• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

21.01.2022

16:42

KLJUČA SREDOZEMLJE, OD BRITANSKOG "NEVIDLJIVOG" OSTALA SAMO OLUPINA!?! Borbeni F-35 neprepoznatljiv posle dva ipo meseca pod vodom

Vesti

KLJUČA SREDOZEMLJE, OD BRITANSKOG "NEVIDLJIVOG" OSTALA SAMO OLUPINA!?! Borbeni F-35 neprepoznatljiv posle dva ipo meseca pod vodom

Podeli vest

Sedamnaesti novembar 2021. godine ostao je zapisan crnim slovima u istoriji britanski flote, kada se lovac pete generacije F-35B koji je ukrcan na jedini nosač aviona "Kraljica Elizabeta" srušio u Mediteranu prilikom trenažnog leta

Kako je prikazano tad na snimku koji je isplivao na društvenim mrežama, F-35 se srušio odmah po poletanju sa nosača aviona, a predpostavlja se da je u pitanju bio otkaz motora. Naime, o toj priči viđše nedelja raspredale su se bajke i mitovi kako za olupinom jure ruske i britanske podmornice kojo će pre do olupine vredne 100 miliona funti.

A onda nešto više od dva meseca od pada ponovo na društvenim mrežama isplivala je slika za koju se tvrdi da je u pitanju upravo britanski F-35 pošto je olupina izvađena iz dubine mora.

Borbeni avion F-35B koji pripada kraljevskoj mornarici srušio se dana u Sredozemno more tokom rutinskog leta, a pilot se katapultirao, javlja RT. Kako navodi ovaj mediji to je prvi incident koji se veže za britanski nosač aviona "Kraljica Elizabeta R08", koji je trenutno ponos kraljevske mornarice.

Vest o padu F-35B potvrdilo je britansko ministarstvo odbrane, koje je navelo da je avion pao tokom rutinskog leta i da se pilot katapultirao i da je bezbedno vraćen na nosać aviona, kao i da je pokrenuta istraga o padu ovgo brobenog aviona. Ministarstvo odbrane je saopštilo da bi "u ovom trenutku bilo neprikladno davati dalje komentare".

Ranije u novembru, Velika Britanija je preuzela tri F-35, po ceni od 100 miliona funti po komadu, čime je ukupan broj dostigao 24 letelice. Britanska vlada je naručila još šest aviona, koji treba da stignu sledeće godine, a sedam 2023. sa ciljem da do 2025. ima 48 aktivnih F-35.

Britanski nosač aviona nedavno se vrario u Evropi iz posete Singapuru. Na brodu je bilo ukrcano osam britanskih i 10 američkih F-35

Ministarstvo odbrane još nije pronašlo avion koji je učestvovao u incidentu u sredu, za koji se veruje da se srušio u more u 10 sati po lokalnom vremenu, a da nijedna druga letelica nije učestvovala u incidentu. Uprkos pokretanju istrage, svi preostali F-35 i trenažni letovi se nastavljaju bez prekida.

Dan kasnije 18. novembra britanska kraljevska mornarica poslala je podmornice u Mediteran kako bi sprečila Rusiju da se dokopa tajne stelt tehnologije, nakon što je na dnu mora završio avion F-35! Pilot aviona se usled tehničkog kvara katapultirao neposredno posle poletanja sa nosača aviona "Kraljica Elizabeta".

Tajna tehnologija

Letelica vredna više desetina miliona dolara završila je na dnu mora u međunarodnim vodama, a u Londonu su procenili da olupina ne sme da završi u ruskim rukama. Avion koji se srušio jedan je od osam britanskih F-35, koliko se nalazi na nosaču aviona "Kraljica Elizabeta", objavio je Dejli mejl.

Ovo je prvi put da avion opremljen najsavremenijim uređajima završi u međunarodnim vodama. Rusiji i Kini svakako su interesantni tehnologija, kao i radari poslednje generacije i brojni senzori kojima je letelica opremljena, a pomoću kojih u stelt tehnologiji može da leti nad neprijateljskom teritorijom supersoničnom brzinom.

Kao najnapredniji i najskuplji avion britanskog ratnog vazduhoplovstva (RAF), jednosed može da sleti vertikalno i potrebna mu je kratka pista da bi poleteo.

Avion je prvi koji je Britanija izgubila i incident je prva "nezgoda" u floti RAFovih F-35B.

Problemi sa F-35

Peta generacija borbenih aviona ima najskuplji oružani sistem na svetu, ali uprkos tome, ovi avioni imaju čitav niz problema zbog kojih su troškovi njihove proizvodnje konstantno u porastu. Strahuje se da postoje nedostaci u tehničkim sistemima zbog čega ovi avioni ne funkcionišu kako treba.

Takođe se strahuje da je softverski sistem letelice podložan sajber napadu, a Britanci se žale da ne mogu da ga nezavisno testiraju. U pokaznoj vežbi 2015. ovaj vrhunski avion porazila je letelica starije generacije F-16 koja je dizajnirana još 1970ih.

Pentagonovi testovi pronašli su 2020. čak 276 falinki i mana u borbenom sistemu aviona, uključujući preterano vibriranje 25-milimetarskih topova i probleme sa VR kacigom pilota. Uz to, tu su i problemi pregrevanja, preteranog trošenja komponenti i ranjivosti na paljbu. Amerikanci su nekoliko aviona prizemljili zbog problema sa kiseonikom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perica

pre 2 godine

Ovo nije avion već krš od aviona i ako neko misli da je ovo vrhunski avion grdno se vara.

MM

pre 2 godine

Jednomotorni borbeni avion u 21 veku je potpuni promašaj,osim u veoma veoma specifičnim slučajevima.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija