• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.02.2022

21:20

ŠTA JE SAD OVO?! BAJDEN POZVAO PUTINA U INSPEKCIJU NATO BAZA OKO RUSIJE - ČEKA SE ODGOVOR MOSKVE! Vašington "spušta loptu", ili...

Vesti

ŠTA JE SAD OVO?! BAJDEN POZVAO PUTINA U INSPEKCIJU NATO BAZA OKO RUSIJE - ČEKA SE ODGOVOR MOSKVE! Vašington "spušta loptu", ili...

Podeli vest

Američki predsednik Džozef Bajden ponudio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da uđe u vojne baze NATO u Istočnoj Evropi i uveri se da u njima nema ofanzivnih krstarećih raketa "tomahavk", piše agencija Blumberg

Kako je istaknuto, Bajden zauzvrat traži da Moskva učini sličan ustupak i podeli s Vašingtonom informacije o sličnim raketama u ruskim bazama.

Smanjenje tenzija

Pozivajući se na izvore bliske Beloj kući, Blumberg navodi da je Bajden u pismu u kojem je odbio glavne ruske bezbednosne zahteve predložio da Rusija uđe u baze NATO u Poljskoj i Rumuniji kako bi smanjio tenzije.

- Cilj mu je bio da ublaži zabrinutost Moskve da bi lanseri u bazama mogli da budu iskorišćeni za napad na Rusiju - kazao je jedan od izvora.

SRPSKA PRELAZI RUBIKON 8. FEBRUARA, DODIK PORUČIO BRITANCIMA DA NE DOLAZE! Banjaluka neće da trpi Sarajevo i strance koje je gaze!

On je dodao da je Bajden naglasio da bi to moglo da bude obavljeno nakon razgovora SAD sa saveznicima, posebno sa Poljskom i Rumunijom.

- Taj sporazum s Moskvom trebalo bi da sadrži i dogovor o kontroli brojnih ruskih baza u kojima se nalazi strateško oružje - istakao je izvor Blumberga.

Kremlj, inače, optužuje SAD da njen protivraketni štit, postavljen u Rumuniji i Poljskoj, predstavlja pretnju Rusiji. Moskva tvrdi da Amerika u te dve baze koristi rakete koje istovremeno mogu da služe kao protivvazdušna odbrana, ali i kao projektili za napad na drugu zemlju. Rusija, međutim, uopšte ne misli da su SAD u Rumuniji i Poljskoj razmestile krstareće rakete "tomahavk", te analitičari smatraju da je Bajdenov predlog besmislen.

Rusija bez komentara medijskih tekstova

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da je Moskva upoznata sa objavljivanjem odgovora SAD i NATO na ruske predloge o bezbednosnim garancijama, ali da to ne želi da komentariše.
- Nismo ništa javno objavili, ali naravno, videli smo publikaciju. Ne želim da je komentarišem - rekao je Peskov.

Osim toga, španski list "El pais" objavio je juče ostale detalje poverljivog odgovora SAD i NATO na ruske bezbednosne zahteve, za koje je Amerika tražila da ne budu obelodanjeni.

SRBIJA STRAHUJE ZA LE PENA, SLEDEĆIH 36 SATI JE KLJUČNO... Žan Mari je stao nas kada je to malo ko smeo, a poruka Makronu zbog Tačija još se prepričava!

Vašington i Alijansa ponudili su Moskvi dijalog o kontroli naoružanja i merama za sprečavanje incidenata u zamenu za povlačenje ruske vojske sa ukrajinskih granica, ali i sa Krima, iz Pridnjestrovlja, iz Južne Osetije i Abhazije.

- Rusija mora da povuče snage iz Ukrajine (misli se na Krim), Gruzije (Južna Osetija i Abhazija) i Republike Moldavije (Pridnjestrovlje), gde su raspoređene bez saglasnosti zemlje domaćina - piše "El pais", koji je imao uvid u tajna dokumenta.

Uzdržavanje od nuklearki

Zapad, takođe, poziva Moskvu na smirivanje situacije u Ukrajini, a zauzvrat nudi da "ostane otvoren za smislene diskusije o kontroli naoružanja i dijalog sa Rusijom o uzajamnoj transparentnosti i merama za izgradnju poverenja".

- Nastavićemo da se uzdržavamo od dodatnog razmeštanja ofanzivnog oružja, kao i dopremanja nuklearnog oružja u Istočnu Evropu - navedeno je u odgovoru Amerike.

SRBIJA NEĆE BITI POŠTEĐENA U RATU NATO I RUSIJE OKO UKRAJINE, ali Srbi nikada nisu gledali ko je neprijatelj, ako SU NAPADNUTI!

Predložen je i povratak ruskih diplomata u Savet Rusija-NATO u Briselu, kao i mehanizmi za održavanje redovne komunikacije između zapadnog vojnog bloka i Moskve.

Podsetimo, Rusija je od SAD i NATO tražila da obustave širenje na istok, da se vrate na granice iz 1997, a izričito je zahtevala da Ukrajina nikad ne uđe u zapadni vojni blok. I Amerika i NATO su te zahteve odbili.

Putin: SAD pokušavaju da uvuku Rusiju u rat

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče da Amerika pokušava da uvuče njegovu zemlju u rat u Ukrajini.
- Vašington koristi Ukrajinu kao instrument za zlostavljanje Rusije i obuzdavanje njenog razvoja, dok ignoriše legitimne bezbednosne strahove - rekao je Putin.
On je dodao da se, ipak, nada diplomatskom rešenju krize, ali je istakao da će se to dogoditi samo ukoliko interesi i bezbednost svih strana, uključujući Ukrajinu, evropske nacije i Rusiju, budu ispoštovani.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija