• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.11.2015

15:32

ZATVORENA BIRALIŠTA: Građani Turske glasali na parlamentarnim izborima

Vesti

ZATVORENA BIRALIŠTA: Građani Turske glasali na parlamentarnim izborima

Podeli vest

U Turskoj su zatvorana birališta na kojima su građani birali novi saziv parlamenta na najvažnijim izborima u poslednjih nekoliko godina, s obzirom da se ta zemlja suočava sa krvavim talasom napada džihadista i obnovljenim konfliktom sa Kurdima

Ukupno 54 miliona građana imalo je pravo glasa, a prema navodima izveštača AFP, odziv birača je bio velik. Prvi zvanični rezultati se ne očekuju pre 19.00 sati

To je drugi put u poslednjih pet meseci da su građani Turske izašli na parlamentarne izbore, u nadi da će im oni ovog puta doneti stabilnost.

Na junskim parlamentarnim izborima vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) izgubila je većinu, te je predsednik Redžep Tajip Erdogan sazvao nove izbore pošto premijer Ahmet Davutoglu nije oformio koaliciju ni sa jednom od tri opozicione stranke koje su zastupljene u parlamentu.

Turci su danas glasali za novi saziv 550-članog parlamenta u veoma osetljivom trenutku za Tursku, ključnog zapadnog saveznika koji se suočava sa rastućom nestabilnošću u susednoj Siriji i Iraku, kao i sa izbegličkom krizom koja se preliva na Evropu, navodi AP.

Tu su i sumnje vezane za posrnulu tursku ekonomiju, pogoršane političkim zastojem i nasiljem koji se negativno odražavaju na ključni turistički sektor, a jedno od ključnih pitanja je postala i bezbednost nakon ponovnog razbuktavanja nasilja militantnih Kurda i napada Islamske države.

I dok analitičari očekuju da će rezultat današnjih izbora biti sličan ishodu izbora održanih 7. juna, kada nijedna stranka nije prevagnula osvajanjem većine glasova, ključno pitanje glasi da li će Erdogan posle novih izbora dozvoliti svojoj partiji da oformi koaliciju.

Ankete pokazuju da AKP uživa nešto veću podršku nego pred izbore u junu, ali je to i dalje nedovoljno da bi mogla sama da oformi vladu, s tim da jedino istraživački institut Adil Gur navodi da Erdoganova stranka ima naklonost čak 47,2 odsto birača, što bi joj donelo većinu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija