• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

18.03.2023

09:19

CRNA GORA NA PREKRETNICI! Oni će sutra izaći na crtu Milu Đukanoviću! (FOTO)

Balkan

CRNA GORA NA PREKRETNICI! Oni će sutra izaći na crtu Milu Đukanoviću! (FOTO)

Podeli vest

U Crnoj Gori će sutra biti održani predsednički izbori koji bi mogli da budu istorijska prekretnica jer će se građani izjašnjavati između aktuelnog predsednika i pretendenta na još jedan mandat Mila Đukanovića, koji je na vlasti duže od tri decenije i šest drugih kandidata.


Dosadašnja istraživanja pokazala su da će Đukanović, koji je kandidat Demokratske partije socijalista (DPS), imati najveću podršku za ulazak u drugi izborni krug, a odmah iz njega je kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić. 

Deo podgoričkih medija, međutim, poslednjih dana prednost za ulazak u drugi izborni krug daju kandidatu Demokrata Aleksi Bečiću ili kandidatu Pokreta Evropa sad (PES) Jakovu Milatoviću, posebno nakon incidenata koji su propratili njegovu kampanju na Cetinju i u Nikšiću.

Demokratski front je u kampanji više puta bio izričit da će podržati Bečića ili Milatovića ako uđu u drugi izborni krug, dok se Demokrate i PES nisu izjasnile da li će podržati Mandića kao protivkandidata Đukanoviću u drugom krugu, koji će biti održan 2. aprila.

Đukanović u predsedničku trku ulazi sa pozicije šefa države i lidera opozicione DPS-a, koja je izgubila vlast na izborima 2020. godine. Iako se dugo spekulisalo da li će biti kandidat svoje partije, sva istraživanja su pokazala da je jedini kandidat opozicije koji u ovom trenutku ima šansu za pobedu, imajući u vidu da su mu protivkandidati uglavnom lideri najjačih partija.

Đukanović je jedan od osnivača DPS-a i na njenom čelu je od 1998. godine, od kada je i na najvišim funkcijama u državi - premijera ili predsednika.  Bio je najmlađi premijer u Evropi kada je na tu funkciju u Crnoj Gori prvi put izabran 15. februara 1991. godine. Na toj funkciji je bio još šest puta, dok je predsednik države bio u dva mandata.

Foto: Beta

Milo Đukanović

Za Đukanovića se vezuju brojne afere, što su njegovi protivkandidati često koristili u kampanji.
Bio je jedan od najbližih saradnika predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Nakon što je njegova DPS na izborima 30. avgusta 2020. izgubila izbore i prešla u opoziciju, Đukanović, iako je najavljivao, nije pokušao da reformiše stranku, a istovremeno sa pozicije šefa države bio je prepreka delovanju novoformirane vlasti. U izbornoj kampanji Đukanović je najčešće je podsećao da je izvojevao crnogorsku nezavisnost, da je zemlju uveo u NATO i obećao da će Crnu Goru uvesti u EU do 2025.

Foto: Tanjug

Andrija Mandić

Andrija Mandić (DF) je kandidat najbrojnije političke grupacije i žestoki je protivnik Đukanovića. Ovaj politički savez se protivio ulasku Crne Gore u NATO, priznanju jednostrano proglašene kosoveske nezavisnosti, kao i uvođenju sankcija Rusiji.

U izbornoj kampanji Mandić insistira na pomirenju neophodnom za prosperitet države, podržava evropski iput Crne Gore i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, široko rasprostranje tokom trodecenijske vladavine Đukanovića.

Aleksa Bečić je čelnik Demokrata Crne Gore, postao je predsednik Skupštine Crne Gore nakon poraza DPS Mila Đukanovića na parlamentarnim izborima 2020. godine. Osudio je rusku agresiju na Ukrajinu i podržava evroatlanske integracije. U kampanji ističe da se više ne sme dogoditi da državom vlada jedan čovek i jedna partija misleći na Đukanovića i DPS.

Foto: beta/Igor Šljivančanin

Aleksa Bečić

Jakov Milatović je zamenik predsednika neparlamentarnog Pokreta Evropa sad (PES), osnovanom avgusta prošle godine. Bio je ministar u vladi premijera zdravka Krivokapića i bio je viđen za gradonačelnika Podgorice nakon lokalnih izbora, oktobra prošle godine. Podržava evropski put Crne Gore, a u jednom intervjuu je rekao da podržava sve verske zajednice u zemlji, uključujući i nekanonsku Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Milatovića je PES kandidovao umesto lidera tog pokreta Milojka Spajića, čija kandidatura je odbijena od DIK-a. 

Foto: Tanjug

Jakov Milatović

Predsednički kandidati su još Draginja Vuksanović Stanković ispred opozicione Socijaldemokratske partije, inače, dugogodišnjeg partnera DPS na crnogorskoj političkoj sceni, zatim lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, čija je politika bliska Demokratskom frontu i influenser Jovan Radulović, koji je kandidat grupe građana.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 1 godinu

Kakvi sujetni kreteni! Sedam kandidata!!! Ne računajući Mila naravno! Još malo pa će svaki punoletni građanin biti sam svoj kandidat! Nema ništa od vas milogorci a ni od montenigera! Ima vas svakakvih samo nema onih pravih Crnogoraca!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17