• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug / Informer

02.03.2021

09:05

"MUŠKARCI U CRVENIM CIPELAMA"! Prvi put u Italiji stali na stranu žena!

Vesti

"MUŠKARCI U CRVENIM CIPELAMA"! Prvi put u Italiji stali na stranu žena!

Podeli vest

U Italiji u gradu Bjela u regiji Pijemonte pokrenut je protest protiv nasilja nad ženama pod nazivom "Muškarci u crvenim cipelama", piše list "Il Fato Kotidijano"

Specifičnost protesta je što su prvi put u Italiji muškarci stali na stranu žena koje su žrtve pre svega nasilja u porodici.

Kolona muškaraca u crvenim cipelama i sa crvenim maskama na licu paradirala je ulicama grada da bi iskazala bunt protiv nasilja, ali i solidarnost za ženama žrtvama nasilja. 

Izabrali su crvenu boju jer su do sada svi protesti žena protiv nasilja nad slabijim polom imali crvenu boju kao simbol.

Inicijator protesta je privrednik Paolo Zanone, koji je na ideju došao nakon što je poznata italijanska novinarka Milena Gabaneli na svom tviteru napisala:

- Ubijaju jednu ženu dnevno, a ja vidim da protestuju samo žene. Zar nije na muškaracu da zaštiti slabije.

Prema statističkim podacima prošle godine ubijena je 91 žena, a najčesće su bile žrtve svojih partnera, muževa, ljubavnika, ili pak drugih članova porodice. 

Već godinama, podseća list, broj žena žrtava nasilja je konstantan.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija