• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.09.2024

15:00

Pojeo je više od 700 jaja za mesec dana! Nije ni slutio da će se ovo dogoditi njegovom telu

Shutterstock

Zdravlje

Pojeo je više od 700 jaja za mesec dana! Nije ni slutio da će se ovo dogoditi njegovom telu

Podeli vest

Nik Novic je pojeo 720 jaja za mesec dana u svrhu eksperimenta kako bi proverio kakav će uticaj to imati na njegovo telo.

Jaja su dugo smatrana superhranom među posetiocima teretana i stručnjacima za ishranu. Međutim, mnogi lekari upozoravaju da konzumiranje jaja može podići nivo holesterola i dovesti do srčanih problema.

Decenijama su žumanca bila na lošem glasu jer se ta mast taloži u krvnim sudovima i može ugroziti srce. Ipak, novija istraživanja pokazuju da ovo možda nema direktan uticaj na nagomilavanje holesterola u organizmu.

Kako bi istražio da li su jaja zaista štetna, jedan student Nik Norvic sa Univerziteta Harvard, odlučio je da pojede čak 720 jaja tokom mesec dana. Suprotno uvreženim mišljenjima, njegovi nivoi holesterola su zapravo opali.

Nakon mesec dana, tokom kojih je konzumirao u proseku 24 jaja dnevno, njegova vrednost "lošeg" holesterola (LDL) pala je za 18 procenata. LDL holesterol je poznat kao "loš" jer se može taložiti u arterijama i povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, prenosi "Daily mail". 

Foto: Shutterstock

 

S druge strane, "dobar" holesterol (HDL) pomaže u uklanjanju viška holesterola iz krvotoka i prenosi ga do jetre. Stručnjaci upozoravaju da previsok nivo LDL holesterola može povećati rizik od srčanih oboljenja.

Dr Norvic, koji je doktorirao na temu metabolizma na Univerzitetu Oksford, tokom eksperimenta ostao je pri svojoj standarnoj keto dijeti, koja je bogata mesom, ribom, maslinovim ulje, orašastim plodovima, tamnom čokoladom, sirom i jogurtom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nick Norwitz (@nicknorwitz)

 

Keto ishrana je dijeta sa visokim unosom masti, koja ima za cilj prebacivanje tela u stanje u kojem koristi masti kao primarni izvor energije. Dr Norvic je pripremao jaja na različite načine - pržena, kuvana, pečena i u obliku omleta - i kaže da, i nakon meseca dana, nije izgubio apetit za njima.

Iako je konzumirao ogroman broj jaja, njegova fizička rutina nije bila ekstremna - bavio se treninzima koji koriste sopstvenu težinu tela, u trajanju od jednog sata nedeljno. Uključivao je vežbe poput sklekova, zgibova, čučnjeva...

U jednom trenutku, dr Norvic je počeo da uvodi u ishranu 60 grama ugljenih hidrata dnevno, u obliku voća poput banana, borovnica i trešanja, jer veruje da unos ugljenih hidrata dodatno snižava nivo LDL holesterola.

Naime, kod osoba na dijetama sa niskim unosom ugljenih hidrata, često dolazi do povećanja nivoa LDL-a, jer telo počinje da koristi masti kao izvor energije.

- Znao sam da se LDL neće povećati i sada želim da podelim ovo sa članovima porodice koji se brinu što jedem toliko jaja i mesa - glasio je jedan od komentara na Jutjub videu. 

- Jedem jaja skoro svakodnevno već 67 godina i uvek sam bio u dobrom zdravlju, bez lekara i lekova - dodao je drugi. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Potpisan je još jedan Memorandum: Od novembra u Srbiju iz ove zemlje stiže gas - dostavljaće milion kubika na dnevnom nivou
Društvo

Potpisan je još jedan Memorandum: Od novembra u Srbiju iz ove zemlje stiže gas - dostavljaće milion kubika na dnevnom nivou

Minstarka energetike, Dubravka Đedović Handanović, i azerbejdžanski ministar energetike, Parviz Šahbazov, potpisali su u toku ove nedelje Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti zelene energije između dve zemlje, a predstavnici Srbijagasa i azerbejdžanske kompanije SOCAR su potpisali sporazum o snabdevanju gasom koji predviđa dobijanje do milion kubika dnevno za potrebe Srbije.

29.09.2024

16:33

Vesić na čelu delegacije Vlade Srbije u jednodnevnoj poseti Kini
Politika

Vesić na čelu delegacije Vlade Srbije u jednodnevnoj poseti Kini

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić na čelu delegacije Vlade Republike Srbije u kojoj će biti ministar turizma i omladine Husein Memić kao i više državnih sekretara i pomoćnika putuje danas u Narodnu Republiku Kinu prvim letom nacionalne kompanije Er Srbija za Guangdžou.

29.09.2024

15:52

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija