• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

03.01.2022

09:38

BAJDENOVA PORUKA ZELENSKOM - ŠTA JE IZMEĐU REDOVA?!

Reuters

Vesti

BAJDENOVA PORUKA ZELENSKOM - ŠTA JE IZMEĐU REDOVA?!

Podeli vest

Američki predsednik Džozef Bajden obećao je u nedelju u telefonskom razgovoru ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da će SAD i saveznici odlučno odgovoriti u slučaju da Rusija "nastavi invaziju na Ukrajinu", saopšteno je iz Bele kuće, ali je celokupna Bajdenova poruka bila više u pomirljivom tonu i insistiranju na smirivanju situacije

Bajden je ponovo potvrdio posvećenost Vašingtona suverenitetu i teritorijalnom integirtetu Ukrajine, navodi se u saopštenju Bele kuće. On je izrazio podršku merama izgradnje poverenja kako bi se spustile tenzije u Donbasu.

Bajden je podržao i aktivnu diplomatiju koja bi dovela do napretka u primeni Sporazuma iz Minska, što mnogi analitičari tumače kao poruku da SAD insistiraju na smirivanju tenzija i diplomatskom rešenju koje ne bi ugrozilo odnose Vašingtona i Moskve.

Dvojica lidera su izrazila podršku diplomatskim naporima koji počinju naredne nedelje bilateralnim dijalogom o strateškoj stabilnosti između Rusije i NATO, i Rusije i OEBS, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Bele kuće.

Podsetimo, sve više se govori o tome da SAD treba da saopšte istinu Kijevu da nisu spremne da ratuju sa Rusijom zbog Ukrajine, a veliki je broj analitičara koji tvrde da SAD možu žrtvovati i baltičke države radi strateškog sporazuma sa Rusijom

Naime, američki analitičar Dejvid Pajn u članku za "Nešnal interest" upozorio je na jedan od mogućih scenarija razvoja događaja nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio povlačenje stranih trupa sa teritorije država-članica NATO-a u istočnoj Evropi, kao i prekid daljeg širenja Alijanse na istok.

Pejn nije isključio mogućnostg da SAD da isključe iz NATO-a Litvaniju, Letoniju i Estoniju. Bez obzira na to što su u Beloj kući zahteve ruske strane nazvali nedopustivim, postoji verovatnoća, da se Vašington odluči za takav korak, vodeći se sopstvenim nacionalnim interesima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija