• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.10.2024

10:36

Muškarac rođen sa tri penisa! Šok u bolnici, ovo se desilo drugi put u istoriji medicine

Shuterstock

Zdravlje

Muškarac rođen sa tri penisa! Šok u bolnici, ovo se desilo drugi put u istoriji medicine

Podeli vest

Nakon smrti muškarca (78) u Engleskoj otkriveno je da on rođen sa tri penisa. Ovaj izuzetno redak fenomen, u medicini poznat kao trifalija, zabeležen je drugi put u istoriji.

Jedinstvenost ovog slučaja ogleda se i u tome da je trifalija otkrivena kod 78-godišnjeg muškarca iz Birmingema tek nakon njegove smrti.

Naime, on je zaveštao svoje telo u naučne svrhe Medicinskom fakultetu Univerziteta u Birmingemu, te su nakon njegove smrti istraživači došli do otkrića da je čovek imao tri penisa.

Foto: Shuterstock

 

Istraživači su ovaj vrlo redak slučaj objavili u medicinskom časopisu "Journal of Medical Case Reports".

Čovek verovatno nije znao da ima tri polna organa

Prema izveštaju koji su objavili, samo jedan od tri polna organa je bio funkcionalan kod sedamdesetosmogodišnjeg Britanca.

Ostala dva penisa su bila pričvršćena za kožu skrotalne kese, u kojoj se nalaze testisi. Kako navode istraživači, kod ovog muškarca genitalije su spolja izgledale uobičajeno, budući da su druga dva penisa bila "sakrivena unutar skrotalne kese".

To je, pretpostavljaju istraživači, razlog zašto je trifalija otkrivena tek nakon smrti muškarca.

Oni smatraju da je muškarac verovatno tokom celog života bio nesvestan svoje "neobične anatomske anomalije". To je posebno zbunilo lekare koji se pitaju kako je izgledala njegova svakodnevica.

Zdravstveni problemi kao posledica

Lekari su takođe izvestili da je jedan od dodatnih penisa delio uretru (mokraćni kanal kroz koji se urin iz bešike izbacuje), sa primarnim polnim organom kod muškarca. Takođe, dodatni penis nije imao ni tkivo koje okružuje uretru, zbog čega lekari smatraju da je muškarac verovatno imao funkcionalne probleme.

- To bi moglo da uključuje infekcije urinarnog trakta, erektilnu disfunkciju ili probleme sa plodnošću - naveli su lekari u svom izveštaju i dodali:

- Dispareunija - trajni ili ponavljajući genitalni bol koji se javlja neposredno pre, tokom ili posle seksualnog odnosa - takođe je mogao biti problem, s obzirom na potencijalnu erekciju sekundarnih i tercijalnih penisa.

Foto: Shuterstock

 

Izuzetno retka anomalija

Lekari na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Birmingemu istakli su da se jedan od pet do šest miliona dečaka rodi sa više od jednog penisa, što predstavlja retku urođenu anomaliju koja se opisuje kao polifalija.

Lekari su naveli da je širom sveta zabeleženo tek nešto više od 100 slučajeva difalije - stanja koja označava prisustvo dva različita muška polna organa.

Ali, muškarac iz Birmingema je tek drugi koji ima trifaliju - rođen je sa tri penisa.

Prvi slučaj potvrđen je 2020. godine kod, tada tromesečnog, dečaka iz Duhoka u Iraku, koji je ušao u medicinsku literaturu kao prvo dete rođeno sa tri penisa.

Urolozi su tada otkrili da nijedan od dodatnih penisa nije imao uretru, i odlučili su da je operacija najbolja opcija, te su dodatna dva penisa hirurški odstranjena kod dečaka.

Postojao je još jedan slučaj trifalije iz 2015. godine u Indiji, koji je tada postao viralan, ali nije potvrđen jer o njemu nikada nije objavljena studija u nekom medicinskom časopisu.

Foto: Shuterstock

 

 

Uzroci ove pojave su i dalje misterija

Inače, prvi prijavljeni slučaj difalije datira još iz 1600-ih godina. Uzroci su i dalje misterija - ne postoje poznati faktori rizika i smatra se da to stanje nastaje slučajno tokom embrionalnog razvoja.

Stanje je povezano sa drugim urođenim poremećajima, uključujući rođenje sa dva skrotuma ili anusa. Takođe, postoji veći rizik od spina bifide (rascep kičmenog stuba) - urođene anomalije centralnog nervnog sistema, u kojoj kičmena moždina nije potpuno zatvorena ili se na njoj nalazi otvor.

U većini slučajeva, penisi su iste veličine i nalaze se jedan pored drugog. Prema izveštajima lekara, muškarac sa dva penisa može da mokri ili da ejakulira iz jednog ili iz oba polna organa.

U skoro svim prijavljenim slučajevima difalije, dodatni polni organ je uklonjen hirurški, prenosi Daily Mail.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Da li će iskaz Koste K. uticati na presudu njegovim roditeljima? On je formalno slobodan čovek na lečenju!
Live TV

Da li će iskaz Koste K. uticati na presudu njegovim roditeljima? On je formalno slobodan čovek na lečenju!

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je ispitivanjem dečaka Koste K, koji je počinio masovno ubistvo 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", nastavljeno suđenje njegovim roditeljima Miljani i Vladimiru Kecmanoviću. Da li će i kako njegove izjave uticati na presudu njegovim roditeljima? Na ovu temu su u "Info jutru" govorili advokat Nemanja Todorović i psihoterapeut Marija Milenković.

18.10.2024

10:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Nauka

Uloga veštačke inteligencije u nauci i obrazovanju! U Novom Sadu održana panel diskusija "Budućnost nauke"
Nauka

Uloga veštačke inteligencije u nauci i obrazovanju! U Novom Sadu održana panel diskusija "Budućnost nauke"

Panel diskusija pod nazivom "Budućnost nauke", koju je organizovala Fondacija “Za srpski narod i državu”, a na kojoj se govorilo o ulozi veštačke inteligencije u nauci i obrazovanju u Srbiji održana je večeras u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu pred velikim brojem studenata i drugih gostiju. Među govornicima su se našli stručnjaci iz oblasti nauke i tehnologije, kao što su prof dr Boris Dumnić, dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, prof dr Danimir Mandić, dekan Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača Univerziteta u Beogradu, kao i Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

15.10.2024

22:57

Srbija razume, vreme dolazi! Vesić: Samo uz nauku i inovacije možemo da napredujemo
Nauka

Srbija razume, vreme dolazi! Vesić: Samo uz nauku i inovacije možemo da napredujemo

Samo zemlje koje shvate da dolazi vreme tehnoloških inovacija i velikih promena moći će da budu konkurentne i da se ekonomski razvijaju, a Srbija je upravo jedna od takvih zemalja – koja se prilagođava novim tehnologijama i ulaganjem u nauku postaje konkurentnija i razvijenija, poručio je večeras ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

15.10.2024

20:55

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi
Nauka

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi

Da li nauka može biti potpuno automatizovana? Tim istraživača specijalizovanih za mašinsko učenje je pokušao da to otkrije. „AI naučnik“, koga je stvorio tim tokijske kompanije Sakana AI i laboratorija u Kanadi i Velikoj Britaniji, može da istražuje čitajući postojeću literaturu o nekom problemu, da formuliše hipotezu, isproba nove mogućnosti i napiše naučni rad. „AI naučnik“ može čak i da uradi recenziju sopstvenog rada, piše Nature.

15.10.2024

14:36