• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Stil

13.07.2022

09:58

ONI KAO HOĆE DA SE OTCEPLJUJU, A MI IM KAO NE DAMO - Čovek koji je izgovorio ovu rečenicu nije mogao da pobegne sudbini!

Pritnscreen/youtube/ nataša kostić

Balkan

ONI KAO HOĆE DA SE OTCEPLJUJU, A MI IM KAO NE DAMO - Čovek koji je izgovorio ovu rečenicu nije mogao da pobegne sudbini!

Podeli vest

Njegovo ime je Bahrudin Kaletović i bio je jedan od najpoznatijih vojnika JNA kada je Jugoslavija počela da se raspada

Verovatno se sećate onog Jutelovog priloga o vojsci JNA u prvim danima rata devedesetih? Tada devetnaestogodišnjeg mladića, vojnika Bahrudina Kaletovića pitali su:

- Da li znaš zbog čega se vodi ova bitka?

- Ma otkud znam. Koliko ja to kužim, oni kao hoće da se otcepljuju, a mi im kao ne damo. Samo se molim Bogu živ da ostanem, da se vratim u kasarnu.

I Bog je uslišio molitve - Bahrudin je preživeo rat devedesetih. Oženio se, dobio ćerku, a potom i sina...

18. juna 1998. godine jedan mladić je vozio svoj automobil u pravcu sreće. U pravcu Bosne. Dolazio je iz Hrvatske, gde je svirao. Imao je svoj bend. Mlad muzičar. Dobar čovek. Omiljen u društvu. Vedar, nasmejan i popularan.

Hitao je put Tuzle. Mnogi će reći, Bosna i nije neka sreća, ali tada, pre dve decenije sve je izgledalo drugačije. Rat je završen, ljudi su se euforično okretali poslu ili barem pokušavali, postojala je ona vera da će sada "kad se ne puca" sve krenuti napred, piše Aljazeera.

Mladić u automobilu imao je dodatni motiv za sreću. Naime, njegova žena Aida se porodila. Dobio je sina Damira. Uz tek rođenog Damira kući ga je čekala i petogodišnja kćerka Esmeralda. Potpuna sreća. Drugi put otac, sad je tu uz ženu i dvoje prelepe dece.

I onda se desilo - subina! Bahrudin gine u saobraćajnoj nesreći.

Onaj vojnik sa kojim se smejala čitava bivša država, zapravo je bio i paradigma naših života devedestih. Njegove reči, prostodušne, ali bolno iskrene mogu ući u udžbenike istog čas. Njegove reči su univerzalne, njegove reči su mera. Mera nas i jednog vremena.

Nama je urezana u sećanju ostala njegova rečenica: "Molim se Bogu da se živ vratim u kasarnu, danas su mi poginula tri druga..."

I Bahrudin se vratio u kasarnu, vratio se kući, ali od sudbine nije mogao pobeći.

Tačno sedam godina od kako izgovara tu rečenicu pred gledaocima Jugoslavije, gine, ali u saobraćajnoj nesreći.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija