• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

14.11.2021

21:39

RUSIJA ĆE BRANITI BELORUSIJU SVIM RASPOLOŽIVIM ORUŽJEM, AMERI I ZAPAD SAD ZNAJU SA ČIM SE SUOČAVAJU! Šta ste tražili...

Ap/Photo

Vesti

RUSIJA ĆE BRANITI BELORUSIJU SVIM RASPOLOŽIVIM ORUŽJEM, AMERI I ZAPAD SAD ZNAJU SA ČIM SE SUOČAVAJU! Šta ste tražili...

Podeli vest

Zajednička vojna doktrina koju su Rusija i Belorusija nedavno potpisale, kao jedan od 28 dokumenata koji ubrzava integraciju ove dve zemlje, izazvala je veliku pažnju u svetu pre svega bog stava da će se napad na jednu smatrati napadom na celu saveznu državu. A odgovoriće se svim sredstvima, uključujući i atomsko oružje

Nova doktrina omogućava da se, iako danas na teritoriji Belorusije nema ruskih vojnih baza, one mogu uskoro mogle pojaviti. Cela Belorusija biće prekrivena (zaštićena) ruskim sistemima protivvazdušne odbrane, a ako bude bilo potrebno, biće postavljeno i raketno oružje.

Ovo je izazvalo posebnu pažnju "kolektivnog Zapada". Oni, kojima ne smeta što se na teritoriji Nemačke i Baltičkih zemalja nalazi atomsko oružje Amerike i severnoatlantske alijanse, odjednom su se zabrinuli za suverenitet Belorusije! Odgovor je stigao sa samog vrha beloruske države - upravo rusko atomsko oružje garantuje suverenitet Belorusije!

Čim je doktrina objavljena, nastala je drama biblijskih razmera.

Bože mili, čuda velikoga...

Da su sada ona vremena kada je narodni pevač uz gusle obaveštavao narod o najvažnijim događajima, verovatno bi ono što se događa objasnio rečima: "Bože mili, čuda velikoga"... i onda bi ispričao kako je 3.000 golorukih i bosonogih izbeglica koji su se pojavili na granici Belorusije sa Poljskom tražeći da ih propuste u Nemačku, izazvalo toliku paniku u Poljskoj da je poslala 12.000 vojnika (četiri na jednog, da ne bude zabune!) odevenih i obučenih po NATO standardima, da je brane! Litvanija je poslala 1.500.

Reagovala je i EU - ne da pomogne slanjem hrane, vode, lekova i odeće izbeglicama, već da zapreti Belorusiji. Ako odmah ne skloni gladne i jadne sa granica demokratske i humane Evrope, uvešće joj nove sankcije - takve, da ni Belorusi neće imati šta da jedu. Da li će posle i njih vraćati sa svojih granica, ili će biti mekšeg srca, ne kažu.

Ni Ujedinjenim nacijama ne pada na pamet da i Evropa i Amerika, koje su zajedničkim snagama razorile njihove zemlje, imaju neke obaveze prema tim ljudima. Nije baš najjasnije po čemu se ove izbeglice koje stižu u Belorusiju avionima, razlikuju od onih koji su pre dve godine išli u Evropu čamcima, preko mora. Možda po tome što je čamce i brodove bilo lakše potopiti?

Kriva je, ipak, Rusija

Naravno, sva ta buka i zbrka nije nikako mogla proći bez Rusije. A i kako bi, kad iza svakog zla na svetu, stoji upravo Putin. On šalje avione Aeroflota u Siriju i Tursku da otuda dovezu te nesrećnike upravo na poljsku granicu i tako osveti Belorusiju kojoj je Zapad uveo sankcije (kad već nije uspeo da smeni Lukašenka). Komplikovano? Naravno, pogotovu ako se zna da Aeroflot uopšte ne leti u ove zemlje. Ali, to i nije važno, potreban je samo povod. Cilj je Rusija, a Belorusija je samo sredstvo. Zato se u Crnom moru, u teritorijalnim vodama Ukrajine, dodatno intenzivira plovidba američkih ratnih brodova, nadleću ga bombarderi što britanski, što američki... ne zna se da li sa ciljem da isprovociraju ili uplaše Rusiju, ali se zna da su mnogo ljuti što Putin, tamo gde su ugrožene ruske granice, postavlja vojsku i oružje.

(VIDEO) TERORISTIČKI NAPAD, ILI?! EKSPLOZIJA KOD BOLNICE U LIVERPULU, IMA POGINULIH! Istraga u toku, dali je bomba bila u taksiju koji se zaustavio kod...

Situacija je, bar u tome se slažu i Istok i Zapad, ozbiljnija nego u vreme Hladnog rata. I teško da će zaista humana odluka gradonačelnika Minhena da primi izbeglice, bilo šta izmeniti. Osim sudbine tih nesrećnih ljudi. A to jeste velika stvar, iako će se za nastavak provokacija već sutra naći novi povod.

Foto: Reuters/Fotoilustracija

I tako se vraćamo Doktrini koja je toliko uzbudila duhove na Zapadu. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da je Doktrina nastala kako bi se koordinisalo delovanje dve države koje moraju da odgovore kako na vojne pretnje, tako i na politički i ekonomski pritisak od stane kolektivnog Zapada.

Prema njegovim rečima, trenutni nivo saradnje vojnih sektora Rusije i Belorusije omogućava da se pravovremeno adaptiraju zadaci u sferi bezbednosti u odnosu na ono što se dešava u svetu i da se ti zadaci efikasno rešavaju.

SRBIJA JE, UZ RUSIJU, JEDINA OD SVIH PRAVOSLAVNIH DRŽAVA KOJU ZAPAD NIJE SLOMIO! Svi ostali su izdali i predali se... GENERAL REŠETNJIKOV SE NAKLONIO SRBIMA...

Svakodnevne provokacije, narastanje broja NATO vojnika na granicama i Rusije i Belorusije, predstavlja ozbiljan izazov. I može mu se parirati samo kroz zajednički odgovor na pretnje, kroz pripremu armija po zajedničkim standardima, po istom programu. To mora biti program uzajamne saradnje, zajedničkih vežbi i manevara, ali formiranje zajedničke protivvazdušne odbrane...

Ozbiljan korak ka konačnoj integraciji

Osim vojne saradnje, novi sporazum sa 28 tačaka predviđa ozbiljan korak ka konačnoj integraciji dve zemlje. On definiše integraciju valutnih sistema, opšte principe za naplatu indirektnih poreza, borbu protiv terorizma, uzajamni pristup javnim nabavkama i državnim nalozima. Jedinstvena će biti i makroekonomska politika, zemlje će integrisati platne sisteme i uskladiti monetarnu politiku, formirati zajednička tržišta nafte i gasa, i mnogo čega još, ali, prema Putinovim rečima, nema veze sa unutarpolitičkom situacijom već da je njegov cilj - korist za građane obe zemlje.

ZAHAROVA IŠAMARALA LONDON I TO BRUTALNO! Napravili ste Islamsku državu, okupirali i opljačkali Irak, izazvali humanitarnu katastrofu... I RUSIJI DRŽITE LEKCIJE! I Srbi bi mogli da dodaju štošta!

Integracija dve države je započela 1995. godine, kada su Boris Jeljcin i Aleksandar Lukašenko potpisali Sporazum o formiranju Savezne države Rusije i Belorusije.

A ideja o ujedinjenju nastala je još ranije, odmah posle raspada SSSR-a, kada su dve novonastale države potpisale Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji, i još niz ugovora koji su regulisali jedinstveni ekonomski prostor, koordinaciju finansijske carinske politike, ukidanju pogranične kontrole ... Tokom proteklih dvadeset godina sklopljeno je više od 200 međudržavnih ugovora i sporazuma koji regulišu razne oblasti saradnje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija