• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.10.2024

19:00

Evo kada je bol u zubu smrtonosan! Ako imate ove simptome, odmah potražite lekarsku pomoć

Shutterstock

Zdravlje

Evo kada je bol u zubu smrtonosan! Ako imate ove simptome, odmah potražite lekarsku pomoć

Podeli vest

Bol u zubu nije nešto što smete ignorisati! Ako osetite visoku temperaturu, otok lica, ili poteškoće s disanjem, infekcija bi mogla da se proširi po telu i postane opasna po život.

Ako zaražen zub izaziva povišenu temperaturu, umor ili druge simptome, moguće je da se infekcija širi na ostatak tela, što zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Sve počinje zuboboljom. Ako se ne leči na vreme, bol u zubu može prerasti u ozbiljnu infekciju. Ako se ta infekcija ne tretira, može se proširiti na druge delove tela, što može biti opasno po život.

Kada zubobolja ostane nelečena, infekcija može zahvatiti dublje strukture zuba, a zatim i okolna tkiva, vilicu, pa čak i druge delove tela poput vrata ili glave. U najtežim slučajevima, ako infekcija uđe u krvotok, može dovesti do sepse  stanja koje je opasno po život.

Znakovi da je infekcija postala opasna uključuju visoku temperaturu, oticanje lica koje otežava disanje ili gutanje, ubrzan rad srca, malaksalost, konfuziju, pa čak i bol u grudima, prenosi "Healthline".

Foto: Shutterstock

 

Sepsa zahteva hitnu medicinsku intervenciju, a bez tretmana može biti smrtonosna. Dakle, iako je retko, infekcija zuba, ako se ne leči, može rezultirati smrtnim ishodom, naročito kod ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Simptomi infekcije zuba uključuju:

pulsirajući bol u zubu, vilici, uhu ili vratu
pojačani bol kada ležite
osetljivost na pritisak u ustima
oticanje obraza
povišena temperatura
neprijatan ukus u ustima
loš zadah

Ako se infekcija proširi na telo, simptomi mogu biti ozbiljni:

osećaj malaksalosti
povišena temperatura, znojenje, groznica
oticanje lica koje otežava disanje ili gutanje
ubrzan rad srca, povećana frekvencija disanja
dehidracija, tamna mokraća
bol u stomaku, povraćanje

Hitno se obratite lekaru ako primetite ove simptome kako biste sprečili dalje komplikacije.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU
Politika

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon saopštio je da je današnji „Tajms” objavio neistinitu tvrdnju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi ''Srbija mogla da zaobiđe EU i uđe u BRIKS'', zamolivši britanski list da se javno izvini zbog obmanjivanja javnosti i promeni naslov članka koji je zasnovan na lažnom citatu.

25.10.2024

22:55

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom
Kultura

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom

Na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH, održanim od 17.10. do 25.10.2024. godine, stručni žiri u sastavu: Dubravka Crnojević Carić, akademska glumica, rediteljka i teatrolog, Slobodan Unkovski, pozorišni reditelj, profesor glume i pozorišne režije i Osman Arslanagić, profesor scenografije i kostimografije, odlučio je da se Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeli Hani Selimović za ulogu Ane/Ćerke u predstavi "Otac" u produkciji beogradskog Ateljea 212 (autor: Florian Zeler, reditelj: Paolo Mađeli).

25.10.2024

13:51

Džet set

Srbija