• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

16.11.2022

21:07

AMERIČKI AMBASADOR JE BAŠ NERVOZAN! DA LI JE OVO REALNO, SRBI SU ZA VAŠINGTON I DALJE TOP PROBLEM... Kako drugačije objasniti...

Fotoilustracija/Pixabay

Balkan

AMERIČKI AMBASADOR JE BAŠ NERVOZAN! DA LI JE OVO REALNO, SRBI SU ZA VAŠINGTON I DALJE TOP PROBLEM... Kako drugačije objasniti...

Podeli vest

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi, opet je izašao iz diplomatskih okvira sa izjavama kojima se meša u unutrašnje stvari jedne zemlje. I to, već poslovično, za razliku od svojih prethodnika, čini vrlo, vrlo nervozno, kako ne priliči predstavniku jedne sile

Banjalučki analitičar Anđelko Kozomara tako gleda na najnovije reagovanje američkog ambasadora na reči predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, da će predložiti otcepljenje RS ako neko dirne u imovinu Srpske.

Svima već dobro poznatu konstataciju Dodik je izgovorio prilikom polaganja zakletve, stupajući i zvanično na predsedničku funkciju. 

- Secesionistička retorika je opasna, neodgovorna i antidejtonska" - naveli su iz američke Ambasade za sarajevski portal Avaz, napominjući da se upravo zbog izjava poput te Dodik nalazi na spisku ličnosti koji su pod sankcijama SAD.

Nervozna reakcija Marfija

Ni Dodik mu nije ostao dužan, izjavivši da nije na ambasadoru da određuje kako neko treba da se ponaša i šta da priča u sopstvenoj kući.

- Ovaj novi američki ambasador je prešao sve moguće crvene linije, ko god da ih povlači. On na sve reaguje i jako, jako nervozno reguje. Potpuno je izašao iz okvira diplomatskog bon-tona. Umešao se u isključivo unutrašnje stvari jedne zemlje, jednog entiteta. Baš je netolerantan ne samo prema Miloradu Dodiku, nego prema RS , prema Srbima - kaže Kozomara.

Kako on primećuje, Marfi stalno nešto preti, stalno je nezadovoljan. Građani u RS su, dodaje, već navikli da će on reagovati, maltene i pre nego što neko nešto kaže. Po njegovoj oceni, on je zaista neprimeren ambasador jedne velike sile kakva je Amerika. Pritom, Dodikovi stavovi ni za koga, ističe on, ne predstavljaju nikakvo iznenađenje.

Dodik nije nikog iznenadio

- Što se tiče Dodikovih javnih istupa, on je već poznat po njima, ništa novo ne govori, sve ponavlja s vremena na vreme, u ciklusima. I o nepokretnoj imovini RS i o zajedničkim institucijama i na kraju krajeva, o poštovanju Ustava, vraćanju nadležnosti i o mogućnosti osamostaljenja RS - podsetio je naš sagovornik.

Zato smatra da nema nikakvog razloga da Marfi tako neprimereno reaguje, „nedostojno velike sile i njenog diplomatskog predstavnika u BiH".

Kozomara, međutim, ne sumnja da će to tako trajati dok god je Marfi ambasador, jer je nervozna reakcija njegov lični pečat. Lično je, kaže, poznavao nekoliko američkih ambasadora i nijedan od njih nije tako istupao, mešao se u toj meri u unutrašnje stvari.

Željan popularnosti

Marfijev prethodni Erik Nelson se uopšte nije mešao kao sadašnji ambasador, napominje on i podseća da je jedan od ranijih ambasadora, Čarls Ingliš poslao najviše tajnih depeša, ali nije javno istupao. Marfi kao da je željan popularnosti, da ga što više televizije snimaju, novine objavljuju, utisak je Kozomare.

Na pitanje, kako to Marfi Dodiku spočitava da je njegova izjava „neprimerena i antidejtonska", a ne vidi da antidejtonsko upravo zavlačenje ruke u imovinu RS i na to da je Dejton tačno precizirao šta je čija imovina i šta je imovina entiteta, Kozomara kaže da je to zato što se sve radi po nalogu bošnjačkih političara i u dogovoru sa njima.

Hteli bi da razvlaste Republiku Srpsku

- Oni hoće da razvlaste RS, da je potpuno obesmisle, da ostane samo naziv teritorije koja se zove RS, a da tih ovlašćenja koja je dobila Dejtonskim sporazumom i imovine koja joj po njemu pripada, nema. Jasno je šta oni hoće. Dodik njima smeta  zato što je prvi srpski političar koji to ne da, koji je ustao i rekao dosta - nećete nam dalje uzimati ovlašćenja - jasan je on.

Dodik se, kako ističe, usprotivio toj nasilnoj politici, pre svega, Amerike i zemalja kvinte.

Uostalom, da nema konfliktnih situacija američki ambasadori ne bi bili uopšte značajni, dodaje naš sagovornik.

- Ako nema konflikta, ako nema nesporazuma, šta znači neki američki ambasador u BiH, koja je njegova funkcija. Nikakva. I oni onda namerno izazivaju konflikte i tamo gde ih nema - zaključio je Kozomara.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zagor

pre 1 godinu

Mile Ronhil je USA čovjek.Jedno priča-što narod voli a drugo radi-ono što mu zapad kaže! Ovakve Miline izjave zabavljaju samo budale i kvazi portale poput informera.

Normalac

pre 1 godinu

U pravu je amerikanac samo što je on za problem označio banditsku vlast Dodika a ne srbe. Ali vi, gadovi udbaško, pokušavate na mala vrata da stavite na istu stranu ponosni i čestiti narod i pomenutu Dodikovu bandu. Nema jedinstva sa štetočinama iz SNSD, čak ni protiv najvećeg spoljnog neprijatelja!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija