• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.01.2022

07:53

MASKE SU PALE, JASNO JE - NATO SE SPREMA ZA RAT SA RUSIJOM! Moskva više nema dileme, došli su pred njena vrata sa jednim ciljem, Gruško bez kočnica: Odgovorićemo istom merom!

Informer/Fotomontaža

Vesti

MASKE SU PALE, JASNO JE - NATO SE SPREMA ZA RAT SA RUSIJOM! Moskva više nema dileme, došli su pred njena vrata sa jednim ciljem, Gruško bez kočnica: Odgovorićemo istom merom!

Podeli vest

Zapadni vojni blok na sastanku NATO-Rusija odbio predlog Moskve da obustavi širenje na istok. Vladimir Putin ranije upozorio da je to crvena linija i da je spreman da vojno odgovori ukoliko taj predlog ne bude prihvaćen

NATO želi rat sa Rusijom, zaključili su analitičari nakon samita tog zapadnog vojnog saveza i Moskve, održanog juče u Briselu. Alijansa je na tom sastanku odbila jedan od najvažnijih ruskih bezbednosnih predloga - da obustavi dalje širenje na istok. Budući da je ruski predsednik Vladimir Putin ranije upozorio da će vojno odgovoriti ukoliko NATO bude nastavio da se širi ka ruskim granicama, to znači da je zapadni vojni blok očigledno spreman na sukob.


Pregovorima, koji su trajali četiri sata, prisustvovali su stalni predstavnici 30 država članica NATO, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman. S druge strane, na čelu ruske delegacije nalazili su se zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, koji je pet godina bio stalni predstavnik Rusije pri NATO, i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.

Foto: Tanjug

Jens Stoltenberg


Stoltenberg je nakon sastanka rekao da je Alijansa spremna na političko rešenje problema sa Rusijom, ali da se ni pod kojim uslovima neće odreći svojih osnovnih principa, među kojima je i "politika otvorenih vrata".

Otvorena vrata

Članice NATO čvrsto stoje iza politike otvorenih vrata i prava svake nacije da izabere svoje bezbednosne aranžmane
Jens Stoltenberg


- Rusija je predstavila svoje predloge zbog zabrinutosti za bezbednost. Oni uključuju zahtev za obustavu prijema novih članica i povlačenje snaga NATO iz istočnog bloka. Članice NATO, međutim, čvrsto stoje iza politike otvorenih vrata i prava svake nacije da izabere svoje bezbednosne aranžmane. Saveznici NATO su potvrdili da neće odustati od toga da brane jedni druge, niti da povuku trupe iz istočnih članica - rekao je Stoltenberg.


On je dodao da se stavovi Rusije i NATO drastično razlikuju u pogledu širenja Alijanse i da će te razlike veoma teško biti prevaziđene.


- Ipak, pozitivan znak je to što smo posle dve godine ponovo seli za sto. Spremni smo na kompromis u vezi sa kontrolom naoružanja. Već smo zakazali niz sastanaka o različitim temama, uključujući i smanjenje raketnog oružja u Evropi - rekao je Stoltenberg.


Oružje Ukrajini


Prema njegovim rečima, na sastanku su članice NATO upozorile Rusiju da ukloni svoje trupe sa granice sa Ukrajinom. On nije isključio ni mogućnost da Alijansa pošalje oružje Kijevu, čemu se Moskva oštro protivi.

Dodatne trupe u baltičkim državama

Baltičke države Letonija, Litvanija i Estonija razgovaraju sa saveznicima u NATO o povećanju broja vojnih trupa na svom tlu kako bi "odvratile Rusiju da napadne Ukrajinu". To znači da NATO ne samo da ne želi da povuče svoju vojsku sa ruskih granica već namerava i da je dodatno osnaži.


Estonska premijerka Kaja Kalas izjavila je da su u toku pregovori sa saveznicima u NATO kako bi se povećalo njihovo prisustvo u njenoj zemlji.
- Ukoliko se pogleda karta, baltičke države su poluostrvo NATO, te iz tog razloga imamo svoje brige - kazala je Kalasova.


Analitičari su nakon sastanka ocenili da veći pomak nije napravljen, te da je NATO očigledno spreman na rat sa Rusijom.

Foto: Printskrin/Fotomontaža


- Moskva je pre pregovora izričito naglasila da bi dalje širenje NATO na istok predstavljalo prelaženje crvene linije. Ruski predsednik Vladimir Putin i njegovi saradnici ranije su upozorili da su spremni na vojni odgovor ukoliko SAD i NATO ne pristanu na taj zahtev. Nakon što je zapadni vojni blok odbio taj najvažniji ruski bezbednosni predlog, poslao je poruku da je spreman na rat sa Rusijom - kažu analitičari.

Moskva će odgovoriti na sve pretnje NATO

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško izjavio je nakon sastanka da je NATO stvorio neprihvatljivu pretnju Rusiji, na koju će Moskva morati da odgovori.


- NATO je odgovoran za okončanje saradnje sa Moskvom o osnovnim zajedničkim bezbednosnim pitanjima, poput borbe protiv terorizma, trgovine drogom i gusarenja. Alijansa, na čijem su čelu SAD, vratila se strategiji Hladnog rata i teži svetskoj dominaciji. Osim toga, Amerika je odbacila sporazume o kontroli naoružanja. S druge strane, Rusija je predložila mere za smirivanje tenzija, ali ih je NATO ignorisao. Alijansa očigledno prepoznaje bezbednost kao nešto što se odnosi samo na njene članice, što je direktno kršenje mnogih međunarodnih sporazuma. Rusija to smatra neprihvatljivim. Ako NATO nastavi sa svojom dosadašnjom politikom obuzdavanja i zastrašivanja Rusije, Moskva će biti prinuđena da odgovori na isti način - kazao je Gruško.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
gege

pre 2 godine

siri i ti Putine na zapad , silose na Kubu i Venecuelu

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija