• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

24.12.2021

10:49

Amerika i Japan SKOVALI PLAN, NIŠTA NE PREPUŠTAJU SLUČAJU! Ako dođe do eskalacije na Tajvanu plan je... Samo, to će izazvati reakciju Kine!

Informer/Fotomontaža

Vesti

Amerika i Japan SKOVALI PLAN, NIŠTA NE PREPUŠTAJU SLUČAJU! Ako dođe do eskalacije na Tajvanu plan je... Samo, to će izazvati reakciju Kine!

Podeli vest

Japanske i američke oružane snage napravile su plan za zajedničku operaciju u vezi sa mogućom eskalacijom situacije na Tajvanu, objavila je japanska agencija Kjodo pozivajući se na neimenovane izvore iz japanske vlade

Ovakav razvoj će verovatno izazvati reakciju Kine, koja Tajvan smatra odmetnutom provincijom i koja treba da se ponovo ujedini sa glavnom teritorijom Kine, navela je japanska novinska agencija.


Prema nacrtu plana, američki vojnici bi u početnoj fazi postavili privremenu bazu za napad na ostrvima Nansej, lancu koji se proteže od jugozapada japanskih prefektura Kagošime i Okinave, ka Tajvanu.


Na Okinavi se nalaze brojni objekti američke vojske.


Američka vojska će dobiti podršku od japanskih odbrambenih snaga za slanje trupa na ostrva (Nansej) ukoliko se dese nepredviđeni događaji na Tajvanu, dodali su izvori.

Foto: AP/Photo


Takvo raspoređivanje bi, međutim, načinilo japanska ostrva metom kineske vojske, zbog čega bi stanovnici bili ugroženi, ističe Kjodo.


Japanske odbrambene snage i američka vojska imaju oko 40 potencijalnih mesta na Nansej lancu za raspoređivanje trupa.


Nansej lanac se sastoji od oko 200 ostrva i brojna su naseljena.


Zašto se SAD poigravaju promovisanjem Tajvana u UN, kad i same nemaju pune diplomatske odnose s tom teritorijom i dokle je Vašington spreman da ide u zaštiti interesa Tajpeja u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ analizirali su ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović i dr Dragana Mitrović, profesor na fakultetu Političkih nauka u Beogradu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Tutinac koga su izrešetali "vračarci" sveodočio u Specijalnom sudu! Pomagao sam načelniku Milenkoviću kada sam ranjen
Hronika

Tutinac koga su izrešetali "vračarci" sveodočio u Specijalnom sudu! Pomagao sam načelniku Milenkoviću kada sam ranjen

Samir Divljanović, iz Tutina, kog su kako navode u Tužilaštvu za organizovani kriminal, 29. decembra 2019. u Beogradu pokušali da ubiju pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića, takozvani "vračarci", ispričao je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je upucan kada je došao da "pomogne načelniku Četvrtog odeljenja Slobodanu Milenkoviću".

16.04.2024

13:41

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija