• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

04.11.2020

20:37

TENZIJE RASTU, AMERIKA NA IVICI HAOSA! Bajden na korak od pobede, Tramp neće lako priznati poraz!

Vesti

TENZIJE RASTU, AMERIKA NA IVICI HAOSA! Bajden na korak od pobede, Tramp neće lako priznati poraz!

Podeli vest

Demokratski kandidat Džo Bajden, kako sada stoje stvari, na korak je od trijumfa na najnapetijim izborima u istoriji Sjedinjenih Američkih Država. Mada ništa još nije gotovo...

Bajden koji je, prema najnovijim podacima, osvojio jednu od tri ključne države - Viskonsin, a smeši mu se i pobeda u Mičigenu mogao bi uskoro da slavi. Ali, repubilikanski kandidat Donald Tramp i njegov tim, kojima bi upravo pobede u Mičigenu i Viskonsinu osigurale još jedan mandat u Beloj kući - sigurno neće priznati poraz lako.

Oni već najavljuju da će tražiti ponovno prebrojavanje glasova u ove dve države. Budući koliko je preokreta svet gledao u najnapetijoj izbornoj noći, jasno je da ništa nije sasvim izvesno, osim možda da Americi, šta god da se desi, preti haos.

Još od sinoć dva kandidata smenjuju se na tronu u tri ključne državlje - Mičigenu, Viskonsinu i Pensilvaniji. I mada je svet zaspao sa Trampom u vođstvu, probudi se sa dominacijom Bajedna u čak dve od tri ključne države (Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija).

Bajden je, navodi CNN, osvojio Viskonsin, i to za oko 20.000 glasova ispred Trampa. U toj ključnoj državi ostali su da se prebroje još glasovi iz jednom manjeg mesta, ali za očekivati je da oni neće izmeniti rezultat. Istovremeno, Bajden vodi i u Mičigenu, a ukoliko se trenutne procene ostvare i demokratski kandidat uzme obe ključne države, treća - Pensilvanija, praktično mu neće ni biti potrebna uz uslov da zadrži Nevadu.

Foto: reuters

Prema statistici Njujork tajmsa, u Viskonsinu je prebrojano 98 odsto glasova i Bajden vodi sa 49,4 naspram 48,8 koliko ima Tramp. Razlika je slična i u Mičigenu, gde je prebrojano oko 94 odsto glasova: Bajden 49,6, Tramp 48,7. Ukoliko osvoji ove dve države, Bajden će dobiti ukupno 26 elektorskih glasova, a uz Arizonu, gde su demokrate posle 70 godina prvi put na korak od pobede i Nevadu, gde Bajden takođe vodi sa 49,3 odsto naspram 48,7 - pobeda mu je zagarantovana. Inače u Nevadi je prebrojano oko 86 odsto glasova, a procenat prebrojanih je najmanji u Las Vegasu i Rinu, što se smatra da ide na korist Bajdenu.

U ovom scenariju, čak i da Tramp osvoji treću kolebljivu državu - Pensilvaniju, u kojoj trenutno vodi, ali čije konačne rezultate, prema najavama, nećemo imati do petka - Bajden je pobednik.

U svakom slučaju, Tramp neće otići bez borbe.

Izborni štab republikanskog kandidata najavio je da planira opsežnu pravnu istragu u državama u kojima je razlika u glasovima na predsedničkim izborima u SAD trenutno mala, a to su Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija. Drugim rečima, oni traže da glasovi u ovim državama budu ponovo prebrojani.

U Viskonsinu se još broje glasovi koji su stigli iz naselja u kojem živi svega 300 ljudi, što neće značajno uticati na rezultat.

- Predsednik je na ivici da zatraži ponovno prebrojavanje glasova - rekao je menadžer Trampove kampanje Bil Stiven u izjavi nedugo nakon što je izborni zvaničnik objavio da je Bajden pobedio.

Situacija u još jednoj u tri države, u Mičigenu je vrlo tesna. Prema poslednjim projekcijama CNN i Njujork tajmsa, Bajden ima blagu prednost od 49,6 odsto, dok Tramp zaostaje sa 48,7 procenata. Mičigen inače nosi čak 16 elektorskih glasova, što ga, između ostalog, svrstava u države koje odlučuju pobednika na najneizvesnijim izborima u SAD.

Treća ključna država je Pensilvanija, međutim, kako je ranije saopšteno, glasovi bi trebalo da budu prebrojani do petka, 6. novembra. Za sada, prema projekciji CNN, u ovoj državi Tramp ima prednost od 53,4 odsto dok Bajden ima 45 odsto.

Podsetimo, potrebno je najmanje 270 elektorskih glasova od ukupno 538 za pobedu na izborima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Spasko Imanjitz

pre 3 godine

virus Korona je projekat pedofilske mreze vatikanskobritanske imperije Rothshcilda i Sorosa , sa profitom od klimatskih promena i od Korone potplacuju glasove i financiraju Bajdenove izbore da bi klintonova rimskosolomonska pedofilska kriminalna bankarska imperija mogla da zadrzi vlast , policiju i vojsku .

zoran

pre 3 godine

Ne se znaje - Zare igra. A toliko se trubilo o Trumpu..jbt..šta ako stvarno izgubi? Nećemo se ubiti..ko ih jebe.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija