• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

06.03.2021

11:53

PUTIN PROVERIO KAMUFLAŽU VOJNIH OBJEKATA NA KRIMU! Moćni tupoljev tu-214ON izveo prvi let u novoj ulozi!

Vesti

PUTIN PROVERIO KAMUFLAŽU VOJNIH OBJEKATA NA KRIMU! Moćni tupoljev tu-214ON izveo prvi let u novoj ulozi!

Podeli vest

Ruski avion Tu-214ON, napravljen za osmatračke misije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, izveo je svoj prvi let u novoj ulozi – proverio je kamuflažu vojnih objekata na obalama Krima i Krasnodara, a takođe je testirao sposobnosti sistema protivvazduhoplovne odbrane u tim regionima, saopštio je vojno-diplomatski izvor

U januaru je saopšteno da će se nakon izlaska Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu avioni Tu-214ON koristiti za izviđanje, kontrolisanje bezbednosti svojih vojnih objekata, procenu rezultata ispitivanja naoružanja i efikasnosti vojnih vežbi.

„Jedan od aviona-posmatrača Tu-201ON poleteo je u četvrtak sa vojnog aerodroma kod Taganroga i izveo izviđački let duž obala Krasnodarskog kraja i Krima. Njegov glavni cilj bila je provera kamuflaže i zaštićenosti vojnih objekata, jedinica i formacija koje se tamo nalaze, uključujući Sevastopoljsku i Novorosijsku vojnu pomorsku bazu“, objašnjava naš sagovornik.

Avion je takođe testirao sposobnosti regionalnog sistema PVO da detektuje vazdušne ciljeve u režimu pasivne lokacije, a realizovao je i niz drugih zadataka, precizira naš izvor.

Let koji je trajao više od tri sata podrazumevao je i procenu efikasnost rada opreme za posmatranje koja je instalirana u avionima Tu-2104ON u okviru Sporazuma o otvorenom nebu prilikom izvršavanja zadataka u interesu Oružanih snaga. Na osnovu toga, moći će da se donese odluka o neophodnosti modernizacije te opreme, dodaje naš sagovornik.

Let je izveo prvi Tu-201ON koji je napravljen 2011. godine. Avion se već vratio u Moskvu.

Kako je ranije saopšteno, čak i u postojećoj verziji ruska vojska može koristiti Tu-214ON za rešavanje širokog spektra vojnih zadataka, uključujući kontrolu vidljivosti vojske i objekata. Sistem opreme Tu-2014ON napravljen je na principima otvorene arhitekture, što znači da se njegove mogućnosti mogu poboljšati prilikom modernizacije.

Prvi Tu-2104ON predat je Ministarstvu odbrane Rusije 2011. godine, a drugi 2014. Glavni cilj aviona u okviru Sporazuma o otvorenom nebu bilo je nadgledanje vojnih baza, aerodroma, preduzeća odbrambene industrije.

Podsetimo, SAD su zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu, dok je Rusija pokrenula istu proceduru 15. januara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija