• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/IN4S

10.01.2020

11:44

HODŽA IZ HERCEG NOVOG PODRŽAO ODBRANU SVETINJA: Bog me pozva da budem na pomoći bratu i komšiji! (VIDEO)

Balkan

HODŽA IZ HERCEG NOVOG PODRŽAO ODBRANU SVETINJA: Bog me pozva da budem na pomoći bratu i komšiji! (VIDEO)

Podeli vest

Sinoć je u Herceg Novom odslužen moleban u crkvi Svetog Spasa na Toploj nakon čega je sabrani narod krenuo u molitvenu šetnju do crkve Svetog Arhangela Mihaila u Starom gradu

Hrišćanskom porukom „Mir Božiji, Hristos se rodi!“ Božić je okupljenima čestitao hercegnovski efendija Husein Hodžić, predsednik Islamske zajednice Crne Gore za Budvu i Boku, savetnik reisa za međureligijska i međunacionalna pitanja.

U uvodnom delu besede objasnio je razloge zbog kojih je bio na Belavisti, a u zaključku ustvrdio da nije jedini problem očuvanje imovine, već je veće iskušenje očuvati veru, prenosi Radio Herceg Novi. Takođe je istakao da ne govori u ime Islamske zajednice jer bi to bilo nečasno, ni u ime svih muslimana, već u svoje lično i ime njegovih vernika koji ga podržavaju.

„Pitaćete se zašto je ovde jedan običan čovek iz Bosne, sa severoistoka što gleda u Drinu i Savu, iz Teočaka u kojem su, verovali ili ne, ali su istorijske činjenice, jedno vreme bile prisutne mošti Svetog Luke apostola koga je Branković postavio baš tu pred dolazak Turaka, nažalost uzeli su ga rimokatolici. Ne znam jesu li platili i koliko je Branković naplatio, ali tako je bilo. Ja sam odatle, imam tog kosmopolitizma, tolerancije duha. Pitaćete se zašto sam ovde, odgovaram da sam ovde što me Bog večni pozva da budem na pomoći bratu i komšiji", poručio je efendija Hodžić.

On je rekao da je došao na skup jer je, prisustvujući dešavanjima prethodne godine u hramu u Podgorici, u Baru i drugim događajima, od patrijarha Irineja čuo da je „Srpska pravoslavna crkva izuzetno raspoložena da uspostavlja i širi dobre odnose i poverenje sa muslimanima sa Balkana, posebno sa Bošnjacima“ među je i on.

"Zakon o slobodi veroispovjesti, tako je nazvan, a ja vidim samo jednu neozbiljnu lakrdiju u samom nazivu jer ko je taj koji ima pravo da između nas vernika i Boga određuje hoće li biti sloboda ili nesloboda. Bog je rekao sloboda i to je to! Rekao sam, ovde ne govorim u ime Islamske zajednice. Govorim NATO-u i Evropi da nam ne mogu više prodavati ideje duplih aršina, segregaciju. Javno se vidi da samo jedan svetonazor uzimaju u svoju zajednicu. Pola Kipra su ostavili, pola su uzeli, a one koje su uzeli morali su da pristanu da Božić bude 25. decembra. To je već početak raskola", rekao je Hodžić.

"Molim Boga da vi ostanete oni koji će svoj Božić, najveći praznik u hrišćanstvu, slaviti 7. januara. Nemojte da vas prevare da bude drugačije, jer ovaj zakon je igra ka tom cilju. Imovina je ovde manje bitna, čuvajte veru. Biće imovine, a biće i kompromisa. Bog vas sve čuvao!“, kazao je efendija Hodžić, čovek kojeg pamte i kao jednog od onih koji su sagradili kuću porodici oca Dragana Cvjetanovića nakon njegove smrti", zaključio je hecegnovski efendija Husein Hodžić.

Sve o situaciji u Crnoj Gori posle usvajanja sramnog Zakona u slobodi veroispovesti čitajte OVDE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NAJVAŽNIJE DA SE ČUJE GLAS STOTINA HILJADA PRAVOSLAVNIH VERNIKA NA LITIJAMA U CRNOJ GORI! Džomić: Dalji koraci u odbrani prava Mitropolicije crnogorsko-primorske SPC se pažljivo planiraju
Balkan

NAJVAŽNIJE DA SE ČUJE GLAS STOTINA HILJADA PRAVOSLAVNIH VERNIKA NA LITIJAMA U CRNOJ GORI! Džomić: Dalji koraci u odbrani prava Mitropolicije crnogorsko-primorske SPC se pažljivo planiraju

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve Velibor Džomić ističe da se dalji koraci u odbrani ugroženih prava i interesa Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori pažljivo planiraju te da je u ovom momentu najvažnije da se čuje glas stotina hiljada pravoslavnih vernika na litijama širom Crne Gore

08.01.2020

13:15

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija