• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/novosti.rs

21.04.2020

10:55

LEPENOVA NOKAUTIRALA BRISEL JAČE OD KORONE: EU je PRVA ŽRTVA VIRUSA, povratak GRANICA I NACIONALNE DRŽAVE je realnost!

Vesti

LEPENOVA NOKAUTIRALA BRISEL JAČE OD KORONE: EU je PRVA ŽRTVA VIRUSA, povratak GRANICA I NACIONALNE DRŽAVE je realnost!

Podeli vest

Znam kakve vrednosti i snaga duha krase srpski narod, kome nikada nije nedostajalo hrabrosti, srčanosti i požrtvovanja u naporima kada je trebalo da se suoči sa velikim izazovima svoje istorije. I ovoga puta ne sumnjam da ćete znati da se izborite, i u ovom zajedničkom iskušenju uveravam vas u svu moju solidarnost i naklonost

Ovo ističe predsednica francuske stranke Nacionalno okupljanje Marin le Pen. Njena politička vizija zasniva se na suverenoj državi, i zato, na početku razgovora za Novosti, naglašava:

- Krize su često pokazatelj, otkrivaju stanje duha ljudi, ali, takođe, i institucija. Kriza kroz koju trenutno prolazimo nije izuzetak od tog pravila. Evropska unija je tehnokratska organizacija, potpuno odvojena od naroda i isključena iz njihovih glavnih briga.

Svedoci smo izostanka evropske solidarnosti u trenutku pandemije. Je li to pravo lice Brisela?

- Kao birokratska tvorevina, EU je opsednuta primenom svojih nedodirljivih dogmi. I dok je pandemija pogađala jednu za drugom evropsku zemlju, kada smo sa pravom očekivali reakciju i mobilisanje Evropske komisije, ona je diskretno sprovodila proces proširenja u korist Albanije i Makedonije. U ovim tragičnim trenucima, solidarnost i saosećanje stižu od nacija i iz naroda. U stvari, nikome nije ni potrebna intervencija briselske tehnokratije za prebacivanje francuskih pacijenata u susedne zemlje, ili kada se Beograd osvetljava, između ostalog, u boje Francuske, kao znak prijateljstva i podrške u borbi protiv kovida 19.

 

 

Može li da se kaže da se EU urušila tokom ove pandemije?

- Evropska unija je nesposobnošću i nespremnošću da zaštiti građane svojih zemalja članica postala prva žrtva virusa korona. Ova politička organizacija, koju su predstavili kao štit iza koga će države moći da se zaklone, nije ni znala, ni mogla da predvidi, reaguje i koordinira, ni najmanjom efikasnom akcijom da bi se zaustavila epidemija. I ovde su činjenice neumoljive: dok su zemlje s pravom odlučile da zatvore granice u pokušaju da spreče napredovanje epidemije, predsednica EK Ursula fon der Lajen odvraćala je evropske države od preduzimanja ove mere zdravog razuma. Treba napomenuti da je i Emanuel Makron odmah upozorio Francuze na "povlačenja u nacionalizam".

 

 

Nestaje li Evropa kakvu poznajemo i kakva će biti Evropa sutrašnjice?

- Ova pandemija je još jednom pokazala da ta transnacionalna, tehnokratska politička organizacija bez demokratskog legitimiteta, predstavlja zbir slabosti, nesposobna da reaguje i deluje kada je to neophodno. Ta dijagnoza je, uostalom, potvrđena pre nekoliko nedelja u vreme migrantske krize i ucena Erdogana. Ova Evropa, koja bi trebalo da zaštiti države članice od migrantskog naleta, odlučila je da proširi proceduru prava na azil. Svet sutrašnjice biće onaj s povratkom granica, nacija i ekonomskog i industrijskog suvereniteta.

Mondijalizam i liberalni kapitalizam su takođe pokazali svoje limite. Kakav svetski poredak predviđate u budućnosti?

- Ideologija globalističkih elita je podigla u neprelaznu ravan opšti progres, zakon tržišta, slobodnu trgovinu koja ne sme da ima bilo kakve prepreke, granice i regulacije. Zakon jačeg se nameće svima bez milosti i skrupula. Ta računovodstvena vizija, ta merkantilistička koncepcija, doktrina koja je ekonomiju stavila iznad politike, dovela je narode u stanje narušenosti koje niko nije hteo da vidi niti mogao da zamisli. Ova pandemija ukazuje na toksičnost tog sistema, ali, još više, na njegovu ekstremnu krhkost. Iza vrednosti indeksa berzanskih akcija i dividendi finansijskog kapitalizma na osnovu kojih donosimo sud o ekonomskom zdravlju zemalja, nedostaju maske, bolnički kreveti i lekovi, a desetine hiljada života je izgubljeno.

Koji ključni zaključak izvlačite iz svega?

- U svetlu onoga što živimo i kroz šta prolazimo osnažila sam sopstveno uverenje da sve mora da se promeni. "Ništa više neće biti isto kao pre", rekao nam je Emanuel Makron, ali ova promena ne može biti samo krpljenje, obnova fasade, katalog dobrih namera, već zahteva duboke promene u pristupu i u koncepciji koju moramo da imamo o našem modelu društva. Obezbeđivanje sredstava za tehnološki suverenitet, premeštanje industrijskih aktivnosti, zaštita i promocija naših strateških kompanija - to su izazovi sa kojima ćemo morati da se suočimo posle pobede u ratu protiv virusa korona.

 

FRANCUSKI NAROD RAZUME ULOG

Kako se drže Francuzi tokom ove epidemije?

- U ratu protiv virusa korona ne može biti pobede bez napora kolektivne discipline, poštovanja mera izolacije i solidarnosti sa svima onima koji se nalaze na prvoj liniji u bolnicama, ali i sa onima koji rade u još uvek otvorenim prodavnicama, preduzećima i administraciji. To su anonimni heroji, potpora nacije, bez kojih bi paraliza bila potpuna. Francuski narod je dobro razumeo ulog u ovom neviđenom izazovu i pokazuje odgovornost i otpornost u ovom iskušenju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija