• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Reuters

08.11.2023

13:51

BiH će još morati da sačeka na EU! Ursula postavila uslove za otvaranje pregovora

Shutterstock

Balkan

BiH će još morati da sačeka na EU! Ursula postavila uslove za otvaranje pregovora

Podeli vest

Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da se Bosni i Hercegovini otvara put za pregovore za pristupanje Evropskoj uniji onda kada BiH ispuni tražene uslove.

Ursula fon der Lajen je, na konferenciji za novinare u Briselu nakon predstavljanja izveštaja EK o proširenju, istakla da se za otvaranje vrata za BiH, moraju preduzeti konkretni koraci.

- BiH preporučujemo otvaranje pristupnih pregovora nakon što određeni kriteriji budu ispunjeni. Otvaramo vrata široko i pozivamo BiH da kroz ta vrata prođe. Da bi se to napravilo, BiH mora da pokaže rezultate i napravi korak ka napretku da bismo nastavili pregovore sa BiH za pristupanje u EU - dodala je ona.

Ursula fon der Lajen je navela da su prepoznati koraci koji su napravljeni u BiH, od brzog formiranja Saveta ministara BiH, ali i predanost cilju pristupanja Evropskoj uniji.

Foto: EPA

 

- Prepoznajemo broj ‘pozitivnih političkih koraka u BiH’. Ustrajnost političkih subjekata urodila je plodom. Vidimo borbu koja se vodi protiv organizovanog kriminala, pranja novca i terorizma, ali isto tako sa zabrinutošću vidimo ‘protivustavne mere od strane predstavnika Republike Srpske’. Zbog toga će BiH morati uskladiti određene principe, a datom o napretku će Evropska komisija obavestiti u martu 2024. godine - istakla je ona, preneo je RTRS.

Iz Evropske komisije dodaju da je usvajanje Paketa proširenja istorijski korak za građane.
Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje prokomentarisao je da je to način ubrzavanja integracije zemalja Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom.

- Ovo je način da ubrzamo integraciju privrede, društava i uopšte zemalja Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom. To donosi prednosti sa obje strane i zato treba da Zapadom Balkanu pružimo prednosti članstva i prije nego što do članstva dođe. Želimo da integrišemo one partnere Zapadnog Balkana koji to žele ranije, imajući u vidu sve obaveze naših propisa i pravila, a mi smo spremni da im pomognemo - dodao je Varhelji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija