• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

16.04.2021

20:32

Barjak, gajde, konjica... sve u sekundu isplanirano! OVAKO ĆE IZGLEDATI SAHRANA PRINCA FILIPA!

Vesti

Barjak, gajde, konjica... sve u sekundu isplanirano! OVAKO ĆE IZGLEDATI SAHRANA PRINCA FILIPA!

Podeli vest

Iz pušaka će se sve vreme ispaljivati počasni plotuni Kraljevske konjičke artiljerije sa Istočnog travnjaka, dok će se sa zapadnog kraja zamka oglašavati zvono iz zvonika kule Kerfju

U 14:53 lend rover će stići na Zapadno stepenište Kapele Svetog Ðorđa, a dočekaće ga počasna garda i orkestar Puščanog puka, koji će odsvirati državnu himnu.

Pripadnici Domaće konjice biće postrojeni uz Zapadne stepenice i gajdaška sekcija Kraljevske mornarice će na gajdama svirati pomorski zov poznat kao "Smiraj" dok će se kovčeg nositi uz stepenice kapele.

Kovčeg, umotan u vojvodin barjak, sa vencem i vojvodinom pomorskom kapom i mačem na vrhu, dočekaće starešina Vindzora, zajedno sa kenterberijskim nadbiskupom, da bi održao službu.

Foto: AP/Tanjug

U kapeli samo članovi porodice i sekretar

U kapelu će ući samo članovi kraljevske porodice i vojvodin privatni sekretar, a ostatak procesije ostaće napolju.

U 15:00 biće održan minut ćutanja širom zemlje, u znak sećanja na vojvodu.

Unutar kapele, ceremonija sahrane će započeti kad kovčeg bude prenet do Hora i postavljen na platformu koju zovu katafalk.

Vojvodina obeležja - medalje i odlikovanja koje je dobio od Velike Britanije i zemalja Komonvelta - njegova palica Feldmaršala, krila Kraljevskih vazduhoplovnih snaga i obeležja iz Danske i Grčke - biće izloženi na jastucima na oltaru kapele Svetog Ðorđa.

Foto: AP/Tanjug

Kraljica će sedeti sama

Posle službe, vojvoda će biti sahranjen u kraljevsku grobnicu.

Ograničenja zbog korona virusa u Engleskoj dozvoljavaju da samo 30 ljudi, fizički distanciranih, sme da posećuje sahrane.

Od prisutnih se očekuje da nose maske, u skladu sa savetima vlade.

Među 30 prisutnih biće kraljica koja će sedeti sama, prestolonaslednik princ Čarls sa suprugom Kamilom i još troje kraljičine dece kao i osmoro unučadi sa supružnicima.

Prisustvovaće i deca kraljičine pokojne sestre princeze Margaret i troje rođaka princa Filipa iz Nemačke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge
Društvo

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge

Međunarodni dani razgovora s Austrijom, na kojima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije pružiti pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije, biće održani sledeće nedelje.

20.04.2024

13:36

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija