• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.11.2015

21:01

(VIDEO) ANKARA NE BI IMALA ŠANSE: Zbog ovih pet oružja Rusija je supersila za Tursku!

Vesti

(VIDEO) ANKARA NE BI IMALA ŠANSE: Zbog ovih pet oružja Rusija je supersila za Tursku!

Podeli vest

Tenzije na relaciji Moskva-Ankara posle obaranje ruskog aviona u Siriji u stalnom su porastu, iako su svetski lideri u više navrata apelovali na uzdržavanje od ishitrenih reakcija... Ipak, dođe li, a valjda neće, do otvorenog vojnog sukoba između Rusije i Turske, ovih pet ruskih oružja dali bi Kremlju nedvosmislenu predsnot

Su-34

Lovac-bombarder Suhoj-34 je 2008. zamenio starije modele Tu-22M i Su-24. U poređenju sa turskim F-16, Su-34 može da nosi više naoružanja i goriva, tako da ima duži domet.

Rusija trenutno ima više od osamdeset aviona Su-34S, od kojih je oko petnaest u Siriji. Posle obaranja aviona  24. novembra, treba očekivati da će Su-34 preuzeti veću ulogu u vazdušnom nadmetanju sa F-16, jer je bolji u odbrani i ima visoku upravljivost - sve to Su-34 čini tvrdim orahom za turski F-16.

(VIDEO) ČUVAJTE SE PUTINOVOG BESA: Uvek hladnokrvan, ovog puta Turci ga naljutili!

Su-34 postaje još opasniji protivnik kada se uzmu u obzir njegove vazduh-vazduh rakete AA-10 i AA-12. Raketa AA-12 ima domet od oko šezdeset milja (100 kilometara), dok turski F-16 ima američke raket AIM-120 AMRAAM, čiji je domet oko trideset milja (pedeset kilometara), što posebno može da izazove veću štetu turskoj strani u nekoj vazdušnoj borbi.

Krašuka-4  

printscreen

Krašuka-4 sistem za ometanje je najnovije oružje elektronskog rata u ruskom arsenalu. Kao multifunkcionalna platforma širokopojasnog ometanja, ona može da poremeti radare na zemlji, u vazduhu (posebno AVAKS sisteme) i satelite u niskoj Zemljinoj orbiti.

Ometanje je takvo da može da dovede do trajnog oštećenja ciljanih radio-elektronskih uređaja. Veruje se da ruski kontingent u Siriji poseduje platformu Krašuka-4, koji ima opseg od 300 kilometara, što je stavlja u prednost protiv turskog ometača KORAL.

(FOTO) NE SLUTI NA DOBRO! Turska gomila tenkove na granici sa Sirijom

Krašuka-4 može da zaslepi AVAKS avione i oteža Turskoj da pravi slike iz vazduha u istočnom Mediteranu i Siriji, i podrije njenu sposobnost za misije protiv Rusa.

Krstarica klase Slava

Slava je izuzetno efikasna platforma koja ima šesnaest P-500 BAZALT protivbrodskih raketa, šezdeset četiri PVO rakete dugog dometa S-300PMU Favorit, i dve rakete kratkog dometa OSA-M zemlja-vazduh.

(VIDEO) NA BLISKOM ISTOKU VIŠE NIŠTA NIJE ISTO! Evo zašto je Putin poslao S-400 u Siriju

Ima i trodimenzionalni (3D) tragač radara. Krstarica Slava je plutajuća tvrđava, i posle incidenta 24. novembra, glavni brod ove klase, Moskva je angažovana u sirijskoj luci Latakija, što predstavlja ozbiljnu pretnju budućim turskim vazdušnim operacijama u Istočnom Mediteranu. Slava ipak nije bez svojih problema, jer nema efikasno protivpodmorničko naoružanje.

printscreen

Komandosi  

"Specialnoje Naznačenije" (snage za posebne namene) je opšti naziv za ruske specijalne jedinice Rusije.

(VIDEO) TURSKA VOJNA MOĆ: Zbog ovoga Erdogan misli da može protiv Putina!

Ovi visoko obučeni komandosi sprovode širok spektar misija, uključujući, ali i ne ograničavajući se, na patrole dugog dometa, skauting, sabotaže, subverzije, gerilsko ratovanje i ciljana ubistva. Ruski elitni komandosi su verovatno jasna i prisutna opasnost za Tursku u ovom trenutku.

U vreme kada je borba Ankare sa vojnim grupama Kurdistanske radničke partije (PKK) intenzivirana u jugoistočnoj Turskoj, a sirijske izbeglice nastavljaju da dolaze, nije nezamislivo da se visoko obučeni ruski vojnici uvuku na tursku teritoriju i stvaraju haos.

wikipedia.org/reuters

Sajber rat i psihološki rat

U svakoj nedavnoj međunarodnoj krizi u kojoj je Rusija učestvovala, protivnici Moskve su pretrpeli obimne sajber napade.

TURSKA JE PUCALA SEBI U NOGU: Evo zašto će Erdogan žestoko zažaliti obaranje ruskog aviona!

Tokom krize 2007. sa Estonijom, rata u Južnoj Osetiji sa Gruzijom u 2008., na Krimu i u ratu u istočnoj Ukrajini u 2014-15, Rusija dokazala svoje kvalitativne i kvantitativne prednost u sajber ratovanju. Zajedno sa ovim, sposobnosti Moskve u psihološkom ratu - upravljanje medijima, podsticanja lokalnog stanovništva, i demoralizacije neprijateljskih snaga daju znatnu pretnju Turskoj.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Ма Русија је супер сила - јер брани светиње, правду и истину...!! Ту улогу јој Бог одредио и зато их изгину 20.000.000 у Другом Светском Рату...да служе искључиво Христу, због тога сав правдољубиви свет мора са њима...уколико им је важнија част и достојанство, или у понор...

XXL

pre 8 godina

Ruska reč "краснуха" ili krasnuha na srpskom znači "ospica". Taj sistem daje još i mogućnost kako bi rusi rekli "kloniranja" jednog borbenog aviona da se na ekranu radara protivnika pojavi veći broj odraza i vrlo vrlo je zahvalno oružje za zaštitu aviona koje štiti dok protivnički PVO čini potpuno neupotrebljivim.

usaf

pre 8 godina

Dokazana superiornost USA avijacije nad Ruskim kantama.Bravo za Turke.

Šumadinac

pre 8 godina

usaf, USA-superiornost .f117. Buđanovci, Milojko ga oborio sa vilom.

Dara

pre 8 godina

Objektivno gledajuci kada bi se poveo totalni rat izmedju Rusije i Turske bio bi gotov za 24h, naravno u korist Rusije,ali posto se u svaki rat upetlja politika sto spoljna, tako i unutarnja ( kao i na prostorima EX YU ) to bi se onda moglo otegnuti u nedogled zbog sisteba "keni-stani". Prema tome treba se drzati one narodne: - "Um caruje, snaga klade valja" ili "Tiha voda brijeg roni". Rusi treba da rade svoj posao zbog kojeg su dosli u Siriju, a Turke da udaraju po prstima da ne pruzaju ruke gdje im nije mjesto.

misa

pre 8 godina

Usaf. Idi brani Türke sad kad im rusi zaprase protiv komaraca. Hahaaaa

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!
Politika

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!

Ministarka pravde Maja Popović istakla je danas da će nastaviti sa jačanjem vladavine prava i povećanjem efikasnosti pravosuđa kako bi građani mogli da zaštite svoja prava u sudskim postupcima u razumnom roku.

30.04.2024

15:42

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!
Politika

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN izneti istinu i činjenice koje ne žele da čuju samo oni koji ruše dejtonsku BiH.

30.04.2024

15:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija