• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/b92/index.hr

10.05.2022

11:32

ORBAN UDARIO NA HRVATSKU: Uzeli su nam more!

Balkan

ORBAN UDARIO NA HRVATSKU: Uzeli su nam more!

Podeli vest

​"Oni koji imaju more i luke, mogu doneti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku", rekao je Viktor Orban

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen juče se sastala s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Povod je mađarsko protivljenje zajedničkom embargu Unije na rusku naftu. Fon der Lajen je nakon sastanka rekla da je ostvaren napredak i da su razjašnjena neka pitanja s Orbanom.

"Napredovali smo, ali još ima posla", dodala je, što zapravo znači da još uvek nije postignut nikakav konkretan dogovor s Mađarskom.

Ta zemlja svoj pristanak na šesti evropski paket sankcija Moskvi garantuje da će imati osiguranu nabavku energenata ako se uvede embargo na kupovinu ruske nafte.

"Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku"

Kako je pojasnio jedan evropski diplomata za France Presse, Mađarska bi za sigurno snabdevanje naftom trebala da ima novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru. Zato traži garancije da će se Zagreb angažovati na izgradnji te infrastrukture, kao i garancije o evropskim finansijskim sredstvima.

"Oni koji imaju more i luke, mogu doneti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku", rekao je Orban u radijskom intervjuu, referirajući se na hrvatsku obalu koja je nekad bila pod Ugarskom, prenosi Politico.

Mađarska najveći protivnik 

Podsetimo, svih 27 članica mora biti jednoglasno da bi se sankcije uvele. U predlogu sankcija navode se određena izuzeća, ali i Slovačka i Mađarska ih smatraju nedovoljnim. Mađarska je zemlja koja se najžešće protivi evropskom embargu na rusku naftu i već je zatražila za sebe odlaganje na pet godina.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto rekao je u ponedeljak uveče da Mađarska ne može da prihvati predloženi paket evropskih sankcija Rusiji dok se njeni strahovi ne reše.

Premijer Orban ranije je rekao da bi predlog Komisije imao učinak "atomske bombe za Mađarsku".

"Uništio bi našu stabilno energetsko snabdevanje", dodao je.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Buco

pre 1 godinu

Pa nikad mađari nisu živeli u Rijeci i Puli, na ono što cilja Orban, to su dobili kao pravo na koristenje od habzurgovaca, dok su bili deo Austrougarske Imperije, posle 1918 to je pripalo Kraljevini SHS, posto tamo su živeli hrvati a ne mađari.... može on da priča šta hoće , ali to je bilo na korištenju Mađarima kao što je Solun bio nama.... ako to hoće nazad onda bi i turci trebali da traže Budimpeštu nazad i da im mađari plaćaju danak , jer su 80 godina bili turski pašaluk...

Matan

pre 1 godinu

Orban ko svaki populistički političar, samo blebeta.. Zna on dobro da Mađari nikad nisu živjeli na moru, i nego u današnjoj Vojvodini i današnjoj Rumunjskoj... I da je to odavno završena priča. Nego on želi da mu EU financira naftovod kroz Hrvatsku, a da se Hrvatska obaveže na jeftiniju cijenu tranzita. Neće da može. Ako ćemo več riskirati zagađenje jadranskog mora tragedijom nekog tankera, onda će to i platiti. Naprimjer, vračanjem INE i moderinizacijom rafinerija u Sisku i Rijeci... Pomalo, dogovorit ćemo se, susjedi smo, moramo se pomagati i da nam svima koristi. Nismo mi baš tako naivni pa da ne znamo zbrajati i oduzimati.

rade

pre 1 godinu

Naravno da je cela istra bila Madjarska! Rijeka se zvala Rijkedjoš u tim vremenima, piše to sve u knjigama madjarskim. Živela Madjarska

Vera

pre 1 godinu

Barem četnici nesme da pisnu, da je to vekovno srpsko more, zato jer im povampireni Branitelji maestralno zatvoriše usta 95g? Ni da pisnu, a letuju u Grčkoj ili čak u šiptarskoj Albaniji? Hrvatska postaje strateški i glavni energetski igrač u ovom delu Evrope. Zbog napadanog LNG terminala na Krku i transporta nafte u JANAF.

EU MENJA PREDLOG NAFTNOG EMBARGA?!
Planeta

EU MENJA PREDLOG NAFTNOG EMBARGA?!

Evropska komisija je predložila izmene planiranog embarga na rusku naftu u nastojanju da pridobije države članica koje su saopštile da ne mogu da podrže taj predlog, javlja Rojters pozivajući se na tri neimenovana izvora iz Evropske unije

06.05.2022

12:41

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Petković sa nemačkom ambasadorkom: Priština svakodnevno generiše nove krize!
Politika

Petković sa nemačkom ambasadorkom: Priština svakodnevno generiše nove krize!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji, Nj.E. Anke Konrad, sa kojom je razgovarao o sve težem položaju srpskog naroda u pokrajini, gde, kako je naveo, Priština umesto normalizacije i deeskalacije situacije svakodnevno generiše nove krize na terenu.

16.04.2024

15:26

IDEA potpisala trogodišnji ugovor sa Beogradskim maratonom i najavila donaciju defibrilatora Crvenom krstu Beograd
Društvo

IDEA potpisala trogodišnji ugovor sa Beogradskim maratonom i najavila donaciju defibrilatora Crvenom krstu Beograd

Danas je održana konferencija za medije povodom potpisivanja novog trogodišnjeg ugovora o strateškoj saradnji Beogradskog maratona i brenda IDEA, kao i donacije aparata AED (automatski eksterni defibrilatora) Crvenom krstu Beograd od strane fondacije Heroji Beogradskog maratona i kompanije Mercator-S, a koji će biti postavljeni na javnim površinama u Beogradu, i biti dostupni za efikasno spasavanje života naših sugrađana.

16.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija