morate da izvučete najviše iz situacije u kojoj ste.

Ali, novopečena supruga priznala je da dijagnoza doživotne bolesti nije bila nešto što je očekivala na početku braka. 

- Kada se venčate i razmenite zavete "u bolesti i zdravlju", ne očekujete da ćete to tako brzo staviti na iskušenje - rekla je.  

- Bilo je ovo teških nekoliko meseci, ali Džoš se trudio da me uvek nasmeje zbog ovoga što prolazim. Znam da mu je bilo tako teško da gleda kroz šta prolazim i da se oseća bespomoćno. 

Ostajao je budan svaku noć kada ja nisam spavala zbog svraba, donosio mi hladne peškire da ih položim preko mog tela u pokušaju da umirim svrab. 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija