• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Voltaire Network/Stanje stvari

31.03.2021

19:03

CIA I ENGLEZI ANGAŽOVALI USTAŠE ZA PUČ U BOLIVIJI 2019. I SVRGAVANJE MORALESA! Šok otkriće, London otvorio tajne arhive, ono što je tamo pronađeno je....

Vesti

CIA I ENGLEZI ANGAŽOVALI USTAŠE ZA PUČ U BOLIVIJI 2019. I SVRGAVANJE MORALESA! Šok otkriće, London otvorio tajne arhive, ono što je tamo pronađeno je....

Podeli vest

Izgleda da je zbacivanje predsednika Moralesa urađeno po nalogu engleskog Forin ofisa i elemenata CIA izvan kontrole Trampove administracije

Sećate li se zbacivanja predsednika Bolivije Eva Moralesa krajem 2019? Mediji establišmenta tvrdili su da je svoju zemlju pretvorio u diktaturu i da ga je zbacio sopstveni narod. Organizacija američkih država (OAS) objavila je izveštaj u kom potvrđuje da su izbori bili namešteni i da je u toku ponovno uspostavljanje demokratije.

Predsednik Morales, koji se, pribojavajući se da će završiti poput nekadašnjeg predsednika Čilea Salvadora Aljendea, sklonio u Meksiko, izjavio je da je u pitanju državni udar izvršen da bi se otele rezerve litijuma. Nije, međutim, naveo nalogodavce puča, zbog čega su na Zapadu njegove tvrdnje dočekali sa sarkazmom. Samo smo mi otkrili da je operaciju izvršila zajednica hrvatskih ustaša, rimokatolika, od kraja Drugog svetskog rata nastanjena u okrugu Santa Kruz, sada u funkciji pozadinske podrške NATO.

Godinu potom, stranka predsednika Moralesa dobila je izbore nadmoćnom većinom. Izbore niko nije dovodio u pitanje i Morales se trijumfalno vratio u zemlju. Njegova takozvana diktatura nikad nije ni postojala, dok je diktatura Žanin Anjez upravo zbačena glasačkim listićima.

Istoričar Mark Kertis (Mark Curtis) i novinar Mat Kenard (Matt Kennard) imali su pristup dokumentima engleskog ministarstva spoljnih poslova (Forin ofis) s kojih je skinuta oznaka tajnosti. Svoje nalaze objavili su na internet strani Declassified UK iz Južne Afrike, s obzirom na vojnu cenzuru u Engleskoj.

SRBIJO, NE MEŠAJ SE! LAVROV JASAN, PRLJAVA IGRA SAD I EU NEĆE PROĆI! Moskvu razbesnala nova podlost zapadnih sila, Moskva sprema žestok odgovor!

Izgleda da je zbacivanje predsednika Moralesa urađeno po nalogu engleskog Forin ofisa i elemenata CIA izvan kontrole Trampove administracije. Cilj su bile bolivijske zalihe litijuma, neophodne Ujedinjenom Kraljevstvu radi prelaska na električne automobile.

Obamina administracija već je bila pokušala državni udar 2009. godine, koji je Morales sprečio, proteravši potom nekoliko američkih diplomata i zvaničnika iz zemlje. Za razliku od Obame, Trampova administracija dala je neokonzervativcima odrešene ruke u pogledu Latinske Amerike, ali ih je sistematski sprečavala u sprovođenju njihovih namera.

Litijum je sastojak bitan za proizvodnju baterija, od ključne važnosti za prelaz sa benzinskih i dizel na električna vozila. Stoga je postao važniji od nafte u smislu Pariskog sporazuma o globalnom zagrevanju.

Foto: Tanjug

Februara 2019. Morales je dao dozvolu kineskoj kompaniji TBEA (TBEA Group) za istraživanje rezervi litijuma u Boliviji. Ujedinjeno Kraljevstvo je stoga naumilo da ih preotme.

- Još 2017-2018. godine Ujedinjeno Kraljevstvo poslalo je stručnjake u bolivijsku državnu firmu za litijum (Yacimientos de Litio Bolivianos, YLB) radi procene uslova za vađenje rude litijuma.

- London je 2019-2020. finansirao istraživanje o „optimizaciji eksploatacije i proizvodnje litijuma u Boliviji upotrebom britanske tehnologije".

- Aprila 2019. ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u Buenos Ajresu organizovala je seminar uz učešće predstavnika rudarskih kompanija i vlada Argentine, Čilea i Bolivije radi predstavljanja prednosti Londonske berze metala (London Metal Exchange). Moralesovu administraciju predstavljao je jedan od ministara.

- Neposredno po puču, otkriveno je da Međuamerička razvojna banka (IADB) (Inter-American Development Bank, IADB) finansira britanske projekte.

- Znatno prije puča, englesko ministarstvo spoljnih poslova (Forin ofis) dalo je nalog kompaniji iz Oksforda, Satelajt aplikejšns katapult (Satellite Applications Catapult), da napravi geografski pregled rezervi litijuma. Uplata od strane IADB izvršena je tek posle zbacivanja Moralesa.

- Nekoliko meseci potom, ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u La Pazu organizovala je seminar za trista deoničara uz pomoć kompanije Vočman Ju-Kej (Watchman UK), specijalizovane za uključivanje ljudi u projekte suprotne njihovim interesima, s ciljem sprečavanja da se pobune.

RUSI VEĆ IMAJU ZAMENU ZA SUECKI KANAL! ARKTIČKA MORSKA RUTA JE KRAĆA I JEFTINIJA, Ameri, hteli ili ne, moraćete da je korostite...

Pre i posle puča, britanska ambasada u Boliviji zanemarivala je glavni grad La Paz i usredsredila organizaciju komercijalnih događaja i kulturnih priredbi na oblast Santa Kruz, gde su hrvatske ustaše nezakonito došle na vlast.

Radi neutralizacije bolivijskih banaka, britanska ambasada u La Pazu organizovala je osam meseci prije puča seminar o računarskoj bezbednosti. Diplomate su predstavile kompaniju Dark trejs (DarkTrace, engl. tamni trag - nap. Stanja stvari), organizovanu od strane britanske unutrašnje obaveštajne službe, objasnivši da će samo banke koje budu koristile usluge te kompanije moći poslovati s London Sitijem.

Prema nalazima Marka Kertisa i Metjua Kenarda, SAD kao država nisu učestvovale u zaveri, već su zvaničnici prepustili CIA da je pripremi. Dark trejs je, primera radi, regrutovao Markusa Faulera (Marcus Fowler), CIA specijalistu za internet operacije, i naročito Alana Vejda (Alan Wade) jednog od nekadašnjih šefova CIA. Većina izvršilaca operacije bili su Britanci, uključujući direktore Vočmana Kristofera Gudvin-Hadsona (Christopher Goodwin-Hudson), nekadašnje vojno lice, potom šefa bezbednosti Goldman saksa, i Gabrijela Kartera (Gabriel Carter), člana privatnog kluba Klub specijalaca (Special Forces Club) iz londonske četvrti Najtsbridž, koji se istakao u Avganistanu.

Foto: Tanjug

Kertis i Kenard tvrde i da je britanska ambasada obezbedila podatke Organizaciji američkih država koji su poslužili kao „dokaz" da su izbori namešteni. Tvrdnje o nameštanju izbora kasnije je opovrgao Institut za tehnologiju Masačusets (Massachusetts Institute of Technology, MIT), prije no što su ga odbacili sami Bolivijci na sledećim izborima.

Postojeća situacija potvrđuje valjanost Kertisovih radova iz istorije. Primera radi, u poslednje tri godine od puča u Boliviji (2019), pokazali smo ulogu Londona u ratu u Jemenu i ratu u Nagorno Karabahu (2020).

Ujedinjeno Kraljevstvo vodi ratove i sprovodi tajne operacije, ako je moguće bez ikakvog pominjanja u medijima, kontrolišući opažanje svog prisustva i stvarajući nepodnošljive uslove za život onima protiv kojih se ti ratovi i operacije vode. Njihova svrha je iskorišćavanje zemalja u svoju korist, održavajući pri tom postojeće stanje koliko god je moguće, uz uverenje da će se žrtve za pomoć pri smirivanju konflikta obraćati upravo Ujedinjenom Kraljevstvu, istom onom koje je konflikt i izazvalo.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin Vranjski

pre 3 godine

"БОЉЕ РАТ НЕГО ПАКТ!" - made in England! Можда се ђаво крије у ситним детаљима, али код ових Јокшираца - ђаво се и не крије; то су они. Стари пријатељи и Сурадници - Енглези, усташе и комунисти! Задње им било!

DAJTE PAVELIĆU 20 GODINA I LIKVIDIRAĆE SRBE IZ HRVATSKE! Ovo su jezivi detalji iz pisama ALOJZIJA STEPINCA papi na koje ŽMURI VEĆINA U HRVATSKOJ!
Politika

DAJTE PAVELIĆU 20 GODINA I LIKVIDIRAĆE SRBE IZ HRVATSKE! Ovo su jezivi detalji iz pisama ALOJZIJA STEPINCA papi na koje ŽMURI VEĆINA U HRVATSKOJ!

Delovi pisama koje je zagrebački nadbiskup i kardinal katoličke crkve Alojzije Stepinac tokom 1941. godine slao papi Piju XII, konačno su objavljeni i sasvim sigurno baciće potpuno novo svetlo na Stepinčevu ulogu u progonu Srba, Jevreja i Roma u NDH. Iz pisama se nedvosmisleno može videti da je hrvatski kardinal ne samo bio upoznat sa jezivim progonom, već ga je i podržavao, pravdajući ga "manjim zlom u odnosu na ono što bi činili nacisti"

24.03.2021

16:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija