• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

16.08.2021

16:49

ON JE VOĐA TALIBANA?! NAMAGARČIO JE AMERE KAO NIKO NIKAD, TRAMP GA JE PUSTIO IZ ZATVORA PRE TRI GODINE... Baradar je dobio rat protiv SAD i NATO, ko je u svetu to ikad uspeo?

Printskrin video

Vesti

ON JE VOĐA TALIBANA?! NAMAGARČIO JE AMERE KAO NIKO NIKAD, TRAMP GA JE PUSTIO IZ ZATVORA PRE TRI GODINE... Baradar je dobio rat protiv SAD i NATO, ko je u svetu to ikad uspeo?

Podeli vest

Abdul Gani Baradar, talibanski lider oslobođen iz pakistanskog zatvora na zahtev SAD pre manje od tri godine, pojavio se kao neprikosnoveni pobednik dvadesetogodišnjeg rata

Dok je Maulvi Hibatulah Akundzada sveukupni vođa talibana, Baradar je njihov politički poglavar i najjavnije lice. Rečeno je da je u nedelju uveče krenuo iz svoje kancelarije u Dohi u Kabul. U televizijskoj izjavi o padu Kabula rekao je da je pravi test talibana tek počeo i da moraju služiti naciji.

Baradarov povratak na vlast oličava nesposobnost Avganistana da pobegne od krvavih okova svoje prošlosti. Priča o njegovom odraslom životu je priča o neprestanom, nemilosrdnom sukobu u zemlji, piše „Gardijan" 

Rođen u provinciji Uruzgan 1968. godine, borio se u avganistanskim mudžahedinima protiv Sovjeta 1980 -ih. Nakon što su Rusi isterani 1992. godine i kada je zemlja je zapala u građanski rat između suparničkih vojskovođa, Baradar je u Kandaharu postavio medresu sa svojim bivšim komandantom i poznatim zetom Mohamedom Omarom. Dvojica vrhovnih kadija su zajedno osnovali Talibane, pokret koji su predvodili mladi islamski učenjaci posvecěeni verskom pročišcěenju zemlje i stvaranju emirata.
 
Podstaknuti verskim žarom, rasprostranjenom mržnjom prema vojskovođama i značajnom podrškom pakistanske agencije Inter-Servisez Intelidžens (ISI), talibani su 1996. godine došli na vlast nakon niza zapanjujucěih osvajanja provincijskih prestonica koje su iznenadile svet. Baradar, Omarov zamenik za koga se verovalo da je veoma efikasan strateg, bio je ključni arhitekta tih pobeda.

RIČARD GRENEL POTPUNO OBESMISLIO BAJDENOVU SPOLJNU POLITIKU! Nema šanse da talibani preuzmu vlast u Avganistanu!

Baradar je imao niz vojnih i administrativnih uloga u petogodišnjem talibanskom režimu, a do trenutka kada su ga SAD i njihovi avganistanski saveznici svrgnuli, bio je zamenik ministra odbrane.

Tokom dvadesetogodišnjeg talibanskog izgnanstva, Baradar je imao reputaciju mocěnog vojskovođe i suptilnog političkog operatera. Zapadne diplomate su ga smatrale krilom Keta Šure - talibanskog pregrupisanog vođstva u egzilu (zabranjenog u Rusiji) - koja je bila najotpornija kontroli ISI-ja i najpogodnija za političke kontakte sa Kabulom.

Obamina administracija se, međutim, više plašila njegove vojne ekspertize nego što se nadala njegovim navodno umerenim sklonostima. CIA mu je ušla u trag u Karačiju 2010. godine i u februaru te godine ubedila ISI da ga uhapsi.

„Zarobljavanje Baradara je pretežno podstaknuto zbog njegove uloge u ratu, a ne zbog verovatnocěe da cěe iznenada sklopiti mir", rekao je bivši zvaničnik. „Činjenica je da su se Pakistanci držali njega sve te godine dobrim delom zato što su to od njih tražile Sjedinjene Države".

Foto: AP/Tanjug

Međutim, 2018. godine stav Vašingtona se promenio i avganistanski izaslanik Donalda Trampa, Zalmaj Halilzad, zatražio je od Pakistanaca da oslobode Baradara kako bi mogao da vodi pregovore u Kataru, na osnovu uverenja da cěe se zadovoljiti dogovorom o podeli vlasti. „Nikada nisam video bilo kakvu stvarnu potkrepu te tačke, ali samo je preuzela neku vrstu mitske ideje", rekao je bivši zvaničnik.

RUSIJA I KINA SPREMAJU VOJNU INTERVENCIJU PROTIV TALIBANA?! Moskva i Peking neće dozvoliti islamistima da uzmu Centralnu Aziju...

Baradar je potpisao Sporazum iz Dohe sa SAD u februaru 2020. godine, što je Trampova administracija pozdravila kao proboj ka miru, a što sada deluje samo kao inscenacija ka potpunoj pobedi talibana.

Nakon dogovora SAD i talibana da se međusobno ne bore, trebali su da uslede razgovori o podeli vlasti između talibana i kabulske vlade Ašrafa Ganija. Ti su razgovori posrnuli uz mali napredak, a sada je jasno da su se Baradar i talibani igrali neko vreme, čekajucěi da Amerikanci odu i pripremajucěi poslednju ofanzivu. Baradara je život naučio strpljenju i poverenju u konačnu pobedu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 2 godine

prekipelo narodu... i vojsci... i policiji... mali broj se bogati a ostatku nacije 20 godina ispiraju mozak sa "ljudska prava", "demokratija", "prava žena", "LBGT prava" uz ono obavezno "sad ću ja da te naučim društvenim vrednostima i kako da živiš svoj život, a ti samo slušaj".

Milan

pre 2 godine

Hvala ti Trampe Srbije što si ga oslobodio. Gp go Trumph.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17