• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

20.11.2021

15:56

OD SLEDEĆE GODINE OBAVEZNA VAKCINACIJA U EU? Teška epidemijska situacija traži uvođenje nepopularnih mera

Vesti

OD SLEDEĆE GODINE OBAVEZNA VAKCINACIJA U EU? Teška epidemijska situacija traži uvođenje nepopularnih mera

Podeli vest

Austrija najavila da će vakcinacija protiv koronavirusa od 1. februara biti obavezna. Stručnjaci veruju da će i ostale evropske zemlje slediti taj primer i od 2022. uvesti obaveznu opštu vakcinaciju

Austrija je zbog teške epidemijske situacije u petak najavila uvođenje obavezne vakcinacije protiv koronavirusa od februara iduće godine. To je prva zemlja EU u kojoj će vakcina biti obavezna, a stručnjaci misle da će austrijski primer najverovatnije slediti i ostale članice Unije ukoliko građani i dalje budu odbijali imunizaciju.

Pune bolnice

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg, čija zemlja beleži više od 15.000 novozaraženih dnevno i bolnice više nemaju mesta za pacijente, rekao je da donošenje oštrih mera nije bilo lako, ali da je bilo neophodno.

Realnost

Predugo smo polazili od toga da je moguće ubediti ljude da se dobrovoljno vakcinišu, ali moramo se suočiti sa realnošću
Aleksander Šalenberg

- Dugo je postojao politički konsenzus da se ne uvodi obavezna vakcinacija, ali mora se gledati realnosti u oči. Vakcinisano nam je samo 64,8 odsto stanovnika. Predugo smo polazili od toga da je moguće da ljude ubedimo da se dobrovoljno vakcinišu radi svoje zaštite i zaštite svojih bližnjih. Ali moramo se suočiti sa realnošću - rekao je Šalenberg.

On je ukazao na to da je previše političkih snaga koje se bore protiv vakcinacije, što je neodgovorno i predstavlja napad na zdravstveni sistem.

Od ponedeljka zaključani

Austrijska vlada donela je u petak odluku da od ponedeljka svi građani, ne samo oni nevakcinisani, budu zaključani zbog teške epidemijske situacije.
U dogovoru sa guvernerima pokrajina, odlučeno je da karantin traje najduže do 13. decembra za vakcinisane i izlečene od kovida-19, dok će nevakcinisani nastaviti da budu u kućnom "pritvoru" i posle tog datuma.

- Posledice toga su prepune intenzivne nege i ogromna ljudska patnja. Zato smo se odlučili za teške mere. U celoj zemlji biće obavezna vakcinacija od 1. februara. To je jedini način da izađemo iz začaranog kruga infekcije. Ne želimo peti, šesti, sedmi talas... Virus ostaje, moraćemo da živimo sa tim, a jedino rešenje je vakcinacija - istakao je Šalenberg.

Meru obavezne opšte vakcinacije protiv korone još nije uvela nijedna evropska država. Mnoge od njih uvele su obaveznu vakcinaciju samo za određene grupe, poput medicinskog osoblja, vojske, policije, nastavnika i zaposlenih u državnim ustanovama.

Foto: tanjug/zoran mirković

Protest u Beču protiv obavezne vakcinacije i lokdauna

Međutim, nakon Austrije, stručnjaci veruju da će i druge zemlje EU uvesti obaveznu opštu vakcinaciju.

- Mere koje su dosad bile na snazi pokazale su se kao neefikasne. Zadovoljavajuće rezultate nije dalo ni uvođenje zelenih sertifikata, niti zatvaranje nevakcinisanih građana u kućni karantin. Uzaludno je misliti da će se ljudi sami vakcinisati. Zbog toga je potrebno vakcinaciju učiniti obaveznom - kažu stručnjaci.

Zemlje u kojima je vakcinacija obavezna

- Vatikan - obavezna vakcinacija protiv korone uvedena je još 8. februara ove godine. Ta mera se odnosi na sve stanovnike i zaposlene
- Indonezija - u februaru je predsednik Joko Vidodo izdao uredbu koja omogućava kažnjavanje svih koji odbijaju da se vakcinišu protiv korone, a kazne su do 300 evra, što predstavlja dve prosečne mesečne plate
- Tadžikistan - početkom jula uvedena je obaveza vakcinacije za sve punoletne građane
- Turkmenistan - početkom jula uvedena je obaveza vakcinacije za sve punoletne građane
- Mikronezija - u julu je naložena opšta obaveza vakcinacije
- Nova Kaledonija - vakcinacija protiv korone obavezna je od septembra

Jedini način

Oni dodaju da će bez obavezne vakcinacije virus samo nastaviti da mutira, te da nikad nećemo izaći iz začaranog kruga.

- Naučnici kažu da će naredna mutacija korone biti zaraznija i smrtonosnija od svih dosad poznatih. Ako ne možemo da se izborimo sa delta varijantom, kako ćemo se izboriti sa još gorim sojem? Postoji rešenje kojim to možemo da sprečimo, a to je obavezna vakcinacija - ističu stručnjaci.

Prema medijskim izveštajima, o obaveznoj opštoj vakcinaciji uveliko se već raspravlja u Španiji, Nemačkoj, kao i zemljama Istočne Evrope, gde je korona u ovom četvrtom talasu pandemije izazvala pravi pomor.

U Evropi obavezna vakcinacija za određene grupe

- Italija - obavezna vakcinacija za medicinsko osoblje
- Velika Britanija - obavezna vakcinacija za osoblje u domovima za stare, a za osoblje u zdravstvu naloženo je da moraju biti vakcinisani do 1. aprila
- Francuska - obavezna vakcinacija za zaposlene u zdravstvu i staračkim domovima, za policiju i vatrogasce
- Mađarska - obavezna vakcinacija za zaposlene u zdravstvu, a ista mera najavljena je i za ostale zaposlene u javnom sektoru
- Letonija - vakcinacija je obavezna za poslanike i vojnike, a poslodavci smeju da otpuštaju radnike koji ne žele da se vakcinišu
- Danska - u toku je usvajanje zakona koji će omogućiti poslodavcima da otpuštaju nevakcinisane radnike
- Grčka - obavezna vakcinacija za osoblje u staračkim domovima i zaposlene u zdravstvu
- Ukrajina - obavezna vakcinacija za zaposlene u javnom sektoru, uključujući nastavnike, za medicinsko osoblje i radnike u komunalnoj službi
- Rusija - u Moskvi svi zaposleni u prodavnicama, pozorištima, frizerskim salonima i drugim javnim mestima moraju da budu vakcinisani. U Sankt Peterburgu obavezna vakcinacija za građane starije od 60 godina i osobe sa hroničnim oboljenjima

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija