• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.09.2024

14:00

Revolucionarno otkriće! Pronađen dokaz da postoji stanje između života i smrti - evo šta se dešava u organizmu

Shuterstock

Lajfstajl

Revolucionarno otkriće! Pronađen dokaz da postoji stanje između života i smrti - evo šta se dešava u organizmu

Podeli vest

Vraćanje pokojnika u život je stanje između života i smrti koje su naučnici nazvali "treće stanje".

Novo istraživanje dokazuje da ‘treće stanje’ zaista postoji u modernoj biologiji.

Prema istraživačima, treće stanje je kada ćelije mrtvog organizma nastavljaju da funkcionišu posle smrti.

Nakon smrti ćelije dobijaju nove sposobnosti

Zapanjujuće je da nakon smrti organizma, određene ćelije dobijaju nove sposobnosti koje nisu imale u životu.

Novu studiju iz fiziologije vodili su profesor Piter Nobl sa Univerziteta Vašington u Sijetlu i Aleks Požitkov iz Nacionalnog medicinskog centra City of Hope, Duarte California.

Pojava  novih višećelijskih oblika života iz ćelija mrtvog organizma uvodi ‘treće stanje’ koje leži izvan tradicionalnih granica života i smrti.

 - Određene ćelije – kada im se obezbede hranljivi sastojci, kiseonik, bioelektričnost ili biohemijski znaci – imaju kapacitet da se transformišu u višećelijske organizme sa novim funkcijama nakon smrti - rekli su naučnici.

Foto: Shuterstock

 

Zanimljivo istraživanje

Tim  naučnika je proučavao dosadašnja istraživanja o sposobnostima ćelija da opstanu u različitim oblicima, i to nakon što je organizam izgubio životne funkcije.

Ostalo je nejasno kako određene ćelije funkcionišu u trećem stanju nakon smrti organizma, ali jedno potencijalno objašnjenje je da postoji sistem ‘električnih kola’ koji reanimiraju ćelije.

Nekoliko faktora može uticati na to da li ćelije imaju ovu sposobnost, uključujući uslove okoline (kao što je temperatura) i izvore energije (da li imaju pristup gorivu i da li mogu da metabolišu).

 - Metabolička aktivnost igra važnu ulogu u tome da li ćelije mogu da nastave da prežive i funkcionišu - rekao je istraživački tim.

Na ovo utiču i faktori  kao što su starost, zdravlje, pol i vrsta.

Foto: Shuterstock

 

 

Otkriće će transformisati medicinu

Na kraju, istraživanje nagoveštava ‘neistražene granice’ koje bi mogle da dovedu životinjske ćelije u treće stanje 

 - Ovo istraživanje ima potencijal da transformiše regenerativnu medicinu, redefiniše legalnu smrt i pruži uvid u fiziološke granice života, paralelno sa istraživanjima u embriogenezi - zaključili su autori istraživanja, prenosi the Conversation.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ovo su pravila za putovanje u EU od 10. novembra! Aleksandar Seničić objasnio kako će aplikacija funkcionisati, kome ne treba dozvola i ko je neće plaćati
Društvo

Ovo su pravila za putovanje u EU od 10. novembra! Aleksandar Seničić objasnio kako će aplikacija funkcionisati, kome ne treba dozvola i ko je neće plaćati

Nova pravila za ulazak u zemlje Evropske unije donose značajne promene koje će uticati na sve putnike. Evropski sistem putnih informacija i autorizacija (ETIAS) predstavlja novi način prijavljivanja za ulazak, ali kako se on razlikuje od tradicionalnih viza? O ovim ključnim pitanjima i njihovim praktičnim implikacijama razgovarali smo u emisiji "Blic Dan" sa Aleksandrom Seničićem, direktorom Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

17.09.2024

18:04

TV

Hronika

Dačić se sastao sa ministarkom Ujedinjenog Kraljevstva i državnim sekretarom Mađarske! Bilateralna policijska saradnja na visokom nivou! (FOTO)
Hronika

Dačić se sastao sa ministarkom Ujedinjenog Kraljevstva i državnim sekretarom Mađarske! Bilateralna policijska saradnja na visokom nivou! (FOTO)

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas, na marginama Berlinskog procesa, sa ministarkom za bezbednost granice i azil Ujedinjenog Kraljevstva Anđelom Igl i državnim sekretarom u Ministarstvu unutrašnjih poslova Mađarske Zoltanom Bolčikom, sa kojima je razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti unutrašnjih poslova.

17.09.2024

19:36

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija