• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/CNN/Blic.rs

28.12.2021

13:27

PREMINUO LEGENDARNI "ODMETNUTI RATNIK"! Čuveni elitni specijalac burne prošlosti, poreklom Hercegovac, bio je prvi komandant "Foka"!

Youtube printscreen

Vesti

PREMINUO LEGENDARNI "ODMETNUTI RATNIK"! Čuveni elitni specijalac burne prošlosti, poreklom Hercegovac, bio je prvi komandant "Foka"!

Podeli vest

Ričard Marčinko, legendarna vojna figura u Americi, poznata po tome što je predvodio tim broj 6 mornaričkih Foka u vreme kad je jedinica za specijalne tajne operacije još bila u povoju, umro je u subotu u 81. godini života

“Prošle noći, na božićno veče, izgubili smo heroja, poznatog i kao Odmetnuti ratnik (Rogue Warrior), penzionisanog komandanta mornaričkih Foka i tvorca Tima šest, mog oca Ričarada Marčinka”, napisao je na “Tviteru” njegov sin Met Marčinko.

“Njegovo nasleđe će živeti zauvek. Čovek je umro kao prava legenda”, dodao je sin prvog komadanta američkih Foka.

 

 

Marčinko je bio veteran Vijetnamskog rata, a takođe će ga mnogi pamtiti i kao prvog zapovednika tajne jedinice formirane 1980. godine, pod nazivom Tim 6, jedinice koja je kasnije sprovela veliku vojnu operaciju u kojoj je ubijen vođa Al Kaide - Osama bin Laden, 2011. godine u Pakistanu.

Marčinko je dizajnirao i organizovao tim nakon neuspelih pokušaja spasavanja talaca u Iranu tokom Karterove administracije, prema podacima Muzeja mornaričkih Foka. Muzej mornaričkih Foka ga je nazvao “Demo Dik”, a podaci govore da je Marčinko vodio Tim 6 od avgusta 1980-1983.

Foto: Youtube printscreen

Ričard Marčinko

Nakon penzionisanja 1989, Marčinko je postao autor, govornik i konsultant. Ali, bio je i kontroverzna figura – osuđen je, naime, zbog prevare povezane sa vojnim ugovorom, navodi CNN. Mnogi su ga smatrali "glavnim protivterorističkim operaterom".

Zanimljiv detalj jeste njegovo poreklo. Rođen je u novembru 194. u Lensfordu, Pensilvanija, a otac je Hrvat iz Hercegovine, dok je majka iz Slovačke.

Kad je bio dete, porodica se preselila u Nju Džersi. Nakon što je napustio srednju školu u Nju Bransviku, pristupio je mornarici, koja ga je odbila jer nije imao diplomu. Ali, uspeo je da uđe u mornaricu 1958, kao radio vezista. U junu 1966. prebačen je u Tim Foka 2. Takođe je stekao diplome Pomorske postdiplomske škole i Univerziteta Montgomeri.

U januaru 1967. je otišao u Vijetnam na šest meseci dužnosti. Iste godine u maju poveo je napad na Ilo Ilo Hon, kad je ubijen velik broj vijetkongovaca (pobunjenici koji su se borili protiv proamerički orijentisane vlade). U Vijetnamu je bio u dva navrata, a potom je 1973. otišao u Kambodžu, da bi se vratio i nastavio da komanduje Timom 2 od 1974-76.

Zbunio je mnoge neprijateljske zemlje! Admiral Tomas Hejvord imenovao ga je za prvog komandant njegove nove jedinice, u vreme kad je mornarica imala svega dva tima Foka. Marčinko ju je imenovao Tim 6 kako bi naveo druge nacije, a posebno Sovjetski savez, da misle kako SAD imaju više timova kojih nisu svesni. Lično je izabrao pripadnike jedinice iz država širom SAD. Iako se tada na poziciji komandanta u mornarici provodilo dve godine, Marčsinko je predvodio svoj tim tri godine. Nakon toga, postao je dobitnik brojnih ordena i priznanja.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija