• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.10.2024

14:18

Globalni projekta ShakthiSAT i Srbija šalju devojčice u svemir! Saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

Shuterstock

Vesti

Globalni projekta ShakthiSAT i Srbija šalju devojčice u svemir! Saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

Podeli vest

Međunarodni projekat ShakthiSAT i Srbija zvanično su postali parneri, za cilj imaju da osnaže devojčice iz celog sveta iz oblasti svemira i svemirskih tehnologija.

Ovu vest, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

Ovaj projekat predvodi startap Space Kidz India, poznat po svojim pionirskim aktivnostima u dizajnu, proizvodnji i lansiranju satelita.

Foto: Informer

 

 

Predsednica Društva astronoma Srbije dr Monika Jurković imenovana je za ambasadorku Srbije u ovom programu. Kao nacionalni koordinator, ona će biti zadužena za realizaciju STEM radionica sa devojčicama iz Srbije, kako bi im se omogućilo bolje i šire razumevanje svemirskih istraživanja i tehnologija, uključujući i izradu kjub satelita.

Dr Monika Jurković, naučni saradnik, Astronomksa opservatorija

Dr Monika Jurković je doktorirala 2019. godine . Predmet njenog istraživanja je vezan za razumevanje pulsirajućih promenljivih zvezda. Sarađuje sa Astronomskom opservatorijom Konkoli Thege Mikloš u Budimpešti, Mađarska.  Bila je član projekta „Istraživanje dinamičkih
fenomena svemirskim teleskopima u pulsirajućim promenljivim zvezdama” Mađarske nacionalne kancelarije za istraživanje, razvoj i inovacije, projekat NKFIH-115709 (2015-2019). Glavna tema saradnje su pulsirajuće zvezde, posebno podaci dobijeni o pulsirajućim promenljivim zvezdama
pomoću svemirskih teleskopa Kepler i TESS. Dr Jurković je radila zajedno sa dr Martinom Groenevegenom iz Kraljevske opservatorije u Briselu, Belgija. Dr Jurković je aktivni promoter astronomije u Srbiji, učestvuje u raznim TV i radio emisijama. 2011. bila je finalista takmičenja
„FameLab” za najbolje naučne komunikatore u Srbiji. U periodu između 2020. i 2024. godine imenovana je na mesto Nacionalnog koordinatora za popularizaciju astronomije Međunarodne astronomske unije za Srbiju. Astronomska opservatorija u Beogadu joj je dodelila nagradu za najboljeg mladog isrtaživača u 2020. godini. Član je tima projekta Fonda za nauku
PRIZMA pod nazivom ,,MOBY” od 2024. godine.

Foto: Privatna arhiva

 

 

Za Informer.rs dr Monika otkriva detalje ovog, veoma značajnog projekta.

- Program ShakthiSAT je međunarodni program, koji je organizovala organizacija ,,Space Kidz India". U programu će učestvovati devojčice iz 108 zemalja sveta. Planira se edukacija i promocija aeronautike u srednjim školama, kao i odabir najbolje predstavnice Srbije, koja će ići u Indiju da učestvuje u izgradnji malog satelita - kjubsata. Ukoliko bude bilo prikupljeno dovoljno novčanih sredstava očekuje se i da će predstavnici Srbije moći i da prisustvuju lansiranju kjubsata u Indiji,
nakon što su ga izgradili Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija podržava ovaj program i za rukovodioca programa u Srbiji je izabrana dr Monika Jurković, naučni saradnik Astronomske opservatorije i predsednica Društva astronoma Srbije - priča nam i dodaje:


- Promocija nauke, kosmičkih istraživanja, a posebno svemirskih tehnologija je veoma važna, jer nam to predstavlja ulaganje u tehnologije budućnosti. Svi mladi su pozvani da učestvuju u istraživanjima vezanim za svemir, ali u ovom projektu je fokus stavljen na devojčice. Veliki broj devojčica se ne odlučuje za profesije koje su vezane za prirodne i tehnološke nauke i sa time gubimo potencijal polovine stanovništva. Talenti koji ostaju neiskorišćeni u krugu devojčica je ogroman i sa ovim programom bismo voleli podstaći devojčice da se osete podržane i ohrabrene da izaberu profesije vezane za svemirska istraživanja i prirodne nauke.

Glavi kriterijum

- Planirano trajanje programa je sledećih godinu i po dana. Glavni kriterijum za prijavu i učestvovanje u programu je da devojčice budu srednjoškolskog uzrasta i da hoće da učestvuju u izgradnji malog satelita koji će se lansirati u svemir - rekal je za Informer dr Monika. 

Najlepši deo projekta jesu one - devojčice

Najbolja kandidatkinja iz Srbije će dobiti jedinstvenu priliku da se pridruži grupi od 108 devojčica iz različitih zemalja sveta, koje će u Indiji raditi na razvoju i lansiranju novog satelita.

12.000 devojčica iz 108 država

Projekat ShakthiSAT ima za cilj da okupi 12.000 devojčica iz 108 država i da im pruži priliku da učestvuju u revolucionarnim svemirskim misijama. Ova misija, kroz svoju globalnu viziju, teži da podstakne međunarodnu saradnju, prevazilazeći granice i kulturne razlike u ime nauke i istraživanja, dodaje se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

NATO je davno pre 1999. planirao bombardovanje Srbije! Evo kako je Zapad planirao da reši pitanje Kosova!
Live TV

NATO je davno pre 1999. planirao bombardovanje Srbije! Evo kako je Zapad planirao da reši pitanje Kosova!

Pre nekoliko dana svi smo se bavili 5. oktobrom 2000. godine i evocirali šta se dešavalo tih dana. I dalje je u fokusu nacionalnle politike KiM, pa je u fokusu i dalje mesec oktobar, ali 1998. godine. NATO bombardovanje bilo je unapred planirano, a o tome su svedočili i Havijer Solana, Olbrajtova i drugi. I tada smo trpeli ucene i pritiske kada je u pitanju južna srpska pokrajina. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Zoran Anđelković, v.d. direktor "Pošte Srbije".

08.10.2024

16:41

(VIDEO) Evo zašto arapski svet ne reaguje na strahote u Gazi! Velikom kuvaru rata ne odgovara da Iran podrži Palestince! Suština svega je novac!
Live TV

(VIDEO) Evo zašto arapski svet ne reaguje na strahote u Gazi! Velikom kuvaru rata ne odgovara da Iran podrži Palestince! Suština svega je novac!

Godinu dana rata u Pojasu Gaze, borbe ne staju ni dan! Izrael potvrđuje da je izveo ciljani napad na Bejrut. Ulične borbe u Torecku. Veliki sajber napad na ruske medije. Oslobođena Grodovka. Predsednik Putin proslavlja 72. rođendan! Iz Kremlja poručuju: Provešće ga radno! Na sve najvažnije svetske teme u emsiji "Rat uživo"govorili su Marko Lakić, urednik digitalnog izdanja lista "Politika" i Ibro Ibrahimović, član predstavništva SPS.

07.10.2024

21:49

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Ponovo zajedno: Zubin Mehta i Beogradska filharmonija
Kultura

Ponovo zajedno: Zubin Mehta i Beogradska filharmonija

Čuveni maestro, jedan od najvećih dirigenata svih vremena, Zubin Mehta, stigao je u Beogradsku filharmoniju na prvu probu sa orkestrom povodom koncerata koji su zakazni za 11. i 12. oktobar u Velikoj Sali Kolarčeve zadužbine.

08.10.2024

14:17

Beogradska filharmonija modnim defileom predstavila novu koncertnu garderobu: Filharmoničari priredili modnu reviju za svoju publiku (FOTO)
Kultura

Beogradska filharmonija modnim defileom predstavila novu koncertnu garderobu: Filharmoničari priredili modnu reviju za svoju publiku (FOTO)

Posebnim modnim defileom Beogradska filharmonija je predstavila novu koncertnu garderobu koju je kreirao Modni studio Zabunović, a izradila fabrika Luss tekstil. Uoči filharmonijskog koncerta u petak 4. oktobra, filharmoničari su priredili modnu reviju za svoju publiku koja je ogromnim aplauzom pozdravila novo izdanje muzičara.

07.10.2024

19:48

Magazin

Mali trikovi za lakše učenje! Evo kako da pomognete školarcima
Dom i porodica

Mali trikovi za lakše učenje! Evo kako da pomognete školarcima

Školska godina počela je pre mesec dana, a mnogi mališani imaju problem sa učenjem koje ne bi trebalo da bude noćna mora ni za decu ni za roditelje, naročito kada je reč o deci mlađeg školskog uzrasta. Kako bi što lakše prolazili kroz ovaj proces donosimo vam nekoliko saveta i trikova uz koje će deca gradivo bolje naučiti i lakše razumeti.

08.10.2024

18:30

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija