• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RTS

23.01.2022

07:15

BIVŠI AGENT FBI OTKRIO ISTINU O JEDNOJ OD NAJPODLIJIH IZDAJA U RATU! Racija je upala u podrum sa devojčicama, a jedan čovek je slobodno šetao gradom... Sada se sve saznalo!

Informer/Fotomontaza/Pixaby

Vesti

BIVŠI AGENT FBI OTKRIO ISTINU O JEDNOJ OD NAJPODLIJIH IZDAJA U RATU! Racija je upala u podrum sa devojčicama, a jedan čovek je slobodno šetao gradom... Sada se sve saznalo!

Podeli vest

Bivši FBI agent Vins Penkok veruje da je njegov tim istražitelja otkrio ko je izdao Anu Frank i njenu porodicu i nacistima otkrio gde su se skrivali. Tokom okupacije Amsterdama, Ana Frank se sa porodicom krila dve godine u tajnom skrovištu u zgradi gde je njen otac Oto radio

U leto, 4. avgusta 1944. godine, na osnovu anonimne dojave policija je otkrila tajno skrovište i uhapsila Frankove i još jednu porodicu koja se sa njima krila. Ana Frank i njena sestra Margo preminule su od tifusa u koncentracionom logoru Bergen-Belsen 1945. godine. Jedini član porodice Frank koji je preživeo rat bio je Oto.

Misterija duga 80 godina


Sada, osam decenija kasnije, agent Pankok tvrdi za Si BI Es da je istraga koju je sproveo otkrila da je lokaciju porodice Frank policiji dojavio Arnold van der Berg, prominentni jevrejski biznismen koji se nalazio u nacističkom Jevrejskom savetu, telo koje je sprovodilo odluke vlasti unutar jevrejske zajednice.

Penkok je oformio tim koji je činio psihologa, istražitelja ratnih zločina, istoričara, kriminologa i velikoj broja pomoćnika koji su pretraživali arhive.

- Tim i ja smo seli i sastavili listu načina na koji je skrovište moglo da bude kompromitovano. Da li je bila u pitanju greška, nepažnja da je neko možda pravio previše buke ili da je viđen kroz prozor. Ili je izdaja bila po sredi - istakao je bivši agent za Si-Bi-Es.

Penkokov tim je pretraživao holandske izveštaje iz tog vremena, koji su bili izrazito detaljni, a koje su koristili nacisti da povežu ljude međusobno. Zatim su veoma pažljivo prošli kroz sve izveštaje o hapšenju.

- Nacisti su bili rešeni da očiste Holandiju od Jevreja, u skladu sa ‘Konačnim rešenjem’. Do 1942. godine, porodica Frank je bila među 25.000 Jevreja koji su se skrivali. Nacisti su bili veoma hladnokrvni u svom umeću da nateraju ljude da govore - navodi Penkok.

Na primer, oni bi svakoga koga bi uhapsili pitali bi da li zna neke Jevreje koji se skrivaju, što je bio efikasan način da nateraju ljude da govore u nadi da će dobiti blažu kaznu.

Foto: Pixabay

Ana Frank muzej u Amsterdamu
Prodavao druge u zamenu za svoju kožu


Ovaj metod istražiteljima je doneo desetine potencijalnih osumnjičenih. Istražitelji su na kraju sveli listu na Van der Berga, čija familija nikada nije poslata u koncentracioni logor čak i nakon što je Jevrejski savet rasformiran 1943. godine.

Penkok je izjavio da se Van der Berg otvoreno i slobodno kretao i živeo u Amsterdamu u trenutku kada se racija odigrala. Oto Frank je 1963. godine u razgovoru sa detektivima otkrio da je primio poruku u kojoj je Van der Berg identifikovan kao izdajnik.

Bivši agent FBI ipak je uspeo da uđe u trag kopiji poruke kod sina detektiva koji je ranije istraživao slučaj i koji mu je potvrdio da je član Jevrejskog saveta davao liste adresa gde se Jevreji kriju. Istražitelji su rekli da Van der Berg verovatno nije imao pojma ko živi na tajnim lokacijama, već je imao listu mesta gde se generalno kriju Jevreji. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija