• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/New Atlas

03.10.2024

14:00

Jednostavno se koristi a može vas spasiti život! Laserski uređaj ekspresno otkriva šlog

Pixabay

Vesti

Jednostavno se koristi a može vas spasiti život! Laserski uređaj ekspresno otkriva šlog

Podeli vest

Laserski uređaj koji ekspresno daje povratnu informaciju o riziku od moždanog udara kod pacijenata mogao bi da predstavlja pravu revoluciju u medicini. On bi značajno olakšao inače veoma teške procene rizika od šloga i na jednostavan, jeftin i neinvazivan način pomogao lekarima da se hitno odluče na intervenciju koja bi mogla da spase život.

Istraživači sa Kalifornijskog instituta tehnologije (Kaltek) i Medicinskog fakulteta Kek Univerziteta južne Kalifornije razvili su laserski uređaj koji prati protok krvi u mozgu, kao i njen volumen kada pacijent zadrži dah. Ova brza analiza može ekspresno da omogući prepoznavanje najranijih simptoma šloga, piše New Atlas.

- Uz ovaj uređaj, prvi put ćemo moži da saznamo da li je rizik od moždanog udara kod nekoga značajan ili ne i to na osnovu fiziološkog merenja. Mislimo da ovo može revolucionarno da promeni način na koji se procenjuje rizik od moždanog udara - rekao je Simon Mahler, postdoktorand na Kalteku i koautor studije objavljene u Biomedical Optics Express.

Uređaj emituje infracrveni laserski zrak kroz lobanju do mozga, a prateća kamera skuplja podatke dok meri kako se svetlo odbija nakon sudara sa krvotokom, navodi se.

Tim naučnika je uređaj ispitao na 50 učesnika, koji su podeljeni u dve grupe – visokorizičnu i malo rizičnu. Kada im je stavljen uređaj, meren je protok krvi u mozgu tri minuta, a bilo je potrebno da zadrže i dah na jedan minut.

Zadržavanje daha je stresno za mozak, pa dovodi do toga da ostatak tela pumpa više krvi u organ. Protok krvi se zatim vraća na normalne nivoe kada se redovno disanje ponovo pokrene. Kroz ovaj proces, SCOS analiza uređaja je uočila ključne razlike između grupe niskog i visokog rizika.

Skoro 15 miliona ljudi na planeti godišnje ima moždani udar, pa bi ovakav uređaj mogao da pomogne da im se spasu životi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ostati ili otići?! Ovaj projekat oživeće ruralne sredine
Nauka

Ostati ili otići?! Ovaj projekat oživeće ruralne sredine

Projekat „OSTATI ILI OTIĆI – identifikacija migratornih namera stanovništva na ruralnim prostorima (RurSITU)” jedan je od izabranih projekata po Javnom pozivu za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja u 2023. godini koji je raspisao Centar za promociju nauke pod okriljem Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

03.10.2024

13:09

sledeća vest

Vesti

TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)
Live TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)

Nebojša Zelenović, predstavnik opozicije i kopredsednik stranke "Zajedno", rekao je da treba stupiti u generalni štrajk i da treba sve da stane, na taj način pozivajuću na haos i rušenje svega onoga za šta se Vučić gotovo deceniju i po bori. O tome su u Info jutru govorili prof. Goran Puzić i predsednik centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku, Zoran Spasić.

03.10.2024

10:25

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča
Kultura

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča

Beogradska filharmonija nastupa prvi put pod dirigentskom palicom Haime Martina i predstavlja mladog violinistu Johana Dalenea, u petak 4. oktobra (Kolarac, 20č). Koncert nosi naziv “Živeti sa neprijateljem”, a orkestar izvodi dela Prokofjeva i Šostakoviča.

03.10.2024

14:31

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija