• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

28.12.2021

21:10

NEMAČKI EKSPERT JASAN, HRVATSKOJ SE NE SME DOZVOLITI DA KORISTI EVRO! ZAGREB U NEVOJI - nije dovoljno samo "srediti se za venčanje", pa...

Fotoilustracija/Clipart

Balkan

NEMAČKI EKSPERT JASAN, HRVATSKOJ SE NE SME DOZVOLITI DA KORISTI EVRO! ZAGREB U NEVOJI - nije dovoljno samo "srediti se za venčanje", pa...

Podeli vest

Hrvatska planira ulazak u evrozonu početkom 2023, ali neki financijski stručnjaci, poput bivšeg člana Izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Otmara Isinga, smatraju da Hrvatska za to još nije spremna

Kao jedan od glavnih ciljeva hrvatske spoljne politike već godinama se, pored ulaska u Šengen zonu, navodi i ulazak zemlje u evrozonu.

Taj cilj bi trebalo da ostvari početkom 2023, za šta Hrvatska ima podršku Brisela, ali neki ekonomisti, poput Otmara Isinga, smatraju da bi ovaj ulazak bio preuranjen, prenosi Doče vele (DW).

- Trenutno ne vidim ni jednu zemlju koja je dovoljno spremna za ulazak u evrozonu - rekao je Ising u intervjuu za Frankfurter Algemajne Cajtung (FAZ), datom povodom predstojeće dvadesete godišnjice od uvođenja evra u opticaj 1.januara 2002.

Prema njegovim rečima, "ne može se reći da svaka nova članica evrozone nužno doprinosi slabljenju evra".

- No, te zemlje moraju da jamče trajnu stabilnost. Nije dovoljno srediti se za venčanje i nakon toga se opet vratiti starim navikama - naveo je Ising, koji je od 1998. do 2006. obavljao i dunkciju glavnog ekonomiste ECB-a i na toj funkciji u dobroj meri bio zaslužan za strateško planiranje uvođenja evra.

ŠTA JE OVO, NAUČNICI U REBUSU! OTKUD JEZERO VODE U ATMOSFERI - KAKO JE TO NASTALO! Za sada se kreće se od Indijskog okeana ka Africi!

Poslednja je u evrozonu ušla 2015. godine Litvanija, a trenutno pored Hrvatske ulasku stremi i Bugarska.

Ising smatra da heterogenost članica evrozone, a s tim i različita težišta kada su u pitanju interesi, već sada predstavlja veliki problem za ECB. Prema njegovom mišljenju, guverneri nacionalnih centralnih banaka i trebalo da se drže zajedničkog kursa, a ne da slede nacionalnu finansijsku politiku.

Ising je obranio evro od optužbi da je s njegovim uvođenjem sve poskupelo.

- To važi za dnevne potrepštine pa je zato i utišak takav. Ali kada gledamo izdatke na koje ide najveći deo kućnog budžeta, poput troškova za stanarinu ili grejanje, oni su ostali stabilni i nakon uvođenja evra - kaže on.

Nemački stručnjak, koji je pre preuzimanja dužnosti u ECB-u istu funkciju obavljao i u nemačkoj centralnoj banci, dodao je da se ispravnom pokazala i tadašnja odluka da se na novčanice evra stave simboli koji nisu povezani s nacijama.

AMERIKA RADI NEŠTO JAKO OPASNO! Rbjakov upozorava, Vašington "spušta prag" za upotrebu nuklearnog naoružanja, a to znači samo jedno...

- Zamislite da su Francuzi hteli da na novčanicu stave Napoleona. Kako bi na to reagovale zemlje koje je Napoleon okupirao. Zato smo se odlučili za simbolični motiv mostova -rekao je Ising za Frankfurter Algemajne Cajtung.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija