• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.10.2021

16:43

Nećemo dozvoliti ukidanje obrazovanja na srpskom jeziku! SRAMNA NAJAVA GRADONAČELNIKA VUKOVARA!

Beta

Balkan

Nećemo dozvoliti ukidanje obrazovanja na srpskom jeziku! SRAMNA NAJAVA GRADONAČELNIKA VUKOVARA!

Podeli vest

Fondacija “Fridrich Ebert” održala je raspravu o obrazovanju manjina u Vukovaru na kome je učestvovao potpredsednik Vlade RH Boris Milošević

Komentarisao je probleme u obrazovanju Srba u Hrvatskoj pogotovo najavu budućeg predsednika Domovinskog pokreta, aktuelnog gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, koji je najavio ukidanje srpskih škola.

Boris Milošević je istakao da su današnjoj Hrvatskoj Srbi su dali nemerljiv doprinos u svim aspektima života. Srbin je komponovao  “Ljepa naša” koja je himna Hrvatske. Srbi su predvodili borbu protiv fašizma.

- U velikom broju oblasti rezultati srpske zajednice su nemerljivi. Ovakve najave koje stižu sa desnice nisu dobre i unose nemir u srpsku zajednicu. Nikakve promene u obrazovanju srpske zajednice ne smeju da se događaju bez razgovora sa srpskom zajednicom, sa roditeljima, sa decom i sa legitimno izabranim srpskim predstavnicima. Ovakve bombastične najave ne doprinose boljem međunacionalnom životu već čine upravo suprotno. SDSS nece dopustiti da bilo ko ukida obrazovanje na srpskom jeziku - rekao je Milošević.

Dodao je "da je za nas u srpskoj zajednici mnogo veći problem u velikim gradovima u Hrvatskoj što srpska deca ne pohađaju nastavu na srpskom. Razloga je mnogo, a najveći strah roditelja i dece je njihova stigmatizacija. Dan danas imamo problem u nekim sredinama da se pripadnici naše zajednice slobodno deklarišu o svojoj nacionalnosti pa zbog te činjenice ne možemo ni razgovarati o obrazovanju na srpskom. Zadatak svih nas je da uradimo iskorake da nemamo više ovakve situacije".

Milosevic se osvrnuo na preporuke Saveta Evrope iz maja meseca.

- U najnovim preporukama vezanim za manjinsko obrazovanje preporučuje se da većinski narod uči istoriju i kulturu manjinskih naroda. Smatram da je ovo dobar pravac koji bi doprineo boljem razumevanju između Srba i Hrvata. Ukoliko se dobro upoznamo, bolje ćemo se razumeti.

Srđan Jeremić, zamenik župana Vukovarsko-sremske županije iz redova srpskog naroda je pohvalio pojedine iskorake vezane za položaj srpske zajednice u Vukovaru i okolini kao što je usvajanje statuta srpskih škola na poslednjoj županijskoj  skupštini. 

- Ovo je prvi put posle više godina da su članovi županijske skupštine prihvatili da se pitanje Statuta škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i pismu uopšte stavi na dnevni red, a pogotovo da se prihvati jedna ovakva odluka. Ono što ostaje jeste da se pronađu mehanizmi kako da Vukovarsko-sremska županija prebaci osnivačka prava osnovnih škola na opštine u kojima su Srbi vecina koje su podnele predlog da one budu zvanicni osnivači srpskih škola.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17