• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Express

24.06.2016

19:25

(VIDEO) PUTIN NE ČEKA NATO: Rusija postavlja balističke rakete u srce Evrope!

Vesti

(VIDEO) PUTIN NE ČEKA NATO: Rusija postavlja balističke rakete u srce Evrope!

Podeli vest

Rusija planira da postaviti u srce Evrope napredne balističke rakete koje mogu da „nose“ nuklearne bojeve glave – tako će veći deo Evrope biti u dometu balističkih raketa, piše Express

Izvori iz moskovskog Kremlja izjavili su da će rakete „Iskander“ postaviti u rusku enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru. Kalinjingrad se nalazi između Poljske i Litvanije i nema dodirnih tačaka s Rusijom. 

PUTIN NA IVICI SRPLJENJA: Naše reči niko ne čuje, mi ćemo reagovati na NATO pretnje!

Druga vojna baza u kojoj će biti postavljene rakete „Iskander“ navodno će biti na Krimu. Rusija je gotovo svake nedelje optužena za agresivno ponašanje u istočnoj Evropi i na Baltiku zbog vojnih vežbi te opasnih manevara vojnih aviona.

(VIDEO) OVIM ORUŽJEM SE RUSIJA BRANI: Pogledajte listu najubojitijih sistema Putinove vojske!

Ovaj potez je verovatno odgovor na postavljanje raketnog štita protivvazdušne odbrane u Rumuniji prošlog meseca, dok se drugi štit planira za izgradnju 2018. godine u Poljskoj.

S dometom većim od 300 kilometara, raketa „Iskander“ može da pogoditi istočni deo Nemačke, baltički region, Poljsku te delove Švedske. Međutim, stručnjaci upozoravaju da navedene mete Rusi mogu da gađaju i sa svojim balističkim raketama dugog dometa.

PROVALJEN PRLJAVI PLAN NATO: Evo zašto gomilaju vojsku na ruskim granicama!

Odnos između Rusije i Zapada nikada nije bio lošiji te je na najnižem nivou još od Hladnoga rata. Obe strane su pojačale te povećale svoje proračune za odbranu, usavršavaju raketne programe, grade raketne štitove dok Evropa, po svemu sudeći, ulazi u novi Hladni rat.

Međutim, ruski stručnjaci te njihove kolege na Zapadu izjavljuju da je postavljanjem raketnog štita protivazdušne obrane u Rumunijij, Putin dobio i politički razlog da postavi nuklearne bojeve glave u srednju Evropu - nešto što se planira godinama.

VLADIMIR PUTIN KRITIKUJE ZAPAD: Napadate Rusiju, a potcenjujete terorizam, kao nekad nacizam!

Stiven Pifer, bivši američki ambasador u Ukrajini, izjavio je da ono što čini Moskva jeste zapravo odgovor na ono što Zapad radi - iako je to sve planirano. Veruje se da će Moskva čekati dok se pokrene i drugi raketni štit protivazdušne odbrane u Poljskoj te će tada odgovor biti još snažniji.

militaryphotos.net.

Mikhail Barabanov, istraživač u Središtu za stratešku analizu i tehniku u Moskvi, koji savetuje rusko Ministarstvo obrane, izjavio je da će moskovski Kremlj trajno da postavi rakete „Iskander“ u Kalinjingradu najkasnije do 2019. godine.

„Iskander“ je balistička raketa (NATO naziv: SS-26 Stone) koja je zamenila sovjetsku „SKUD“ raketu te može da „nosi“ nuklearne ili konvencionalne bojeve glave.

Rakete Iskander su već dva puta postavljane u Kalinjingrad i to za vreme vojnih vežbi, ali se veruje da su vraćene nazad u kontinentalni deo Rusije nakon završetka vežbi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Patriota

pre 7 godina

То је на земљи а изван земље...НАТО се опасно преиграо, они мисле да им је то Србија. Русија је земља победница, три пута је већа и још толико јача од САД и њихових вазала.

NIĆIFOR

pre 7 godina

ne zezaj se brate Putine. Doteraj malo tih igračaka u Srbiju,evo ja ću ti poklonim jedno njivče da postaviš malo tih igračkica.....Živeli

Ahmet

pre 7 godina

Patriota, zasto mislis da se NATO preigrao u Srbiji, zasto potcenjujes nasu slavnu vojsku, koja ni za stopu nije odstupila nase zemlje. Ako je NATO pobedio, onda je to bilo politicko vremeno resenje. Nije ta lijansa ni do domalog prsta jednom komndatnu Lazarevicu, Pavkovicu, nasi su izvanredno ratovali, i divim im se!

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija