• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.09.2024

12:16

Ministarka dr Jelena Begović sa glavnom naučnom savetnicom premijera Kanade dr Monom Nemer

Zoran Petrović, NITRA

Vesti

Ministarka dr Jelena Begović sa glavnom naučnom savetnicom premijera Kanade dr Monom Nemer

Podeli vest

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović u okviru zvanične posete Kanadi sastala se u Ambasadi Republike Srbije u Otavi sa dr Monom Nemer, glavnom naučnom savetnicom premijera Kanade. Ministarka je tom prilikom dr Nemer uputila poziv da poseti Beograd i učestvuje na Ministarskom samitu Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju.

- Danas smo ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija imali sjajan sastanak ovde u Otavi sa glavnom savetnicom za nauku premijera Trudoa, gospođom Nemer. Predstavili smo Srbiju kao budući inovacioni centar, ne samo našeg regiona, nego i šire. Takođe, pričali smo o jednom od strateških pravaca razvoja Srbije, a to jeste veštačka inteligencija i naše prisustvo i predsedavanje 2025. godine Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju. Gospodin Trudo je bio jedan od inicijatora osnivanja ove organizacije i naravno pozvali smo i gospođu Nemer da nam se pridruži u decembru na ministarskom sastanku vezanom za Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju. To jeste jedna oblast koja će se otvoriti kao moguća oblast saradnje između Republike Srbije i Kanade - rekla je ministarka dr Begović.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

 

 

- Još jedna interesantna stvar jeste da je i Kanada postala članica Horizon Europe evropskih programa i razgovarali smo o mogućnosti, s obzirom na to da nikada nisu aplicirali na ovakve projekte, da Srbija koja je izuzetno uspešna u ovim evropskim programima, na neki način kroz kolaboraciju i pomogne Kanadi da budu uspešni kao i mi u ovim pozivima - dodala je ministarka.

 

Kako je istaknuto, radi se o istorijskom sastanku, koji će dodatno približiti Kanadu i Srbiju u cilju daljeg razvoja naučnog ekosistema dve zemlje. Bilo je reči i o dodatnoj saradnji, posebno u oblasti veštačke inteligencije.

 

Sagovornice su bile saglasne da Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju je pruža Srbiji i Kanadi neverovatan prostor za saradnju.

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo da dođem u Ambasadu i sastanem se sa ministarkom nauke Republike Srbije Jelenom Begović - izjavila je dr Mona Nemer i istakla da smatra da su pred ove dve zemlje velike mogućnosti kada se radi o istraživačkoj saradnji.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

 

 

- Razgovarale smo o mnogo različitih oblasti, od digitalne revolucije, do spoja digitalnih i bioloških nauka. Srbija će preuzeti predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju sledeće godine i mislim da je ovo takođe sjajna prilika i za Kanadu da nastavi saradnju sa globalnom zajednicom, kada je reč o veštačkoj inteligenciji, sigurnosti i bezbednosti, obezbeđujući time benefite svima. Radujem se što ćemo naše istraživače povezati i promovisati ovu saradnju - zaključila je.

 

Kancelarija glavnog naučnog savetnika Kanade pruža savete o pitanjima koja se odnose na nauku i vladine politike koje podržavaju nauku. Ovo uključuje savetovanje o načinima da se osigura da se naučna saznanja uzimaju u obzir pri donošenju javnih politika i da naučna istraživanja Vlade budu u potpunosti dostupna javnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

KSS nagovara Danilovića i Pešića da nastave sa radom! Šanse nisu velike, ali...
Košarka

KSS nagovara Danilovića i Pešića da nastave sa radom! Šanse nisu velike, ali...

Svetislav Pešić (75) i Predrag Danilović (54) napustili su Košarkaški savez Srbije, ali njihovi najbliži saradnici čine sve kako bi ih zadržali, odnosno vratili na funkcije! Prema nezvaničnim informacijama i kuloarskim pričama, članovi Skupštine i Upravnog odbora KSS za to su da odlazeći predsednik krovne organizacije srpske košarke nastavi sa radom, a samim tim, nadaju se da bi legendarni košarkaš mogao da ubedi i popularnog Karija da ostane selektor.

12.09.2024

13:13

Planeta

Zabava

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)
Kultura

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)

Misteriozni slepi guslar luta razrušenim svetom uz poj pesme Volja sinovljeva koja opisuje malu zajednicu uzgajivača semena pšenice koja je živela daleko u pustinji i odbijala da se povinuje tiraniji udaljenog grada - ovaj kratak opis filma "Volja sinovljeva" uvodi nas kroz vrata potpune žanrovske i produkcijske inovacije koja do sada nije viđena u domaćoj kinematografiji.

12.09.2024

13:04

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!
Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski posetila je Pirot, gde je posle razgovora sa gradonačelnikom i obilaska Doma zdravlja i vrtića "Crvenkapa" posetila i porodicu Kostić u u pirotskom prigradskom selu Krupac.

12.09.2024

17:49

Ko se još ovako igra? Ima ih...
Srbija

Ko se još ovako igra? Ima ih...

Prvi učitelji se nikada ne zaboravljaju i dobro se pamte njihove lekcije. A inicijativu jednog učitelja iz Kovina pre deceniju i po tamo su rado prihvatili i odrasli, i evo šta svake godine rade.

12.09.2024

10:45