• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

20.01.2022

07:00

HIT LONDONSKI "EKONOMIST" MORAO DA PRIZNA NEMOĆ ZAPADA! Britanci: Zapad zbog jake Vojske Srbije nikako ne može da otme Kosovo!

Fotoilustracija

Vesti

HIT LONDONSKI "EKONOMIST" MORAO DA PRIZNA NEMOĆ ZAPADA! Britanci: Zapad zbog jake Vojske Srbije nikako ne može da otme Kosovo!

Podeli vest

Srbija jača svoju vojsku i neguje dobre odnose sa Rusijom i Kinom, jer zna da se sporovi poput onog na Kosovu tako znatno lakše mogu rešiti, navodi 'Ekonomist'

Britanski stručnjaci priznaju da Zapad nikako ne može da otme Kosovo od Srbije jer naša država ima jaku vojsku i moćne prijatelje, poput Rusije i Kine!


Ugledni britanski nedeljnik 'Ekonomist' objavio je analizu jačanja Vojske Srbije. Prema ovim navodima, koje je preneo i švajcarski dnevnik 'Noje Cirher cajtung', Srbija se poslednjih godina 'dobro naoružala', što sada predstavlja 'jedan od glavnih argumenata' u borbi za južnu pokrajinu. Isto tako, Beograd neguje odlične odnose sa Moskvom i Pekingom i, kako se navodi, tako 'drži sve opcije otvorenim'.

Britanski list konstatuje da Srbija istovremeno teži ulasku u Evropsku uniju, ali i gradi strateška partnerstva sa Rusijom i Kinom.

I oni su shvatili

I britanskim piromanima jasno je da Srbija jača oslonce na kojima se temelji bezbednost zemlje
Vladimir Lazarević, general


- Srbija neće u NATO, ali ipak u okviru Partnerstva za mir neguje bliske odnose sa zapadnim vojnim savezom. Srbija drži sve opcije otvorenim... Ova strategija rizikuje da izazove komplikacije, naročito ukoliko se bude zaoštravalo takmičenje između velikih sila, ali računica jeste da se sa jakom vojskom i jakim partnerima sporovi poput onog na Kosovu lakše mogu rešiti - piše 'Ekonomist', čime su Britanci javno priznali da lažna država Kosovo neće biti do kraja nezavisna dokle god Srbija bude imala jaku vojsku i Rusiju i Kinu kao partnere.


General Vladimir Lazarević, komentarišući ove navode, kaže da je izgleda i 'britanskim piromanima' konačno postalo jasno da naša zemlja jača oslonce na kojima se temelji bezbednost svake zemlje.

Stefanović: Nikome ne pretimo

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da vojska nije nikom pretnja i da neće nikoga da napadne.
- Investicije u vojsku usmerene su na to da država bude u potpunosti zaštićena od potencijalne agresije. Ovog meseca sledi novo povećanje plata u vojsci za osam odsto, a za deset odsto biće povećane plate pripadnicima Garde VS - izjavio je Stefanović posle sastanka o analizi stanja i operativne sposobnosti Vojske Srbije.
Sastanku su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović, ministar policije Aleksandar Vulin, predsednik Skupštine Ivica Dačić, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i šefovi odbora za odbranu i kontrolu službi bezbednosti Aleksandar Marković i Igor Bečić.

 

- Na unutrašnjem planu to svakako jeste naša vojska, jača, stabilnija i moćnija nego ikada ranije. Na spoljnom planu to su čvrsti i snažni partneri i mogući saveznici sa značajnim geopolitičkim uticajem, kao što su Rusija i Kina. Dobro je što je ova analiza britanskog lista upućena pre svega piromanima nestabilnosti na Balkanu iz njihovih redova, koji nikako da nas ostave na miru - kaže Lazarević.

Dobro tumače

Diplomata Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, ocenjuje da Britanci ispravno tumače situaciju.


- Dobri odnosi Srbije sa Rusijom i Kinom, uključujući i poslednje nabavke naoružanja iz ovih zemalja za potrebe vojske, jako puno znače na spoljnom planu. Britanci ispravno tumače da sve više slabe izgledi da Zapad nametne Srbiji rešenje pitanja KiM suprotno njenim interesima i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Slično je i sa britanskim namerama demontiranja Republike Srpske. Otuda ovo njihovo šatro 'čuđenje', zbog čega Srbija jača i modernizuje svoje odbrambene sposobnosti - zaključuje Paić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija