• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Index.hr

29.01.2022

21:32

"NA IVICI SMO RATA" Dok zvanični Pariz razgovara sa Moskvom, a Berlin odbija da isporuči oružje Ukrajini, Orban traži od svog "tabora" da formiranje fronta

Vesti

"NA IVICI SMO RATA" Dok zvanični Pariz razgovara sa Moskvom, a Berlin odbija da isporuči oružje Ukrajini, Orban traži od svog "tabora" da formiranje fronta

Podeli vest

Od Evrope je zatraženo da pokaže solidarnost u krizi nastaloj između Rusije i Ukrajine

To su na sastanku u subotu u Madridu tražili mađarski premijer Viktor Orban i poljski premijer Mateuš Moravjecki i njihovi suverenisti, kao i njihovi ekstremno desno orijentisani evropski saveznici, prenosi hrvatski "Indeks".

"Ruska vojna akcija na istočnoj granici Evrope dovela nas je do ivice rata", navodi se u konačnom saopštenju objavljenom nakon sastanka suverenističkih i krajnje desnih evropskih partija koje je u Madridu pročitao portparol španskog Voksa Horhe Buksade.

"Solidarnost, odlučnost i saradnja, kada je reč o odbrani, neophodni su među evropskim nacijama kada su suočene sa takvim pretnjama“, navodi se u saopštenju, osuđujući "neefikasnost diplomatije Evropske unije".

Kandidat za predsednika Francuske Marin le Pen odbila je da potpiše konačnu izjavu, rekavši da ne postoji isti stav o ukrajinskom pitanju. Situacija u Ukrajini bila je jedna od glavnih tema sastanka, kojem su prisustvovali mađarski premijer Viktor Orban i njegov poljski kolega Mateuš Moravjecki.

Foto: Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

Dok zvanični Pariz razgovara sa Moskvom u nastojanju da smiri situaciju, a Berlin odbija da isporuči oružje Ukrajini, Orban i Moravjecki su tražili od svojih saveznika u suverenističkom i krajnje desničarskom taboru da formiraju zajednički front.

"Mi Mađari i Poljaci pokušali smo da objasnimo našim prijateljima da za njih, ako žive u Madridu, ono što se dešava na rusko-ukrajinskoj granici nema neposredne posledice, ali za nas koji živimo u centralnoj Evropi to je veoma važno pitanje", rekao je Orban.

"Zato pozivamo sve da rade na miru i opuštanju“, dodao je on.

Sličan skup održan je u decembru u Varšavi. Tada su njeni učesnici izrazili nadu da će na kraju uspeti da osnuju zajedničku grupu u Evropskom parlamentu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 2 godine

i ko to hoce u ovu smrdljivu EU,daleko vam kuca bila

zora

pre 2 godine

Ruska vojna akcija??? O cemu ovi ljudi pricaju?? Rusija deplasira svoju vojsku iskljucivo na svojoj teritoriji. Ka budu stigli do Belina cuce se kao u drugom ratu.

Laky

pre 2 godine

Orban i Maravjecki svesni su prevare engleza i amera koji guraju druge u rat, a njihovo je da to kao finansiraju i igraju video igrice i na kraju se obogate.Vrh svega je da je to borba za mir i demokratska prava rusa u Ukrajini, jer oni nemaju pravo na odcepljenje i opredele je kao šiptari. Zato podržavam pravo na odcepljenje Teksasa, Irske, Škotske...

gege

pre 2 godine

svako ko salje oruzje u UKR, sibni mu po jednu atmosku na glavni grad... sve ima svoju cenu...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija