• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

25.02.2025

17:00

Zaboravite na običan hleb! Ove 3 vrste ne nadimaju stomak i mnogo su zdravije

Shuterstock

Zdravlje

Zaboravite na običan hleb! Ove 3 vrste ne nadimaju stomak i mnogo su zdravije

Podeli vest

Hleb je sastavni deo ishrane, ali kod nekih ljudi može izazvati neprijatno nadimanje i probleme sa varenjem. Gastroenterolog dr Džozef Salhab otkriva tri vrste hleba koje su lakše za probavu i ne izazivaju tegobe.

Hleb je nezaobilazan deo svakodnevne ishrane, ali mnogima može doneti više problema nego uživanja. Osobe sa osetljivošću na gluten ili pšenicu često osećaju nadimanje, gasove i nelagodnost u stomaku nakon konzumacije običnog hleba.

Gastroenterolog dr Džozef Salhab, poznatiji na društvenim mrežama kao Stomach Doc, ističe da određene vrste hleba mogu biti lakše za varenje i ne izazivati neprijatne simptome. Evo koje tri alternative preporučuje.

Hleb od celovitih žitarica

Ovaj hleb se pravi od celih zrna koja su prethodno proklijala, što pomaže u razgradnji glutena i FODMAP-a – sastojaka koji često izazivaju nadimanje. Za razliku od klasičnog belog hleba, napravljenog od rafinisanog brašna, ovaj hleb je bogatiji vlaknima i lakši za probavu.

 

Eat these foods when you’re taking antibiotics to help heal your gut #ibs #constipation #probiotics #prebiotics #doctor #medicine #healthyfoods ♬ original sound - Dr. Joseph Salhab Watch on TikTok

 

Hleb od lanenog semena

Laneno seme je poznato po visokom sadržaju vlakana i omega-3 masnih kiselina, što doprinosi boljem varenju. Hleb od lanenog semena može biti teže pronaći u prodavnicama, ali se lako može pripremiti kod kuće. Ova opcija je odlična za one koji žele zdraviji izbor bez osećaja nadutosti.

Hleb od kiselog testa

Fermentacijom testa prirodnim kvascima i bakterijama mlečne kiseline dolazi do razgradnje glutena i fruktana, koji su glavni uzročnici nadimanja. Ova vrsta hleba je sve popularnija upravo zbog svoje lako svarljive strukture.

Iako su ove alternative blaže za varenje, važno je napomenuti da i dalje sadrže gluten, pa nisu pogodne za osobe sa celijakijom ili ozbiljnom alergijom na gluten.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set