• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.09.2015

19:36

ŠPANIJA CE CEPA PO ŠAVOVIMA Izbori u Kataloniji produbili političke podele!

Vesti

ŠPANIJA CE CEPA PO ŠAVOVIMA Izbori u Kataloniji produbili političke podele!

Podeli vest

Separatisti u Kataloniji najavili su danas da će nastaviti sa zalaganjem za nezavisnost te španske pokrajine, nakon osvajanja većine na izborima za regionalni parlament, a vlada u Madridu je poručila da će očuvati jedinstvo države

Raul Romeva, vodeći kandidat glavne liste za nezavisnost, rekao je novinarima da njegova koalicija Zajedno za DA (Hunts pel si) sa radikalno levičarskom strankom Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) "ima većinu koja u potpunosti daje legitimitet za pokretanje procesa" ka proglašenju nezavisnosti.

On je upozorio da je proglašenje nezavisnosti neminovnost, preneo je AFP.

Flamanski nacionalisti u Belgiji pozdravili su pobedu separatista na izborima u Kataloniji, pozivajući na jačanje veza između španske pokrajine i njihovog područja na kome se govori holandski.

Španski predsednik Marijano Rahoj izjavio je, dan nakon izbora, da je spreman da sarađuje sa novom vladom u Kataloniji i da razgovara o širokom spektru pitanja, ali samo "u skladu sa zakonom".

- Postoje mnoge stvari o kojima može da se razgovara, ali dok sam predsednik vlade neću dovoditi u pitanje jedinstvo Španije, nacionalni suverenitet i slobodu svih Španaca. Spreman sam da slušam, ali nisam spreman da se odreknem zakona- rekao je Rahoj.

Na regionalnim izborima održanim u nedelju najveća secesionistička grupa Zajedno za DA, osvojila je 62 mesta u parlamentu Katalonije, dok je manja levičarska partija CUP osvojila 10, što im daje apsolutnu većinu u parlamentu od 135 mesta.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija