• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

15.09.2021

10:21

SRPSKE TROBOJKE U AUSTRIJI: Praznik svih Srba obeležava se u dijaspori

informer

Vesti

SRPSKE TROBOJKE U AUSTRIJI: Praznik svih Srba obeležava se u dijaspori

Podeli vest

- Prvi datum da možemo svi Srbi, bez obzira odakle dolazimo i gde živimo da imamo svoj zajednički dan, jer smo mi svi Srbi - rekao je predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Luka Marković, naglašavajući da 15. septembar, Dan srpskog jedinstva okuplja sve Srbe i da se, kao možda jedan od najbitnijih datuma, obeležava u dijaspori

- Obeležavanje 15. septembra kao Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave prvi je dan koji svi Srbi, gde god živeli, mogu da slave kao svoj praznik, koji nije ni dan državnosti neke od zemalja u kojima žive, niti je verski praznik, već sve Srbe okuplja upravo po tome što su - Srbi - kaže predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Luka Marković.

- Mnogo je važno to što su Srbija i RS ustanovile taj praznik, to je možda jedan od najbitnijih datuma. Prvi datum da možemo svi Srbi, bez obzira odakle dolazimo i gde živimo da imamo svoj zajednički dan, jer smo mi svi Srbi - rekao je Tanjugu Marković.
Kako kaže, to je dan koji nije ni dan državnosti Srbije, ni rođendan ili slava RS, niti drugih država Evrope ili sveta, već samo - srpski.

- Nema veze sa crkvom ni sa jednom državom, to je, jednostavno, praznik svih Srba - ističe Marković.

 

Nema srpskog jedinstva bez uključenja dijaspore


Na pitanje da li može da postoji srpsko jedinstvo bez uključenja srpske dijaspore, Marković je uveren da je to nemoguće.

- Možemo da se ugledamo na Izrael po tom pitanju. Na Jevreje koji imaju veliku dijaposru, koja jednostvano održava i pravi tu državu. Svaki Izraelac na planeti živi jednim delom i u Izraelu. Samo tako država može da bude sigurna i stabilna matica svima - ukazao je Marković.

Kako kaže, nijedno dete ne može bez majke i kada izgubi roditelje, izgubio je deo sebe.

- Tako da svako od nas, svaki Srbin koji bude izgubio maticu, izgubio je deo sebe - uveren je Marković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija